Underlivsfremfall:

Mange venter fortsatt lenge med å søke hjelp mot underlivsfremfall

Tilstanden er svært vanlig, men kan gi store problemer for noen.

UNDERLIVSFREMFALL: Å få underlivsfremfall i en eller annen grad er svært vanlig, særlig i forbindelse med graviditet og fødsel. FOTO: NTB Scanpix
UNDERLIVSFREMFALL: Å få underlivsfremfall i en eller annen grad er svært vanlig, særlig i forbindelse med graviditet og fødsel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Underlivsfremfall, eller underlivsprolaps, er noe svært mange kvinner får i en eller annen grad, men tilstanden har vært tabu. Akkurat hvor mange det er snakk om avhenger av definisjonen, men de færreste får symptomer og plages av fremfallet. De som derimot gjør det kan få store plager uten behandling.

- Lett fremfall kan mange ha, men ikke alle plages før fremfallet er blitt ganske stort, sier Anne Cathrine Staff, professor i gynekologi ved Universitetet i Oslo og overlege ved Kvinneklinikken på Oslo Universitetssykehus.

Underlivsfremfall er en tilstand der urinblære, livmor eller endetarm faller inn mot skjedeveggen.

- Det høres jo veldig dramatisk ut, men det betyr at det dyttes nedover, men som oftest holder det seg fortsatt inne i skjeden. Skjedeveggen kommer bare lengre ned mot inngangen, forklarer Risa Lonnee-Hoffmann, som er overlege i gynekologi og fødselshjelp, og universitetslektor ved NTNU.

LES OGSÅ: Ønsker å bryte tabuet rundt underlivsprolaps

Veldig vanlig

I noen tilfeller kan man imidlertid også kjenne at noe henger ned utenfor skjeden. Blant de som opplever å få symptomer er urinlekkasjer og urininkontinens en vanlig følge. Omkring halvparten opplever det, ifølge Lonnee-Hoffmann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer