Rosacea:

Margrethe (42) går aldri ut døra uten sminke

– Etter tre slurker vin, var det som om ansiktet mitt eksploderte. Det boblet med røde, væskende blemmer.

ROSACEA: Margrethe bruker sminke for å skjule utslettet i ansiktet. FOTO: Privat
ROSACEA: Margrethe bruker sminke for å skjule utslettet i ansiktet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det var mange som bemerket Margrethe Hellands strålende hud som barn og ungdom. Hun fikk aldri kviser, akne, prikker eller andre synlige forandringer. Moren jobbet innen hudpleie, og var svært nøye med å smøre døtrene godt, høy solfaktor var ekstra viktig.

Storesøsteren er mye plaget av allergi, og da Margrethe kom 12 år senere, ble hun passet godt på. Margrethe er takknemlig for det grunnlaget moren la, og fortsatte selv de gode hudpleierutinene.

Hun valgte til og med å utdanne seg til hudpleier og jobber som Retail and Education Manager for to kosmetikkmerker. Men kunnskapen kunne ikke hindre at Margrethe som voksen ble hardt angrepet av hudsykdommen rosacea.

Fikk to typer eksem

– Jeg har alltid vært ekstremt lys og sensitiv i huden, men takket være mammas innsats, var ikke dette noe problem, sier Margrethe.

– I ungdomstiden kunne ansiktshuden bli hektisk rød etter gymtimer og trening. Hadde vi gym i første time var jeg fremdeles knallrød i ansiktet i fjerde time. Jeg ble kalt peonen.

Margrethe har alltid vært aktiv, med fotball som lidenskap. At hun fikk påvist atopisk eksem som 15-åring og senere også seborisk eksem, stoppet henne ikke. Hun ble behandlet med kremer og salver, og vann var hudens verste fiende.

Det var kjipt at hun ikke kunne dusje med de andre etter en kamp, men måtte hjem og bade i olje. Å bruke vaskeklut i stedet for dusj var ugreit. På varme dager stakk fotballkompisene hodet i en bøtte kaldt vann, dette var utelukket for Margrethe, som til tider følte seg litt utafor. Hadde noen vannkrig, måtte hun være tilskuer.

– Utfordringene gjorde at jeg ikke kunne velge idrettsfag, slik som jeg ønsket.

– Bortsett fra det gjorde jeg det jeg ville, og trente fotball flere ganger i uka.

MATREAKSJON: – Jeg kan ikke spise noe mat med sterk rødfarge. En bit rød paprika kan for eksempel gi meg utbrudd i flere uker etterpå. FOTO: Privat
MATREAKSJON: – Jeg kan ikke spise noe mat med sterk rødfarge. En bit rød paprika kan for eksempel gi meg utbrudd i flere uker etterpå. FOTO: Privat Vis mer

Kraftig, akutt reaksjon

Margrethe vokste opp i Bodø, men valgte å flytte til Oslo for 21 år siden. Hun fikk sin første sønn i 2014, og var alene med ham. Hun merket at smaksløkene forandret seg, men tenkte ikke mer over det. Året etter var moren barnevakt mens datteren spilte fotballkamp.

– Vi tapte, noe jeg var lei meg for, og jeg tok imot det halve glasset rødvin mamma ga meg da jeg kom hjem. Før jeg fikk barn, hadde jeg aldri likt rødvin, men denne var god, forteller Margrethe.

– Etter tre slurker var det som om ansiktet mitt eksploderte. Det boblet med røde, væskende blemmer, spesielt på høyre kinnbein. Mamma hadde aldri sett noe lignende. Dette var noe helt annet enn eksemen jeg var vant til, og jeg oppsøkte lege. Der fikk jeg hydrokortisonsalve, men ingen diagnose.

Endelig riktig diagnose

Da Margrethe ble gravid igjen i 2017, var hun mye syk under svangerskapet og foreldrene flyttet hjem til henne for å hjelpe til, da hun også var syk etter fødselen. 2018 ble et år med mange tøffe påkjenninger, og Margrethe var lei seg for at alle utfordringene fjernet mye av fokuset på babyen og den koselige barseltiden hun hadde sett fram til.

Hun hadde store smerter på grunn av blemmene i ansiktet, som kom og gikk, men sjelden var helt borte. Hun oppsøkte flere leger uten å få svar på hva som feilte henne.

Høsten 2018 hadde Margrethe et oppdrag på kosmetikkavdelingen på Steen & Strøm. Hun møtte opp pent sminket, slik at hudsykdommen var fullstendig skjult.

– Jeg har jobbet i bransjen i mange år og vet hvilke kosmetikkmerker som er gode for huden min. Jeg fjernet derfor sminken på halve ansiktet, så kundene kunne se hvordan huden så ut uten kosmetikk.

– Jeg synes selvfølgelig at det er helt greit å være rød i ansiktet. Men jeg ville demonstrere har det finnes produkter som fungerer, dersom man ønsker å dekke seg til. Ofte hjelper det ikke bare på huden, men også på selvtilliten.

Mens Margrethe sto der, kom en dame bort og ga henne en gul post-it lapp.

– Dette er det du skal bruke, sa damen, før hun forsvant i mengden.

Margrethe la lappen i en privat skuff. Da hun senere leste på lappen, ble Margrethe overrasket over at damen hadde beskrevet hvilken medisin hun burde bruke, nøyaktig dosering og hvilken hudlege hun skulle oppsøke. Hun var heldig og fikk time allerede et par måneder senere. Da hadde hun utslett i ansiktet som mest av alt minnet om en sommerfugl som spredte ut vingene. Margrethe viste legen post-it lappen.

– Ja, det er akkurat det du skal ha, sa legen.

– Først da fikk jeg diagnosen rosacea, med det som kalles fullblown betennelse. Hudlegen skrev ut medisinene Tetrasykliner i tablettform og Soolantra, som er en krem.

- Jeg valgte å slutte å amme sønnen min, slik at jeg trygt kunne ta medisinene. Jeg var 40 år og nå orket jeg ikke alle smertene lenger.

Margrethe er blitt god på å sminke bort de røde områdene. FOTO: Privat
Margrethe er blitt god på å sminke bort de røde områdene. FOTO: Privat Vis mer

Slik lever hun godt med sykdommen

For Margrethe ble alt bedre da hun fikk medisin. Huden roet seg og ble jevnere, utviklingen mot øynene stoppet også. Men så fort hun sluttet å ta medisinen, kom symptomene tilbake. Hun prøvde ut nye medisiner, hudlegen ville ikke gi seg før de hadde funnet den optimale behandlingen.

Minst like viktig var det å lære at nøkkelen til å unngå utbrudd også lå i hva hun spiste og at hun unngikk stress. Margrethe la om livsstilen i mars, og har fra juli 2019 ikke hatt store utbrudd. Tidligere så det ut som om ansiktet var brannskadet. Margrethe deler historien åpent på instagramkontoen @MLHelland. Hun viser, gjennom bilder og videoer, hvordan man enkelt og effektivt kan jevne til huden, og håper dette kan være til nytte og oppmuntring for andre med rosacea.

– Jeg kan ikke spise noe mat med sterk rødfarge. En bit rød paprika kan for eksempel gi meg utbrudd i flere uker etterpå. Det har vært litt detektivarbeid å finne ut hva som trigger utbruddene, og nå vil jeg også prøve å kutte ut gluten. Jeg har fått gode råd på veien, men har måttet prøve meg fram selv, forteller Margrethe.

Hun forteller at i tillegg til smertene, blemmene og rødheten, har hun opplevd symptomer som svimmelhet, hukommelsestap og hjernetåke. Margrethe har hele tiden vært klar over at symptomene også kan komme fra andre forhold, og at det er viktig med undersøkelser slik at andre sykdommer kan utelukkes.

Hun vil gjerne avlive myten om at huden blir ødelagt av sminke. Det er tvert imot. Betennelsestilstanden rosacea kommer innenfra, og Margrethe kunne ha vært enda verre angrepet hvis hun ikke hadde beskyttet huden mot sol, vind og vær.

– Det finnes ingen produkter jeg ikke kan putte på huden min, men jeg velger selvfølgelig det som fungerer best for meg, sier Margrethe.

– Og selv om jeg har valgt å være åpen om min rosacea, er det fullt mulig å skjule sykdommen. Heldigvis har vi et valg.

- Selv om jeg har valgt å være åpen om min rosacea, er det fullt mulig å skjule sykdommen. FOTO: Privat
- Selv om jeg har valgt å være åpen om min rosacea, er det fullt mulig å skjule sykdommen. FOTO: Privat Vis mer

Margrethes mor og søster har godkjent at de nevnes i artikkelen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer