Tvangstanker

Margunn holdt tvangstankene skjult i 12 år: - Jeg vasket hendene 100 ganger om dagen

Brant dem i glovarmt vann for at de skulle bli rene nok.

TVANGSTANKER - MANGE HOLDER DET SKJULT: Mange med tvangstanker har levd med lidelsen skjult, ifølge professor Patrick Vogel ved NTNU, som også er del av Anankes (Norsk OCD forening) fagråd.  Foto: Science Photo Library
TVANGSTANKER - MANGE HOLDER DET SKJULT: Mange med tvangstanker har levd med lidelsen skjult, ifølge professor Patrick Vogel ved NTNU, som også er del av Anankes (Norsk OCD forening) fagråd. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg blir redd. Det er jo i følelsene det ligger når jeg får en tanke. Så går jeg og vasker hendene, og det roer meg ned, sier Margunn Strand (62).

Hun hadde alltid vært en perfeksjonist, men det var aldri et problem før etter at hun fikk sitt første barn.

- Jeg var 21 år gammel og fikk ansvar for en person til, sier Margunn. 

Hun anslår å ha vasket hendene over 100 ganger daglig. Hver gang hun hadde tatt på noe måtte de vaskes, og de måtte vaskes godt. Hun brant seg på altfor varmt vann, fordi hun måtte ha det så varmt som mulig. 

LES OGSÅ: Psykiske lidelser er den vanligste grunnen til at vi går til legen

Stjeler mye tid

- OCD er påtrengende tanker som kommer og fester seg, forteller Margunns mann og styreleder i Norsk OCD forening, Ananke, Arne Strand. 

- Det omfatter mye; det kan være vasketvang, sjekketvang, religiøs tvang, seksuell tvang, smittetvang og så videre.

Sjekketvang er når du igjen og igjen må sjekke at du for eksempel har skrudd av komfyren eller lyset, selv om du vet du allerede har gjort det. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer