Har man et normalt og variert kosthold vil de fleste av oss klare å få i seg alle de viktige næringsstoffene som kroppen trenger. Men ikke alltid. Og ikke hos alle. Det er noen vitaminer flere av oss får for lite av, og utvikler det seg til en vitaminmangel kan det faktisk bli alvorlig.
Nei, denne gangen snakker vi ikke om D-vitamin, men om vitaminet B12.
– Klinisk mangel på vitamin B12 gir blodmangel (anemi) og skader på nervesystemet. Mindre uttalt mangel, altså en lav B12-status, gir mer diffuse symptomer som trøtthet, forvirring og lignende. Selv om vitamin B12-mangel er sjelden, er det mange som har lav status, sier Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen, til KK.
Selv om B12-mangel kan være farlig, er man ikke sikker på om en lav status er farlig, og det er også uklart om vanlige tilskudd har noen effekt.
– Det er i hvert fall ingenting som tilsier at det er farlig å ta tilskudd av vitamin B12, så selv om det ikke er god dokumentasjon for effekt kan det være verdt et forsøk, spesielt om man er i risikogruppene for å utvikle mangel, forteller han.
LES OGSÅ: Depresjon kan skyldes vitaminmangel
Tilskudd er spesielt nyttig for vegetarianere og gravide
Det er to ulike grunner til at noen mennesker får B12-mangel; for lite inntak eller for dårlig opptak. Altså at du får i deg for lite av vitaminet gjennom kostholdet ditt, eller at kroppen ikke klarer å ta opp B12.
– B12 finnes naturlig i animalske matvarer som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Veganere som holder seg strengt til plantekost, kan utvikle B12 mangel og bør da få tilbud om B12 tilskudd i form av tabletter. Noen multivitamin-tabletter inneholder også små mengder B12. De er helt trygge å bruke som kosttilskudd, men blir utilstrekkelig for personer med påvist B12-mangel, sier Morten Finckenhagen, overlege ved Statens legemiddelverk, til KK.

Kroppen kan ikke lage B12 selv, og må dermed få dette vitaminet gjennom mat. Vegetarianere og veganere gjør derfor lurt i å ta tilskudd av B12, men de er ikke de eneste som har en risiko for å utvikle B12-mangel.
– Også eldre mennesker, personer som har gjennomgått fedmekirurgi, de som tar syrenøytraliserende medisiner, samt personer med mage- og tarmsykdommer som reduserer opptaket i tarmen, slik som cøliaki, Chrons og ulcerøs kolitt, forteller Lysne.
Vitamin B12 er også et av næringsstoffene gravide bør være ekstra nøye med å få i seg. B12 er blant annet nødvendig for utviklingen av nervesystemet og blodceller hos fosteret, og en norsk studie fra 2017 viste at et lavt nivå av vitamin B12 kan gi økt risiko for å føde for tidlig.
LES OGSÅ: Veganisme: - Som regel tenker ikke barna over at maten vi spiser er annerledes
Kan få B12 på blå resept – nå også i tablettform
Blodmangel er et av de viktigste symptomene på B12-mangel (men kan også skyldes jernmangel), og det fører ofte med seg en følelse av å være konstant slapp og trøtt. Men det er også en rekke andre uspesifikke symptomer som kan oppstå, som for eksempel nedsatt følsomhet i huden, nummenhet eller prikking i fingre eller tær, balanseproblemer, og hjertebank.
Dersom du vet at du befinner deg i risikogruppene kan det være lurt å være obs på disse symptomene. Legen din kan enkelt påvise B12-mangel ved hjelp av en blodprøve.

Hvis du får påvist B12-mangel kan du få tilskudd på resept, og denne behandlingen bør følges opp av din lege. Tidligere ble denne behandlingen kun gitt i form av injeksjoner, men nå kan man få høydose B12 på blå resept også i tablettform, og mange som tidligere var avhengig av injeksjoner kan nå behandles med tilskudd.
– Vitamin B12 (cyanokobolamin) i tablettform har vært tilgjengelig i Sverige og Danmark i en årrekke. Grunnen til at det ikke har vært tilgjengelig i Norge, er at produsenten av tabletter ikke tidligere har søkt om såkalt markedsføringstillatelse i Norge. Jon Haffner som selv er lege og har B12-mangel, tok kontakt med oss i Legemiddelverket i 2017 for å høre om vi kunne gjøre noe. Vi oppfordret produsenten til å søke og det ordnet seg i løpet av noen måneder, forteller Finckenhagen.
Tablettene det her er snakk om, inneholder en ganske stor dose per tablett (1mg). De er reseptpliktige og kommer inn under den såkalte blåreseptordningen.
– Det er mange fordeler ved tablettbehandling fordi pasienten slipper å møte opp på legekontoret for sprøyter hver tredje måned, og unngår ubehaget med sprøytene. Legene sparer dessuten tid på denne måten. For de fleste pasienter med B12-mangel vil tablettbehandling være like bra som sprøyter, men hos noen kan det være riktig å starte med sprøyter og så gå over til tabletter, forklarer overlegen.
LES OGSÅ: Ny studie: Norske gravide og ammende har for dårlig kunnskap om jod
Kilde: Helsebiblioteket.