Mattrender:

- Mange vil vegre seg mot å spise andres spytt

Norske eksperter er skeptiske til ny mat-trend som tar av i sosiale medier.

NY TREND: «Butter board»-trenden tar av i sosiale medier, men hva er det egentlig? FOTO: NTB
NY TREND: «Butter board»-trenden tar av i sosiale medier, men hva er det egentlig? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det oppstår stadig nye trender på TikTok, som for eksempel denne spesielle drikken, å bruke kjønnsvæske som parfyme eller å bruke sandpapir for å barbere leggene (som ikke anbefales!).

Det er også mange som bruker TikTok for å finne inspirasjon til oppskrifter og middagsretter. Ofte er det fokus på sunnhet, og næringsrike og delikate matretter.

Men har du fått med deg den siste mattrenden? Den er hverken sunn eller delikat, men har likevel fått stor oppmerksomhet den siste tiden.

Den nyeste trenden som tar av på TikTok kalles Butter board, altså smørbrett eller smørfjøl. Hashtaggen #ButterBoard har flere hundre millioner visninger.

For å lage denne matretten skal du rett og slett bare smøre smør utover et trebrett. Se for deg et tapasbrett, men i stedet for å dekorere det med spekeskinke og gode oster, ligger det smør utover fatet.

Smøret blir pyntet med urter og garnityr, og blir spist ved hjelp av brødbiter. Du kan enten dyppe brødet ned i smøret, eller bruker en kniv for å smøre det utover skiven din.

Høres det litt spesielt ut?

Hvis du er fristet til å prøve kan det være greit å tenke på både smitterisikoen ved å dyppe brødet ditt ned i samme smør som alle andre, og ikke minst hvor usunt det er å spise så store mengder smør.

INSTAGRAM-VENNLIG: Smøret er smurt utover en fjøl og garnityret blir drysset oppå. FOTO: NTB
INSTAGRAM-VENNLIG: Smøret er smurt utover en fjøl og garnityret blir drysset oppå. FOTO: NTB Vis mer

Er en smittefare

Om du deler en slik smørfjøl med en som bruker en brødbit som er bitt av, så er det en viss fare for å få spytt i det smøret som du i neste omgang forsyner deg med.

- Mange vil vegre seg mot å spise andres spytt, selv om den på andre siden av smørfjøla er frisk. Om vedkommende er syk er det i tillegg en viss smittefare, selv om den nok er mindre enn om man for eksempel drikker av samme flaske.

Det sier Solveig Langsrud, som er seniorforsker i matforskningsinstituttet Nofima, til KK.

I mange av videoene på TikTok brukes det trefjøler, som er vanskeligere å holde rent enn plast eller porselen.

- Om man bruker en brødfjøl er ikke det noe problem, men om den er brukt til rått kjøtt eller kylling, og ikke vasket veldig grundig etterpå, så er det også en fare, forklarer Langsrud.

Seniorforskeren har ikke selv testet butterboard-trenden, men gjorde seg opp noen tanker etter å ha sett videoene i sosiale medier.

- Dette var nytt for meg, men nå har jeg vel ødelagt for algoritmene på TikTok-kontoen min ved å se på masse butterboard-filmer, ler hun.

@lowcarbnorma Make a butter board for your next gathering so easy and creative thanks for the inspo@Justine Doiron #charcuterieideas #butterboards #ketoapp #lowcarbsugarfree #RecycleUp ♬ Summer day - TimTaj

Bryter med mange trender

- Jeg vet ikke helt hvorfor slike ting blir populære. Akkurat smørfjøl er jeg ganske overrasket over siden det bryter med en del trender, sier Langsrud.

Ifølge Langsrud bryter smørfjøl-trenden med følgende trender:

1. Matsvinn: Hva gjør man med rester? Smør som eksponeres for luft harskner fort, så det bør over i en lukket beholder. Kommer man virkelig til å skrape alt av fjøla og spise det senere?

2. Sunnhet: Store mengder smør er ikke noe de fleste bør eller ønsker få i seg.

3. Smak: Brød og smør er godt, men sammenliknet med det den skal erstatte, altså et fat med ost, spekemat og grønnsaker, er det jo kjedelig.

4. Lettvint: Det er muligens enkelt å servere, men det er litt av en jobb å kline smøret pent utover. Det må være en kjempejobb å få fjøla ren, og lykkes det ikke vil den lukte harskt smør.

Langsrud mener likevel at den er i overenstemmelse med andre trender, som nostalgi, vegetar og det å dele mat.

- Kombinasjonen av smør og trefjøl kan vel minne om tradisjonsmat, selv om man ikke tidligere klinte smøret utover fjøla, Det er kjøttfri mat og det er mat som skal deles, noe som stemmer med andre trender, sier hun.

TRENDY MAT: Hashtaggen #ButterBoard har flere hundre millioner visninger på TikTok. FOTO: NTB
TRENDY MAT: Hashtaggen #ButterBoard har flere hundre millioner visninger på TikTok. FOTO: NTB Vis mer

Ikke det sunneste valget

- Presentasjonen av vakkert smør servert med godt brød og urter eller nøtter til, er jo noe vi rett som det er får som starter før et måltid på fin restaurant. At smøret er smurt utover en fjøl og garnityret drysset oppå, handler mer om utseende enn ernæringen.

Det forklarer Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Dette gjelder såfremt du ikke blir inspirert til å spise veldig mye mer smør og brød enn du ellers ville gjort.

Arsky kommer med noen innspill for å gjøre det hele noen hakk bedre:

1. Velg smør med lite salt.

2. Ikke strø ekstra salt oppå.

3. Server grovt brød ved siden.

4. Server reddiker og stangselleri ved siden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer