Tvangstanker

Margunn holdt tvangstankene skjult i 12 år: - Jeg vasket hendene 100 ganger om dagen

Brant dem i glovarmt vann for at de skulle bli rene nok.

TVANGSTANKER - MANGE HOLDER DET SKJULT: Mange med tvangstanker har levd med lidelsen skjult, ifølge professor Patrick Vogel ved NTNU, som også er del av Anankes (Norsk OCD forening) fagråd.  Foto: Science Photo Library
TVANGSTANKER - MANGE HOLDER DET SKJULT: Mange med tvangstanker har levd med lidelsen skjult, ifølge professor Patrick Vogel ved NTNU, som også er del av Anankes (Norsk OCD forening) fagråd. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg blir redd. Det er jo i følelsene det ligger når jeg får en tanke. Så går jeg og vasker hendene, og det roer meg ned, sier Margunn Strand (62).

Hun hadde alltid vært en perfeksjonist, men det var aldri et problem før etter at hun fikk sitt første barn.

- Jeg var 21 år gammel og fikk ansvar for en person til, sier Margunn. 

SLET MED TVANGSTANKER: Margunn slet i mange år med tvangstanker, og vasket hendene opptil 100 ganger om dagen.  Foto: Privat
SLET MED TVANGSTANKER: Margunn slet i mange år med tvangstanker, og vasket hendene opptil 100 ganger om dagen. Foto: Privat Vis mer

Hun anslår å ha vasket hendene over 100 ganger daglig. Hver gang hun hadde tatt på noe måtte de vaskes, og de måtte vaskes godt. Hun brant seg på altfor varmt vann, fordi hun måtte ha det så varmt som mulig. 

LES OGSÅ: Psykiske lidelser er den vanligste grunnen til at vi går til legen

Stjeler mye tid

- OCD er påtrengende tanker som kommer og fester seg, forteller Margunns mann og styreleder i Norsk OCD forening, Ananke, Arne Strand. 

- Det omfatter mye; det kan være vasketvang, sjekketvang, religiøs tvang, seksuell tvang, smittetvang og så videre.

Sjekketvang er når du igjen og igjen må sjekke at du for eksempel har skrudd av komfyren eller lyset, selv om du vet du allerede har gjort det. 

- Mange mister busser og kommer for sent fordi de må gjøre dette så mange ganger. Det kan ta mye tid fra for eksempel jobb og skole. 

Han forteller at i utgangspunktet sitter tanken når den først har festet seg, men at noen kan klare å stenge det ute midlertidig. Det kommer imidlertid alltid tilbake igjen, og tankene varer livet ut. 

- Det spilte ingen rolle om det var synlig eller usynlig skit. Jeg ville ikke skitne til hendene mine, så jeg brukte albuene til å åpne alle dører for eksempel. 

- Margunn

LES OGSÅ: Sliter du med angst? 

Holdt lidelsen skjult i 12 år 

Margunn hadde noen episoder med hyperventilering da hun var mindre, men om dette kom av tvangstanker eller noe annet vet hun ikke. Ei heller om en vanskelig ungdomstid har hatt noe å si, men hun tror tvangslidelsen alltid har ligget bak der et sted. Det hun vet er at angsten for skitt og møkk dukket opp i tidlig voksen alder, på en tid der det var lite åpenhet rundt psykiske lidelser i Norge.

- I 12 år holdt jeg det skjult. Dette var på 70-tallet og Jeg trodde jo det bare var meg i hele verden som var sånn.

Sønnen merket iblant at moren hadde noen litt rare vaner, men Margunn jobbet hardt med å holde lidelsen skjult.

- Det spilte ingen rolle om det var synlig eller usynlig skit. Jeg ville ikke skitne til hendene mine, så jeg brukte albuene til å åpne alle dører for eksempel. Da kunne han spørre «hvorfor bruker du ikke hendene?». 

- Jeg brukte mye krefter på å holde det skjult. Jeg gråt mye. 

LES OGSÅ: Er du konstant redd for å bli alvorlig syk?

Ritualer og frustrasjon 

TVANGSTANKER: - Tvangstanker er tidligere sett på som en angstlidelse. Det er en psykisk lidelse hvor du kan ha skremmende tanker om å gjøre ting du ikke vil, forteller Patrick Anthony Vogel, som er professor ved psykologisk institutt ved NTNU. Foto: Shutterstock / luxorphoto
TVANGSTANKER: - Tvangstanker er tidligere sett på som en angstlidelse. Det er en psykisk lidelse hvor du kan ha skremmende tanker om å gjøre ting du ikke vil, forteller Patrick Anthony Vogel, som er professor ved psykologisk institutt ved NTNU. Foto: Shutterstock / luxorphoto Vis mer

- Tvangstanker er tidligere sett på som en angstlidelse. Det er en psykisk lidelse hvor du kan ha skremmende tanker om å gjøre ting du ikke vil. Noen som er veldig glad i barna sine og egentlig ikke har noe å frykte av egne reaksjoner (de er verken psykotisk eller utagerende impulsive) kan ha tanker om å skade ungene sine. Prøver man å skyve bort disse tankene, som de absolutt ikke ønsker å ha, kommer de sterkere tilbake, forteller Patrick Anthony Vogel, som er professor ved psykologisk institutt ved NTNU og har ledet flere prosjekter innen behandling av tvangslidelser. 

Da kan du ha forskjellige ritualer for å beskytte deg selv eller din familie slik som å gjemme kniver så de holdes langt unna deg og barna.

Vi har alle slike tanker av og til, men det defineres som en lidelse når symptomene blir plagsomme og/eller tar opptil en time ekstra av dagen din. Ifølge Ananke regner man med at mellom 1 og 3 prosent av befolkningen lider av tvangstanker. 

Ritualer og rutiner er et nøkkelord når det er snakk om tvangstanker. Som pårørende til en med vasketvang vet Arne Strand mye om hvordan tvangstankene påvirker en hel familie. 

- En med tvangstanker krever at de rundt følger rutiner og ritualer. Man må omstille seg og slippe normale normer. Til tider har det vært tøft. Det har vært mye aggresjon, sier han. 

50 000 nordmenn har OCD

Rundt en prosent har tvangstanker, altså 50 000 nordmenn. Lidelsen er fortsatt skambelagt for noen, og mange kan være redde for å snakke om det. 

Vogel forteller at det derfor er relativt vanlig å ha levd med den i skjul, slik Margunn har gjort. 

- Det er ganske vanlig å ha gjort det i ti til tolv år. Men det er gode grunner til å komme ut med det, sier han og forteller at barn responderer særlig godt på behandling. 

- De har ikke hatt lidelsen i så mange år og det sitter nok ikke like hardt i. 

Dessuten er de yngste som har hatt symptomene i kortere tid mindre utsatt for andre plager som kan være med på å fremkalle symptomene igjen, som depresjoner. 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

- Hadde ikke jeg fått hjelp hadde jeg vært handikappa i dag. Uansett hva jeg tok i måtte jeg vaske hendene etterpå.

Trodde det var noe galt med hjertet

Margunn var mye alene sammen med barna, og klarte seg bra til tross for tankene. Men på 70-tallet var det ikke bare bare å ta vare på smårollinger samtidig som du har angst for møkk.

- Det var ikke noe papirbleier og våtservietter den gang, sier hun og legger til at hun har mye galgehumor. Det er ikke lenger like vanskelig å være åpen om lidelsen, selv om hun også har opplevd å bli straffet for åpenhet i jobbsammenheng.

- Når jeg forteller om det til andre så er det ikke alle som forstår helt, og jeg forstår det jo ikke helt selv heller.

Etter 12 år oppsøkte hun hjelp for pusteproblemene. Hun trodde det var noe galt med hjertet, men forsto at hun hadde hatt anfall av panikkangst. I dag unngår hun fortsatt offentlige toaletter, og dusjer hjemme etter å ha vært på trening. Men hun trener på treningssenter, noe hun aldri ville gjort for 30 år siden.

- Hadde ikke jeg fått hjelp hadde jeg vært handikappa i dag. Uansett hva jeg tok i måtte jeg vaske hendene etterpå. 

LES OGSÅ: Kristin Oudmayer skammet seg over å være utbrent

- Et av verdens beste behandlingsfelt

Behandlingen er kognitiv atferdsterapi og eksponeringsterapi, og går ut på å avvike fra nettopp ritualene og eksponeres for det du er redd for. 

- Som et ledd i behandlingen, og ledsaget av en erfaren behandler, kan du utsette deg for skremmende situasjoner; Er du redd for smitte skal du kanskje gå ut, plukke opp en sprøyte på bakken og kaste den, eller gå på et offentlig toalett og ta på et toalettsete. Eller kanskje skal du tørre å holde spedbarnet ditt og stå i på toppen av en trapp. Så ser man at disse situasjonene ikke er så farlig. Det er bare tanker og man behøver ikke handle på grunn av tanker, sier Vogel.

Prognosene er gode. Du blir aldri helt kvitt tankene, men 70 prosent som klarer å gjennomgå en fullverdig behandlingsforløp har minst en halvering av plagene sine etter endt behandling og en betydelig bedret livskvalitet. Vogel antar at rundt ti til 15 prosent kan ha tilbakefall, men mener man gjerne blir kvitt enda flere plager i runde to med behandling. 

- Dette har gått fra å være et felt i Norge med veldig dårlig behandlingstilbud til å bli et av verdens beste.

LES OGSÅ: Derfor sykmeldes kvinner oftere

Merker du at tvangstanker styrer hverdagen din tar du kontakt med et lokalt OCD-team. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med, men du må igjennom DPS (Distrikpsykiatrisk senter) eller BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) for å kartlegge symptomene dine først.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer