Gynekolog:

- Mange tror de må ta en undersøkelse jevnlig for å sjekke at alt er bra - det stemmer ikke helt

Så ofte mener ekspertene at du bør gå til gynekologen.

GYNEKOLOG: Vanligvis anbefaler ekspertene en rutineprøve hvert 3. år. Noen ganger hyppigere hvis man må følge opp en unormal celleprøve.

FOTO: NTB Scanpx
GYNEKOLOG: Vanligvis anbefaler ekspertene en rutineprøve hvert 3. år. Noen ganger hyppigere hvis man må følge opp en unormal celleprøve. FOTO: NTB Scanpx Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå til gynekologen er et nødvendig onde, som de færreste gleder seg til. Å spre beina for en medisinsk undersøkelse er alt annet enn behagelig, men likevel høyst nødvendig. Alle kvinner bør jevnlig sjekke at alt er som det skal.

- Alle kvinner mellom 25 og 69 år bør med jevne mellomrom gå til gynekologisk undersøkelse, for å få tatt en celleprøve fra livmorhalsen. Dette er for å oppdage celleforandringer og for å forebygge kreft i livmorhalsen, sier Sunniva Jacobsen Hochnowski, som er spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Nimo-klinikken.

Vanligvis anbefaler de en rutineprøve hvert 3. år. Noen ganger hyppigere hvis man må følge opp en unormal celleprøve.

LES OGSÅ: Gruer du deg til gynekologen? Slik får du en bedre opplevelse!

Ikke vits å gå til gynekolog uten plager

En liten trøst er at bortsett fra den jevnlige celleprøven, er det ikke behov for å oppsøke gynekolog med mindre du opplever plager, eller noen av symptomene under.

- Man trenger ikke oppsøke gynekolog for sjekk hvis man ikke har plager. Mange jenter tror de må ta en undersøkelse jevnlig for å sjekke at alt er bra i underlivet. Jeg pleier å si til mine pasienter at man sjekker ikke ører eller hals hvis man ikke har ubehag, og det samme gjelder underlivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer