Gynekolog:

- Mange tror de må ta en undersøkelse jevnlig for å sjekke at alt er bra - det stemmer ikke helt

Så ofte mener ekspertene at du bør gå til gynekologen.

GYNEKOLOG: Vanligvis anbefaler ekspertene en rutineprøve hvert 3. år. Noen ganger hyppigere hvis man må følge opp en unormal celleprøve.

FOTO: NTB Scanpx
GYNEKOLOG: Vanligvis anbefaler ekspertene en rutineprøve hvert 3. år. Noen ganger hyppigere hvis man må følge opp en unormal celleprøve. FOTO: NTB Scanpx Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå til gynekologen er et nødvendig onde, som de færreste gleder seg til. Å spre beina for en medisinsk undersøkelse er alt annet enn behagelig, men likevel høyst nødvendig. Alle kvinner bør jevnlig sjekke at alt er som det skal.

- Alle kvinner mellom 25 og 69 år bør med jevne mellomrom gå til gynekologisk undersøkelse, for å få tatt en celleprøve fra livmorhalsen. Dette er for å oppdage celleforandringer og for å forebygge kreft i livmorhalsen, sier Sunniva Jacobsen Hochnowski, som er spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Nimo-klinikken.

Vanligvis anbefaler de en rutineprøve hvert 3. år. Noen ganger hyppigere hvis man må følge opp en unormal celleprøve.

LES OGSÅ: Gruer du deg til gynekologen? Slik får du en bedre opplevelse!

Ikke vits å gå til gynekolog uten plager

En liten trøst er at bortsett fra den jevnlige celleprøven, er det ikke behov for å oppsøke gynekolog med mindre du opplever plager, eller noen av symptomene under.

- Man trenger ikke oppsøke gynekolog for sjekk hvis man ikke har plager. Mange jenter tror de må ta en undersøkelse jevnlig for å sjekke at alt er bra i underlivet. Jeg pleier å si til mine pasienter at man sjekker ikke ører eller hals hvis man ikke har ubehag, og det samme gjelder underlivet.

Dette sier Trine Aarvold. Hun er lege i Sex og samfunn, landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

Intervallene mellom kontrollene avhenger av hvilke plager kvinnen har, og hva tidligere undersøkelser har avdekket. En kvinne som for eksempel har, eller har hatt, celleforandringer skal i en periode følges hyppigere.

- Det er viktig å ikke vente til neste kontroll dersom det oppstår plager, sier hun.

Disse symptomene bør du få undersøkt:

  • Uregelmessige blødninger
  • Ubehag i underlivet
  • Blødninger under samleie
  • Svie og kløe
  • Endre utflod og lukt

- Hvis man har vedvarende plager i underlivet, bør man selvsagt snakke med lege, og kanskje gjøre en undersøkelse. De fleste ubehag i underlivet er plager som er ufarlige, og som går over av seg selv, forklarer Aarvold.

Eksempler på ufarlige plager er soppinfeksjoner og endringer i skjedens normale bakterieflora.

- Plager man særlig bør få undersøkt er uregelmessige blødninger, og særlig blødninger under samleie. Mange er plaget med svie og kløe, og da bør man undersøkes for sopp. Ved endret utflod og lukt kan det være nyttig å ta en bakterieprøve, ikke minst for å utelukke kjønnssykdommer. Det er viktig å sjekke seg for seksuelt overførbare sykdommer ved parterskifte, sier Jacobsen Hochnowski.

Om man har hatt ny partner uten å bruke kondom, bør man sjekke seg for klamydia hvis man er under 25 år, og kanskje også hvis man er eldre.

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven

VEDVARENDE PLAGER: - Hvis man har vedvarende plager i underlivet, bør man selvsagt snakke med lege, og kanskje gjøre en undersøkelse, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
VEDVARENDE PLAGER: - Hvis man har vedvarende plager i underlivet, bør man selvsagt snakke med lege, og kanskje gjøre en undersøkelse, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette kan gynekologen hjelpe deg med

Mange kvinner tenker at man må gå til en gynekolog for å gjøre en undersøkelse av underlivet, men fastleger skal kunne ta en vanlig gynekologisk undersøkelse. De kan også ta celleprøver. En gynekolog er en spesialist som man ofte blir henvist til hvis fastlegen mener noe må følges opp ekstra.

- Gynekologer kan hjelpe til med flere problemstillinger gjennom hele kvinnens liv, helt fra plager med menstruasjonssmerter, spørsmål om prevensjon, barneønske, tidlig undersøkelse i svangerskap og oppfølging i svangerskap, bekkensmerter, hormonforstyrrelser og overgangsplager, sier Jacobsen Hochnowski.

Gynekologer gjør også ultralyd av livmor og eggstokker, noe som ofte er aktuelt å undersøke i utredning av magesmerter.

Slik fungerer en gynekologisk undersøkelse

- Ved en vanlig gynekologisk undersøkelse vil man se etter sår og endret farge på slimhinner ytterst i skjeden. Man vurderer konsistens og farge på utflod. Noen leger ser på utflod i mikroskop, og måler pH for å se etter ubalanse i den normale bakteriefloraen, sier Aarvold.

For å se i skjeden setter de inn et spekel, som ser ut som et andenebb. Spekelet gjør at man kan inspisere det som kalles portio, livmorhalsen, som kommer ut i skjeden. Det er også her de tar celleprøve.

- En celleprøve er en liten kost man forsiktig tar inn i livmorhalsen, og en flat pinne man stryker forsiktig på yttersiden av livmorhalsen. Det er også vanlig at legen tar to fingre forsiktig inn i skjeden og rører på livmorhalsen, og trykker på magen over livmor og eggstokker. Dette gjøres for å kjenne etter kuler og for å se etter betennelse i bekkenet, forklarer hun.

Dette bør du huske

Aarvold trekker frem følgende punkter som de viktigste å huske på:

  • Man trenger ikke å gjøre undersøkelser hvis man ikke har plager, eller skal ta celleprøve.
  • Fastlegen kan gjøre en gynekologisk undersøkelse, man må ikke til gynekolog.
  • Ved unormale blødninger som oppstår og som vedvarer, bør man snakke med lege.
  • Ta celleprøve!

LES OGSÅ: Lukter det vondt av underlivet ditt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer