Personlighetsforstyrrelser

Maria fikk diagnosen borderline som voksen

Mesteparten av livet har Maria Munter slitt psykisk uten å forstå hvorfor. Først i voksen alder fikk hun svar på hva som var galt. – Jeg håper noen kan lære av min historie, sier hun.

SEN DIAGNOSE: Maria fant ikke ut at hun led av borderline før hun var 38 år. – Jeg tror jeg hadde vært spart for mye lidelse om det hadde blitt fanget opp tidligere, sier hun. Foto: Ellen Jarli
SEN DIAGNOSE: Maria fant ikke ut at hun led av borderline før hun var 38 år. – Jeg tror jeg hadde vært spart for mye lidelse om det hadde blitt fanget opp tidligere, sier hun. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det har vært en lang reise, og jeg har jobbet intenst med meg selv i mange år for å komme dit jeg er i dag, sier Maria Munter (43). Hun kommer fra Stockholm, men har bodd i Oslo siden 2005.

Da Maria var barn forsvant faren hennes plutselig en dag. Han sa han skulle på kino, men kom aldri hjem noe mer. Først sju år senere, da Maria var 12 år, ble levningene hans funnet.

– Det var mest sannsynlig et selvmord. Han slet med depresjon, og sa flere ganger at han ikke ville leve mer.

I oppveksten ble det som skjedde aldri snakket om, og Maria fikk aldri utløp for sorgen hun bar på.

– Jeg hadde ikke kontakt med følelsene mine i mange år. I dag tenker jeg at hvis pappa hadde fått hjelp, så hadde ting kanskje ikke gått som de gjorde og livet mitt ville ha sett helt annerledes ut.

Følte seg annerledes

På ungdomsskolen byttet Maria stadig frisyre, klær og stil i et forsøk på å prøve å finne ut hvem hun var. Like etter at hun begynte på videregående flyttet hun hjemmefra, begynte å utforske rus, droppet etter hvert ut av skolen og visste ikke hva hun ville med livet sitt. Men da Maria var i starten av 20-årene, fant hun ut at hun måtte skjerpe seg og finne ut hva hun skulle satse på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer