Alkohol

- Mange tror man må være alkoholiker for å velge alkoholfritt

NoLo-trenden har kommet til Norge. Tobarnsmamma Elin er en av stadig flere som har valgt å kutte alkoholen helt.

VELGER ALKOHOLFRITT: NoLo-trenden, det å drikke alkoholfritt eller drikkevarer med lav alkoholprosent, gjør fremtog i Norge. FOTO: NTB Scanpix
VELGER ALKOHOLFRITT: NoLo-trenden, det å drikke alkoholfritt eller drikkevarer med lav alkoholprosent, gjør fremtog i Norge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

SSI Norge er det lange tradisjoner for å drikke alkohol og det er uten tvil det mest utbredte rusmidlet vi har.

Undersøkelser viser at omtrent ni av ti nordmenn drikker alkohol jevnlig. Men ifølge Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen «Av-og-til», har man de siste årene sett en endring i måten vi drikker på og den er særlig tydelig blant de unge.

Trenden er kjent som NoLo og handler om at stadig flere ønsker seg drikkevarer med ingen alkohol i (No) eller lav alkoholprosent (Low), sier hun.

– NoLo-trenden startet i utlandet og har etter hvert slått godt an her hjemme. Vinmonopolet melder om en stor økning i salg av alkoholfritt de siste årene og tilbyr stadig bedre og bredere utvalg i sine butikker. Det gjør det lettere og mer spennende for folk å redusere antall alkoholenheter uten at det går ut over feststemningen eller smaken.

Ikke klar over drikkepress

Selv om det kanskje har blitt noe mer sosialt akseptabelt å drikke alkoholfritt, står alkoholnormen fortsatt sterkt i Norge, og mange synes det er vanskelig å takke nei i situasjoner der det er forventet at man skal drikke.

– Mange føler at de må finne på en grunn til å velge bort alkohol, og er redde for å bli oppfattet som litt kjedelige og ikke like mye med på festen. Det handler om mer eller mindre uttalt drikkepress i samfunnet.

– Som for eksempel at man kommer til en middag der det ikke finnes alkoholfrie alternativer, at man blir spurt om hvorfor man ikke drikker, eller at man rett og slett opplever å bli forsøkt overtalt til å drikke likevel dersom man takker nei. Ofte er man ikke klar over selv at man skaper drikkepress, sier Eriksrud.

Følte at alkoholen tok for mye plass

– Jeg var selv en av dem som syntes det var kjempekjedelig med folk som ikke drakk. Jeg har derfor fortsatt veldig respekt for at andre tenker sånn og det er rart å ha «byttet leir», sier Elin Lien Tofte (40) med et smil.

For noen måneder siden bestemte tobarnsmoren seg for at hun ikke lenger vil drikke alkohol. Avgjørelsen kom etter et par år med gradvis nedtrapping av alkoholinntaket.

– Da jeg var yngre var jeg glad i å feste og kunne som ungdommer flest drikke litt for mye innimellom, men alltid i sosiale lag. Som voksen begynte jeg også å ta meg noen glass rødvin for å slappe av i ukedagene, selv om jeg var alene.

– Jeg drakk aldri mer enn to-tre ganger i uka, men etter hvert begynte jeg å glede meg til fredagen hvor jeg kunne slappe av med et glass vin. Det resulterte i at jeg ofte var sliten dagen etterpå og jeg hadde generelt mindre energi. Alkoholen tok rett og slett opp for mye plass og jeg skjønte at dette ikke var bra for meg, forteller hun.

LEVER ALKOHOLFRITT: Selv om overgangen fra å drikke noen ganger i måneden til å kutte ut alkoholen helt kanskje ikke er formidabel, merker Elin allikevel stor forskjell på energinivå og søvn. FOTO: Privat
LEVER ALKOHOLFRITT: Selv om overgangen fra å drikke noen ganger i måneden til å kutte ut alkoholen helt kanskje ikke er formidabel, merker Elin allikevel stor forskjell på energinivå og søvn. FOTO: Privat Vis mer

Opptatt av å ikke dømme andre

Elins alkoholvaner har aldri hatt negativ innvirkning på jobb eller familie, men etter et par år med mindre alkoholforbruk bestemmer hun seg allikevel for å kutte alkoholen helt.

– Jeg merket at da jeg kuttet ned på drikkingen ble jeg mer sensitiv og kjente det mer dagen derpå, selv om jeg drakk mindre. Det skyldes nok at kroppen ikke var like vant til alkoholen, du bygger deg jo opp en toleranse om du drikker tre ganger i uka. Jeg fant derfor ut at det ikke var verdt det, selv i sosiale settinger.

– Å være alkoholfri er så mye deiligere og riktigere for meg, men samtidig har jeg ikke lyst til å gi andre dårlig samvittighet for at de drikker. Elin Lien Tofte

– Hvis du går hardt ut og sier at du aldri mer skal drikke, kan det fort bli tatt som at du ser ned på andre. Men slik er det ikke i det hele tatt, dette er en personlig beslutning som jeg har tatt fordi det føles best for meg.

Moderat alkoholbruk påvirker også helsa

Ifølge Randi Hagen Eriksrud i «Av-og-til» får vi en rekke positive helsegevinster av å kutte ut alkoholen.

– Forskningen blir stadig tydeligere på at også et normalt moderat alkoholbruk har negative konsekvenser for helsa. Vi har derfor mye å vinne på å drikke mindre, sier hun.

– Det første du vil merke er kanskje at du sover bedre, blir mer opplagt og går ned i vekt. Hvis du klarer å redusere forbruket over tid, vil du også nyte godt av et bedre immunforsvar og at du er bedre rustet til å takle livets opp- og nedturer. I tillegg vil du få redusert risiko for en rekke alvorlige sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Elin synes det å være alkoholfri også har gjort hverdagen som småbarnsmor enklere.

– Det er en veldig god følelse å vite at jeg alltid er kjørbar dersom noe skulle skje med barna mine. Tidligere kunne jeg også ha litt dårlig samvittighet for at barna ofte så mamma med et glass vin i hånden, jeg ønsker jo å være en god rollemodell.

– Jeg opplever også at jeg nå har mer tid og energi til barna. Når man jobber for fullt er det kjedelig å bare fungere 50 prosent i helgene fordi man er sliten fra dagen før. Den tiden er verdt så mye at man har lyst til å bruke den riktig. Barna er det største i dette og det er ikke sikkert at jeg hadde gjort denne endringen om det ikke var for dem.

Mer aksept for «Mommy wine culture»

Etter at hun bestemte seg for å være alkoholfri har Elin lest mange bøker om hvordan alkoholen påvirker oss. Hun er også aktiv i nettsamfunn og Facebook-grupper, og har opprettet en egen Instagramkonto hvor hun deler inspirerende tanker og erfaringer om livet som edru.

Kontoen er en skarp kontrast til mye av den romantiseringen av alkoholen vi er vant til å se i sosiale medier, hvor vinglasset er et symbol på kos og ferie. I USA skrives det mye om «Mommy wine culture» og hvordan vinen har sneket seg inn i kvinners liv som en medisin for å takle en krevende hverdag.

Elin mener dette er en trend vi også ser stadig mer her i Norge.

– Mammatreffene handler ofte om ost og vin, fordi vi har fortjent å kose oss og slappe av. Jeg hører også ofte om mødre som er stressa og som skal hjem og ta et glass rødvin, for det fikser alt. Kulturen vår er at vin er kos og avslapning og jeg tror ikke det kommer til å endre seg med det første.

– Heldigvis virker det som om generasjonen som vokser opp nå har mer fokus på å leve sunt og gjøre det bra på skolen. Jeg ser ofte i sosiale medier at unge går ut med at de skal slutte å drikke, så det virker som at det er mer aksept for det blant dem enn det er i min generasjon. Håper at dette er en trend som fortsetter.

– Er det et større stigma å være edru enn å drikke for mye synes du?

– Nei det vil jeg ikke tro, om du ofte blir for full i alle anledninger er nok det verre enn å være edru. Men mange tror man må være alkoholiker for å velge et liv uten alkohol, så noen ganger kan det være enklere å si at man er sjåfør enn å gå inn på hvorfor jeg har sluttet å drikke.

Jeg sammenligner det med det å være vegetarianer. Da jeg for en periode for 20 år siden fortalte at jeg ikke spiste kjøtt, måtte jeg forklare hvorfor til alle. I dag er det få som spør hvorfor noen velger å være vegetarianer fordi det er innlysende for de fleste. Jeg håper det i fremtiden blir på samme måte også når det kommer til alkohol, at det er nok å si at man ikke drikker uten å føle at man trenger en unnskyldning eller forklaring.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer