B12-mangel:

Mangler du dette vitaminet kan det få alvorlige konsekvenser

Men mange som tidligere var avhengig av injeksjoner av B12 kan nå få tabletter i stedet, på blå resept.

SLAPPHET: Et av de viktigste symptomene på B12-mangel er blodmangel, og det fører ofte med seg en følelse av å være konstant slapp og trøtt. FOTO: NTB Scanpix
SLAPPHET: Et av de viktigste symptomene på B12-mangel er blodmangel, og det fører ofte med seg en følelse av å være konstant slapp og trøtt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har man et normalt og variert kosthold vil de fleste av oss klare å få i seg alle de viktige næringsstoffene som kroppen trenger. Men ikke alltid. Og ikke hos alle. Det er noen vitaminer flere av oss får for lite av, og utvikler det seg til en vitaminmangel kan det faktisk bli alvorlig.

Nei, denne gangen snakker vi ikke om D-vitamin, men om vitaminet B12.

– Klinisk mangel på vitamin B12 gir blodmangel (anemi) og skader på nervesystemet. Mindre uttalt mangel, altså en lav B12-status, gir mer diffuse symptomer som trøtthet, forvirring og lignende. Selv om vitamin B12-mangel er sjelden, er det mange som har lav status, sier Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen, til KK.

Selv om B12-mangel kan være farlig, er man ikke sikker på om en lav status er farlig, og det er også uklart om vanlige tilskudd har noen effekt.

– Det er i hvert fall ingenting som tilsier at det er farlig å ta tilskudd av vitamin B12, så selv om det ikke er god dokumentasjon for effekt kan det være verdt et forsøk, spesielt om man er i risikogruppene for å utvikle mangel, forteller han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer