Underlivsfremfall:

Mange venter fortsatt lenge med å søke hjelp mot underlivsfremfall

Tilstanden er svært vanlig, men kan gi store problemer for noen.

UNDERLIVSFREMFALL: Å få underlivsfremfall i en eller annen grad er svært vanlig, særlig i forbindelse med graviditet og fødsel. FOTO: NTB Scanpix
UNDERLIVSFREMFALL: Å få underlivsfremfall i en eller annen grad er svært vanlig, særlig i forbindelse med graviditet og fødsel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Underlivsfremfall, eller underlivsprolaps, er noe svært mange kvinner får i en eller annen grad, men tilstanden har vært tabu. Akkurat hvor mange det er snakk om avhenger av definisjonen, men de færreste får symptomer og plages av fremfallet. De som derimot gjør det kan få store plager uten behandling.

- Lett fremfall kan mange ha, men ikke alle plages før fremfallet er blitt ganske stort, sier Anne Cathrine Staff, professor i gynekologi ved Universitetet i Oslo og overlege ved Kvinneklinikken på Oslo Universitetssykehus.

Underlivsfremfall er en tilstand der urinblære, livmor eller endetarm faller inn mot skjedeveggen.

- Det høres jo veldig dramatisk ut, men det betyr at det dyttes nedover, men som oftest holder det seg fortsatt inne i skjeden. Skjedeveggen kommer bare lengre ned mot inngangen, forklarer Risa Lonnee-Hoffmann, som er overlege i gynekologi og fødselshjelp, og universitetslektor ved NTNU.

LES OGSÅ: Ønsker å bryte tabuet rundt underlivsprolaps

Veldig vanlig

I noen tilfeller kan man imidlertid også kjenne at noe henger ned utenfor skjeden. Blant de som opplever å få symptomer er urinlekkasjer og urininkontinens en vanlig følge. Omkring halvparten opplever det, ifølge Lonnee-Hoffmann.

Videre kan man også oppleve å få problemer med vannlating, urinveisinfeksjoner, og noen opplever vanskeligheter med å tømme endetarmen.

- Mange kjenner på en ubehagelig nedtrykksfølelse, en kan få problemer under samleie og for mange er det vanskelig mentalt. Man føler det ser stygt ut der nede og at man er utvidet, sier Lonnee-Hoffmann

- Det er veldig vanlig å ha en liten grad av fremfall. Opp mot 80 prosent kan ha det, men dette har ingen betydning – du får ingen symptomer og det har ingen konsekvenser, sier hun.

Mellom 10 og 20 prosent har fremfall i en grad hvor det blir plagsomt og man har tydelige symptomer.

LES OGSÅ: «Lekker» det når du løper?

Svekket bekkenbunn, overvekt og kronisk hoste er risikofaktorer

- Svekket bekkenbunn slik som etter graviditeter og økt alder er kjente risikofaktorer, forteller Staff.

Videre kan overvekt, kronisk forstoppelse og kronisk hoste også være med på å øke risikoen.

- De fleste ting som øker trykket kan være risikofaktorer, forklarer Lonnee-Hoffmann.

Ifølge henne er det mange tilfeller som kan forebygges ved å blant annet unngå overvekt, unngå røyk og å trene bekkenbunnsmuskulaturen. Har du kronisk forstoppelse er det viktig å få behandling for underliggende årsaker eller justere kostholdet.

Samtidig påpeker Staff at det også kan være arvelige faktorer.

- Å holde seg slank og trene bekkenbunn er flott, men bindevevsendringen går fortere hos noen enn andre uansett. Det er muligens en genetisk komponent, forteller hun.

TABU: Det er heldigvis flere som kommer tidlig til legen nå enn før, ifølge ekspertene, men problemet kan være vanskelig å snakke om. FOTO: NTB Scanpix
TABU: Det er heldigvis flere som kommer tidlig til legen nå enn før, ifølge ekspertene, men problemet kan være vanskelig å snakke om. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig å snakke om

Underlivsfremfall har vært en tabu lidelse. I mars skrev Overlegene Rune Svenningsen og Sissel Oversand ved Kvinneklinikken ved Oslo Universitetssykehus innlegget «Fødselskaden ingen snakker om» på Ekspertsykehusets blogg. Her skriver de at mange lider i det skjulte med sine plager og vegrer seg for å ta opp problemet med fastlegen sin.

- Jeg tror det varierer, men det er nok fremdeles noen som synes dette er vanskelig å ta opp med lege. I realiteten er det et brokk i skjeden fordi bindevevet er for svakt, og det kan vi hjelpe til med å unngå plager av, påpeker Staff.

Lonnee-Hoffmann mener tilstanden er mindre tabu nå enn før og at flere kommer tidlig til behandling.

- 40-åringene har sjeldent problemer med å snakke om det, men blant 60-70-åringene kommer det kvinner med totalprolaps. Dette skjer jo ikke umiddelbart, så de har unngått å søke lege lenge, sier hun.

Hun tror noe av grunnen kan være at det har vært lite kjent at dette ikke er en del av endringene som kan skje når du har født et barn.

- Det kan være mange som har tenkt at dette bare er noe som skjer når man har fått barn, og at det ikke er noe å gjøre med, sier Lonne-Hoffmann.

LES OGSÅ: - Endometriose blir sjeldent tatt på alvor og behandlingen er for dårlig

To former for behandling

Men det er hjelp å få mot underlivsfremfall. Det kan være aktuelt med kirurgisk behandling, men for noen holder det med en pessar-ring som kan holde fremfallet på plass. Pessar-ringen kan brukes av de som ikke kan eller ønsker kirurgisk behandling. I tillegg kan det være en måte å utsette en operasjon på.

Lonnee-Hoffmann forklarer at på grunn av muligheten for tilbakefall vil man unngå å operere tidligere enn nødvendig.

Underlivsfremfall er heller ikke farlig, og det er derfor ikke aktuelt med behandling om man ikke plages.

- Det er ingen grunn til operasjon av underlivsfremfallet før man har plager av dette, slik som nedfallsfølelse, avføring- og vannlatingsproblemer, eller problemer med seksuallivet, sier Staff.

LES OGSÅ: Mye utflod, uregelmessige blødninger eller kløe?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer