Lobotomering mot tvangslidelser

Mannen vasket hendene over 100 ganger om dagen, og var sterkt deprimert. Selvmordsforsøket endret alt

– Dette var en slags selvpåført lobotomi.

DØDE IKKE: George ble kvitt sine psykiske plager etter å ha skutt seg selv. FOTO: Igor Golovniov/Shutterstock/NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde).
DØDE IKKE: George ble kvitt sine psykiske plager etter å ha skutt seg selv. FOTO: Igor Golovniov/Shutterstock/NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): – Dette var en slags selvpåført lobotomi. Hadde han skutt rett bakover i munnen, så hadde han truffet hjernestammen og dødd momentant, Men han traff i stedet rett oppover, sier Morten Lund-Johansen. Han er professor og overlege ved nevrokirurgisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

– Skuddet ødela helt klart områder som har med tvangslidelser å gjøre. Da er det nærliggende å tenke på nervebaner i frontlappene, sier han.

Les også: Ny behandling kan bety slutten på metall og plastikk i kroppen

Vasket hendene hundrevis av ganger om dagen

Mannen som skal ha skutt seg selv, går kun under navnet George, og ble først skrevet om av New York Times i 1988. Historien forteller at han slet med voldsomme psykiske lidelser som fikk ham til å vaske hendene hundrevis av ganger om dagen, og i tillegg ta hyppige dusjer.

Atferden var så ille at den tvang ham til å droppe ut av skolen, og avslutte jobben sin.

Psykiateren Leslie Solyom, som behandlet George i mer enn et år før han prøvde å begå selvmord, fortalte i New York Times at det var et spesielt øyeblikk som fikk George til å gjøre alvor av tankene sine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.