– Mange tror de er helt alene i denne situasjonen

Å leve i et forhold og ikke ha sex på måneder eller år, er vanligere enn man tror. Det kalles «dødt soverom», og det kan gjenopplives!

Mange tenker på sex som noe som oppstår spontant. Dessverre er det ikke så enkelt, mener sexologen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Mange tenker på sex som noe som oppstår spontant. Dessverre er det ikke så enkelt, mener sexologen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sexlivet kan ikke alltid være på topp i et langvarig forhold. I perioder tørker det helt ut – og for noen kan de sexløse periodene dra seg ut i måneder og til og med år.

Når paret har sex mindre enn seks ganger i året, kalles det «dead bedroom», dødt soverom.

– Mange tror de er helt alene i denne situasjonen, sier sexolog Leigh Norén, som har truffet mange par som lever med «dead bedroom».

Ufrivillig sølibat

Sexoppholdet begynner ofte i perioder der lysten ikke er på topp, for eksempel under småbarnsårene, når nære går bort eller ved problemer på jobben – med andre ord når livet er ekstra stressende. Eller dersom man sliter med fysisk eller mental sykdom og helse. De fleste kommer seg ut av disse periodene, men noen sitter fast i ufrivillig sølibat.

– Jeg har møtt mange par som lever med dødt soverom, der sexlivet rett og slett har falt i glemmeboken. De har så mye annet i livet at energi og motivasjon til å ha sex mangler. Man tror «det vil komme tilbake senere», og plutselig legger du merke til at det har gått flere år, sier Leigh Norén.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.