Trening:

Mange vil ikke trene når de føler på dette

- Det er ubehagelig, men ikke farlig, sier PTen.

FULLFØR TRENINGSØKTA: – Det å være litt streng med seg selv om å gjennomføre gir faktisk mer velvære og en følelse av overskudd når man er ferdig trent, sier treningsekspert Henning Holm. FOTO: NTB
FULLFØR TRENINGSØKTA: – Det å være litt streng med seg selv om å gjennomføre gir faktisk mer velvære og en følelse av overskudd når man er ferdig trent, sier treningsekspert Henning Holm. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke vanskelig å finne «gode» unnskyldninger til å droppe treningsøkta. Etter en lang dag på jobb, frister ofte sofaen mer.

Klart du skal finne tid til å virkelig slappe av, men hvis du egentlig ønsker å komme inn i en skikkelig god treningsrutine må du rett og slett legge inn litt innsats.

En stor del av denne innsatsen handler om det mentale - du må komme deg over dørstokkmila ved å «pushe» og motivere deg selv!

Kanskje du har lyst til å utfordre noen av de vanligste unnskyldningene for å ikke trene? Vi har latt oss inspirere av en artikkel i Redonline, som lister opp 6 vanlige årsaker som hindrer oss i å komme oss på trening.

Her får du gode innspill fra administrerende direktør i Roede og personlig trener, Henning Holm.

1. Du er fortsatt støl etter forrige økt

Det føles ikke alltid så godt å trene når beina brenner etter forrige økt, og det er lett å utsette neste treningsøkt lenger enn det som kanskje er nødvendig.

Holm bekrefter at det er normalt å droppe trening dersom vi er veldig støle, men at det absolutt ikke trengs!

– Det kan være ubehagelig å være støl og gjøre litt vondt å trene med stølhet, men det er ikke farlig. Det kan derimot være et tegn på at du kan variere aktiviteten og trene andre muskelgrupper, påpeker han.

PERSONLIG TRENER: Henning Holm. FOTO: Roede
PERSONLIG TRENER: Henning Holm. FOTO: Roede Vis mer

Stølhet oppstår veldig ofte når vi gjør en øvelse som er uvant for oss eller når vi har trent litt lengre eller hardere enn tidligere, forklarer Holm.

– Det oppstår gjerne også når du ikke har trent på en stund og setter i gang igjen. Stølheten oppleves ofte verst mellom 36-48 timer etter aktiviteten og det er verdt å ta med seg i beregningen.

Holms beste tips til trening når du er støl:

Gå tur, sykle, og trene andre muskelgrupper enn de områdene hvor du opplever stølhet. Det er ikke farlig å være støl i utgangspunktet, bare tilpass aktiviteten din til ubehaget.

2. Du har sovet for lite natten før

Det frister som regel ikke å trene når vi bare har fått et par timer søvn natten før.

Kan vi trygt trene selv om vi har sovet lite, eller bør vi vente til neste dag?

– Når vi trener så bryter vi ned kroppen, for at den skal bygge seg opp igjen og blir sterkere. Når vi hviler, sover og spiser sunn og god mat så restituerer vi raskere, forklarer Holm, og fortsetter:

– Sover du dårlig en natt, så kan du fint trene med god kvalitet dagen etter. Men sover du dårlig flere netter og over lengre tid, så ville jeg gjerne tatt ned intensiteten og varigheten på øktene.

Husk at god søvn er viktig for restitusjon og det totale bildet når man skal bli i bedre form. Holm påpeker også at trening og aktivitet ofte gir bedre søvnkvalitet, så det er ingen grunn til å være mindre aktiv dersom du sliter med søvnen.

Holms beste tips til trening når du er trøtt:

Ikke tren for sent på kvelden likevel - ulike studier har vist at det kan påvirke søvnkvaliteten noe negativt.

– Jeg vil likevel råde til at all trening, også sent på kvelden, er bedre for helsa vår enn å ikke trene i det hele tatt.

3. Du er lei av treningsprogrammet ditt

Et vanlig treningsråd er å variere treningen. Hvis du kun trener den samme økta uke etter uke, er det lett å bli lei.

– Å være lei av treningsprogrammet er en vanlig årsak til at mange faller ut av treningen sin, sier Holm.

Selv har han tre forskjellige programmer han bruker til enhver tid, slik at han ikke skal bli lei.

– Det gjør at jeg kan raskt tilpasse til dagsform, ønske og tidsklemme den aktuelle dagen jeg skal trene.

Holms beste tips til de som er lei av treningsprogrammet sitt:

  • Bruk gjerne en PT til å hjelpe deg med å sette opp programmer til deg, og kjøp eventuelt en oppfølging hvor du må stå litt til rette for hva du har gjennomført. Det vil skape et litt sunt press for at du skal opprettholde aktiviteten din.
  • Gjør gjerne målsetningen din offentlig også. Fortell om den til venner eller på sosiale medier. Det forplikter til å opprettholde treningen i perioder når vi blir litt lei. Det samme gjelder dette med å oppleve mestring, noe som ofte bidrar positivt til motivasjonen vår.
ALL TRENING TELLER: Det spiller ingen rolle om du bare har 15 minutter - all trening er bra! FOTO: NTB
ALL TRENING TELLER: Det spiller ingen rolle om du bare har 15 minutter - all trening er bra! FOTO: NTB Vis mer

4. Du finner ikke hodetelefonene

Du har dårlig tid og finner ikke hodetelefonene dine. Kanskje like greit å bare droppe joggeturen da, eller?

Vi spør Holm om hvordan vi kan få til en effektiv treningsøkt uten musikk eller podcast på øret:

– Trening uten musikk kan være en fin anledning til å la tankene rase av gårde, løse utfordringer på jobben eller få nye ideer. De beste løpeturene mine er de turene hvor jeg har vært litt nedfor, grublet på noe eller løst et problem bare ved å løpe av gårde uten musikk, forteller Holm, og fortsetter:

– De første minuttene oppleves kjedelige, men etterhvert kommer mange positive kognitive prosesser i gang, kanskje spesielt når du løper på rolig eller middels intensitet.

Holms tips til deg som motiveres av musikk og stimuli utenfra:

Dra på gruppetrening på treningssenter og få musikk og treningsopplegg servert fra instruktøren, eller tren med en venn og være sosial samtidig.

5. Du har bare 15 minutter

Det er lett å tenke at det ikke er noe «vits i» å trene hvis du bare har et kvarter til overs den aktuelle dagen.

Men all trening teller!

15 minutter kan være nok dersom du dytter mange øvelser inn på den tiden og øker intensiteten. Kanskje du klarer å utføre en sirkel på 5 øvelser, tre ganger?

Holms program til en kort, men effektiv treningsøkt:

  • Knebøy med egen kroppsvekt 10 reps
  • Glute bridge med en kroppsvekt 15 reps
  • Planken 30 sek
  • Push ups på knærne eller tærne 10 reps
  • Utfall med egen kroppsvekt 5 reps på hvert bein
  • Gjør en øvelse i minuttet og ha pause de resterende minuttene av minuttet underveis.
  • Reps tilpasses form og utgangspunkt.

6. Du bare «føler ikke for det»

Av og til føler vi bare ikke for å trene, selv om det ikke er noen spesiell grunn til det. Kanskje har du booket en gruppetime på ettermiddagen, men når timen nærmer seg kjenner du at motivasjonen sitter langt inne.

Kom deg av gårde likevel, er ekspertens råd:

– Du angrer aldri på en økt etter at du er ferdig! Kom deg gjennom oppvarmingen, så kommer ofte resten litt av seg selv, sier Holm, og fortsetter:

– Dersom jeg kun skulle trent kun når jeg følte for det, så hadde både meg og mine PT-kunder trent omtrent halvparten av det vi får til.

Han påpeker at det er forskjell på å være sliten i kroppen og sliten i hodet. Ofte er sistnevnte årsaken til at mange dropper å trene.

– Det å være litt streng med seg selv om å gjennomføre gir faktisk mer velvære og en følelse av overskudd når man er ferdig trent.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer