Manglende tillit til fastlegen? Du trenger ikke oppgi noen grunn til å bytte

Det kan være mange årsaker til at du ønsker å bytte fastlege.

IKKE FORSTÅTT HOS LEGEN? Du har rett til å skifte fastlege to ganger i året. Foto: Shutterstock NTB
IKKE FORSTÅTT HOS LEGEN? Du har rett til å skifte fastlege to ganger i året. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvordan velger du fastlege, og hva gjør du dersom du ikke er fornøyd med valget? Hva skjer dersom du for eksempel flytter til en annen kant av landet?

Alle som er folkeregistrert i en norsk kommune, har rett til en egen fastlege. Kommunene har ansvaret for fastlegeordningen og skal passe på at det er nok fastleger i kommunen. Alle som har rett til fastlege, kan selv finne ønsket lege på www.helsenorge.no.

Legeønsket skal i utgangspunktet etterkommes så langt det er ledig plass på fastlegens liste. Dersom den legen du ønsker, ikke har ledig kapasitet, kan du sette deg på venteliste. Det er også adgang til å velge fastlege utenfor bostedskommunen. Det kan for eksempel være mer praktisk å ha lege i kommunen du jobber i, framfor kommunen du bor i. Dersom du ikke selv har sendt inn et ønske, vil du bli tildelt en fastlege med ledig kapasitet.

Dårlig kapasitet og forsinkelser?

Det kan være mange årsaker til at du ønsker å bytte fastlege, for eksempel hvis du skal flytte. Når du melder flytting til en ny kommune, skal du motta relevant informasjon fra kommunen, samt et skjema for valg av ny fastlege. Det kan også være at man har dårlig kjemi med fastlegen sin, eller at man ikke har den nødvendige tilliten til vedkommende. I noen tilfeller kan det tenkes at fastlegen har mange pasienter på sin liste, og at man stadig opplever dårlig kapasitet og forsinkelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer