Alkohol

Mange tyr til flaska under stress

Ny forskning antyder at alkohol under stress kun gjør vondt verre!

ALKOHOL OG STRESS: Ny forskning antyder at å ty til alkohol når man er stresset kun gjør situasjonen verre. Foto: Shutterstock / VGstockstudio
ALKOHOL OG STRESS: Ny forskning antyder at å ty til alkohol når man er stresset kun gjør situasjonen verre. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke et nytt fenomen at mange kaster seg rundt flasken når stresset sniker seg på. For alle som har tatt seg et par glass vet at det uten tvil gjør en avslappet - i tillegg er det en fin måte å rømme vekk fra hverdagen. I det minste der og da.

Men er slik at alkohol faktisk stresser oss ned? Eller er det kun noe vi innbiller? Og hva er det ved alkoholen som eventuelt virker avslappende?

Vi har tatt en prat med ekspertene om hvorfor mange kaster seg over flaska i stressende situasjoner, og om det i det hele tatt er hvert det!

LES OGSÅ: - Jeg har aldri smakt alkohol før

- Stress endrer virkningen av alkoholen

For å kunne forstå hvorfor mange tyr til alkohol under stress, er det viktig å forstå alkoholens virkning på hjernen forteller Gudrun Høyseth, som er overlege på divisjon for rettsmedisinske fag ved Folkehelseinstituttet, til KK.no.

- Alkohol er et middel som fører til at kroppen slapper av, og det er ikke noe vi bare innbiller oss, sier Høyseth og utdyper:

- Fra naturens side har vi et svært godt forsvar for å bli stresset. Dette var viktig for at mennesket skulle overleve, og gjør at man blir redd og stresset ved faresituasjoner. Mange mener at kroppens eget system for å slappe av er mindre utviklet, dette var fra naturens side mindre viktig for å sørge for overlevelse. Det er derfor mange som har behov for fremmedstoffer for å slappe, og mange legemidler har en slik effekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer