Sosial angst

- Mange venter altfor lenge med å få hjelp

Du kjenner på redselen. Hjertet som banker stadig raskere. Kaldsvetten, svimmelheten og følelsen av å totalt miste kontrollen. Angst er ubehagelig, men ikke farlig. Og det fins hjelp å få for å behandle sosial angst.

MANGE RAMMES: Ifølge professor og overlege Jan Ivar Røssberg opplever så mange som 10-15 prosent av oss av sosial angst i løpet av livet. Foto: UIO
MANGE RAMMES: Ifølge professor og overlege Jan Ivar Røssberg opplever så mange som 10-15 prosent av oss av sosial angst i løpet av livet. Foto: UIO Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Sosial angst er en av de hyppigste lidelsene vi kjenner til i det psykiske helsefeltet. Så mange som 10-15 prosent av oss kan rammes av sosial angst i løpet av livet, og vi regner med at mellom 2-4 prosent av befolkningen til enhver tid sliter med en sosial angstlidelse som vil gå utover hverdagslivet deres, og påvirke livskvaliteten, sier Jan Ivar Røssberg, professor og overlege ved Universitetet i Oslo.

Ved sosial angst kan du være redd for andre mennesker og situasjoner. Ofte vil det dreie seg om en angst for å dumme seg ut eller bli ydmyket foran andre mennesker - og en frykt for å bli vurdert negativt, eller kritisert, i ulike sosiale sammenhenger.

– Som ved andre psykiske lidelser er årsaken sammensatt av biologiske, psykologiske og sosiale faktorer. Vi vet at det er en del genetikk som spiller inn i utviklingen av angstlidelser, og videre er det slik at mennesker som er utsatt for vold, ensomhet, konflikter med andre mennesker og tap av arbeid har lettere for å utvikle sosial angst, forklarer Røssberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.