Pneumokokkvaksine, influensavaksine og koronavaksine

- Mange tilfeller med alvorlig sykdom kunne vært unngått

Ifølge Folkehelseinstituttet er det gode grunner for de i målgruppa til å vaksinere seg med både pmeumokokkvaksine og influensavaksine i høst.

VIKTIGE VAKSINER: Høsten kan bli tøff med tanke på nordmenns møte med årets influensa. FHI anbefaler både påfyll av pneumokokk-vaksine og influensavaksine til aldersgruppen 65+. Foto: NTB
VIKTIGE VAKSINER: Høsten kan bli tøff med tanke på nordmenns møte med årets influensa. FHI anbefaler både påfyll av pneumokokk-vaksine og influensavaksine til aldersgruppen 65+. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi går inn i sesongen for luftveisinfeksjoner, som kan være ekstra belastende for den eldre befolkningen. Dermed er det flere vaksiner Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler de over 65 å ta, deriblant pneumokokkvaksine om man ikke har tatt denne de siste årene.

Overlege Are Stuwitz Berg i FHI sier til Vi.no at mange tilfeller av alvorlig sykdom kunne vært unngått dersom flere hadde vaksinert seg med pneumokokkvaksine. Pneumokksykdom kan nemlig gi alvorlige tilstander som hjernehinnebetennelse og sepsis (blodforgiftning), i tillegg til lungebetennelser, som er langt vanligere hos voksne.

Ettersom dette er sykdom som ofte kan følge etter influensasykdom, anbefales alle over 65 også å vaksinere seg mot influensa.

Samtidig forventer man en oppblomstring av koronaviruset utover vnterhalvåret.

Hvem bør ta pneumokokkvaksine, influensavaksine og koronavaksine?

Influensa-, korona- og pneumokokkvaksine har i stor grad overlappende målgrupper, ifølge Stuwitz Berg i FHI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer