SØKER MENING: Mennesker er meningssøkende av natur, men noen opplever tankene som veldig vonde. Foto: Shutterstock / luxorphoto
SØKER MENING: Mennesker er meningssøkende av natur, men noen opplever tankene som veldig vonde. Foto: Shutterstock / luxorphoto Vis mer

Meningen Med Livet

- Mange sliter med å akseptere at de en dag skal dø

Eksistensiell angst er én av de vanligste formene for angst.

Publisert

Alle har vel lurt på hva som er meningen med livet, og hva som skjer etter døden. For noen utvikler disse tankene seg til en angstlidelse. 

Eksistensiell angst er angsten for å være til, og handler om at livet kjennes for stort og mulighetene for mange. For mange oppleves hverdagen som meningsløs, og de sliter med å finne meningen med livet.

- Disse spørsmålene har til alle tider vært tiltrekkende, foruroligende gåter for oss mennesker, forklarer Siri Sørlie, som er privatpraktiserende psykolog i Oslo.

Hun sier at en viss grad av eksistensiell angst derfor er helt normalt. 

- De fleste av oss går gjennom perioder i vår utvikling der vi spør oss selv «hvorfor lever jeg?», «hva skjer etter døden?» , for så å erkjenne at tanken ikke strekker til for å gi sikre svar på disse spørsmålene, sier hun.

For noen av oss er derimot disse spørsmålene fysisk følbare og tildels smertefulle å gå inn i. 

- Det kan være snakk om angst hvis eksistensielle spørsmål skaper frykt i en grad som gir fysiske og psykiske symptomer, og hvis en lærer å unngå å tenke på de store spørsmålene. Unngåelsen er med på å opprettholde angsten, sier hun.

LES OGSÅ: Slik ble Malin kvitt angsten

ANGST: For noen er det vanskelig å leve med uvisshet rundt de store spørsmålene. Foto: Shutterstock / Peerayot
ANGST: For noen er det vanskelig å leve med uvisshet rundt de store spørsmålene. Foto: Shutterstock / Peerayot Vis mer

Vonde tanker

Av og til skjer det hendelser i livene våre som gjør at de store spørsmålene dukker opp på nytt. Det å miste en man er glad i, kan være en hendelse som gjør at spørsmål om liv og død kommer tett på oss.

Hver fjerde person i Norge opplever en angstlidelse i løpet av livet, viser tall fra Folkehelseinstituttet. De som lider av eksistensiell angst ofte bruker mye tid på å tenke over meningen med livet og deres uunngåelige død.

Noen eksempler på tanker de sliter med er:


Angst for tomhet og mangel på mening med livet er de viktigste årsakene til angst.

LES OGSÅ: Derfor bør du «leve i nuet»

- Vi vet ikke hvor livet ender

- Vi har et stort ansvar for å skape vårt eget liv. Vi blir fortalt at vi kan være hvem vi vil og gjøre hva vi vil. Mange opplever å stå alene med valgene, og blir handlingslammet og redde for å utforske mulighetene i livet. Da opplever de å få angst og depresjoner, sier gestaltpsykoterapeut Heidi Gaupseth.

Gaupseth har over 10 års utdannelse innen psykoterapi og veiledning, og sier at mange sliter med å finne en mening i hverdagen.

- Livet er et prosjekt vi ikke vet hvor ender. Behovet for å vite alt, og å ha en plan på alt, er stadig mer til stede i samfunnet. Det blir angstfylt når vi ikke vet, men livet må leves forlengs og forstås baklengs. Vi vet aldri hvordan det går. Mange har angst for mangel på mening med livet, sier hun.

Mange har angst for mangel på mening med livet

Hun påpeker at å føle seg alene ikke er normalisert i dagens samfunn. Alle skal bli noe, det holder ikke å være helt vanlig.

Meningen med livet er et dypt, menneskelig spørsmål. Noen mener at det ikke finnes en mening, og at meningen er å skape en egen mening. Andre finner meningen i religion og livssyn.

-  Mange sliter med å akseptere at de en dag skal dø. Noen strever med å finne en mening, selv om de har alt. Vi premierer vinnere i vår kultur, og det gjør jo at noen må være taperne. De tror at de er alene om disse følelsene, men i dag er det stor åpenhet rundt denne typen problemer, sier hun.

LES OGSÅ: Sølvi trengte mer tid med dem hun er mest glad i.

STORE SPØRSMÅL: Mennesker med eksistensiell angst tenker mye på store spørsmål som «hvorfor lever jeg?» og «hva skjer etter døden?». Foto: Shutterstock / Photographee.eu
STORE SPØRSMÅL: Mennesker med eksistensiell angst tenker mye på store spørsmål som «hvorfor lever jeg?» og «hva skjer etter døden?». Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Eksistensiell angst

Det er ikke nødvendigvis slik at eksistensiell angst skiller seg vesentlig fra annen angst. Sykdomsangst, prestasjonsangst, separasjonsangst og andre former for redsel kan være ulike uttrykk for at man ikke har kommet til en form for forsoning med eksistensielle spørsmål. 

Vi må akseptere at tiden vår her på jorden er begrenset

- Jeg mener også at en utstrakt passivitet, eller uvilje mot å ta valg i livet, kan bunne i eksistensiell angst. Det kan rett og slett være vanskelig å forplikte seg til studier, jobb, kjæreste og andre valg dersom en egentlig ikke har forholdt seg til at ens liv har begrenset varighet, sier Sørlie.

Andre igjen kjenner det veldig tydelig at det handler om frykt og ubehag knyttet til de store spørsmål, og unngår f.eks å forholde seg til universet eller døden som tema, for ikke å kjenne symptomene som angsten gir. 

- Vi må akseptere at tiden vår her på jorden er begrenset, og at det er et gitt faktum at vi helt sikkert kommer til å dø. Da kan man komme forbi dødsangst, sier hun.

LES OGSÅ: «Hvorfor ta til takke med et liv du ikke finner meningsfylt, eller bare synes er greit nok?»

Her kan du henvende deg

Sliter du med angst? Her kan du henvende deg:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer