Marianne (35) har vært avhengig av nesespray tre ganger

- Jeg får panikk dersom jeg ikke har nesespray tilgjengelig, sier hun.

TØFT Å VÆRE AVHENGIG: - Det føles som om jeg er tett i topplokket hele tiden. Jeg har ingen luktesans, er tett i ørene og tung i hodet, sier Marianne. Foto: Privat.
TØFT Å VÆRE AVHENGIG: - Det føles som om jeg er tett i topplokket hele tiden. Jeg har ingen luktesans, er tett i ørene og tung i hodet, sier Marianne. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

De fleste kan kjenne seg igjen i den deilige følelsen av å spraye seg med nesespray når man er forkjølet og pottetett, og endelig får puste fritt igjen. Selv om de fleste av oss slutter å spraye oss etter noen dager, opplever noen at denne følelsen går over i en avhengighet. De føler rett og slett at ikke får puste gjennom nesen uten å bruke nesespray.

Fra januar til juni i år ble det solgt 3,4 millioner nesesprayer i Norge, ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet. Salget av nesespray er rekordhøyt i Norge, og selv om det ikke finnes nøyaktige tall anslår forsker at flere hundre tusen kan være avhengige, ifølge forskning.no.

Én av dem som virkelig har fått kjenne nesesprayavhengigheten på kroppen, er 35 år gamle Marianne Humberset fra Bodø. Det hele begynte som en uskyldig forkjølelse, men utviklet seg til en vond avhengighet.

- Jeg har vært avhengig av nesespray hele tre ganger, og alle gangene har det begynt med at jeg har blitt forkjølet og kjøpt nesespray for å føle meg bedre, sier hun til KK.

I de periodene hun har vært avhengig, har Marianne brukt nesespray hver dag i flere år, før hun har klart å slutte.

LES OGSÅ: Bruker du mye nesespray nå?

MÅTTE SLUTTE MED NESESPRAY: Det blir som å slutte å røyke, enten røyker du eller så slutter du, sier hun. Foto: Privat.
MÅTTE SLUTTE MED NESESPRAY: Det blir som å slutte å røyke, enten røyker du eller så slutter du, sier hun. Foto: Privat. Vis mer

Får panikk

- Hver gang jeg bruker nesespray over tid, altså lenger enn én uke, føles det som om jeg er kronisk tett i nesen. Og da fortsetter jeg med nesesprayen for å få puste. Det føles som om jeg er tett i topplokket hele tiden. Jeg har ingen luktesans, er tett i ørene og tung i hodet, sier hun.

Marianne får rett og slett kroniske forkjølelsessymptomer.

- Jeg får panikk dersom jeg ikke har nesespray tilgjengelig. De gangene jeg har vært avhengig, har jeg gått fra jobb eller fest for å handle nesespray. Jeg har også stått opp opp midt på natten for å handle, forteller hun.

Etter hvert ble nesespray en fast inventar i vesken som hun aldri glemte. Nesesprayen ble like viktig som (eller viktigere enn) husnøklene og mobilen.

LES OGSÅ: - For mange kan det være veldig vanskelig å slutte med nesespray fordi de føler at de ikke får puste

STORT FORBRUK: Fra januar til juni i år ble det solgt 3,4 millioner nesesprayer i Norge, ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet. FOTO: NTB Scanpix
STORT FORBRUK: Fra januar til juni i år ble det solgt 3,4 millioner nesesprayer i Norge, ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Symtomer på overforbruk

Dersom nesespray brukes lenger enn det som er anbefalt, kan virkestoffene gi betennelse som gjør slimhinnen hoven, noe som fører til at du blir enda mer tett i nesen.

De vanligste tegnene på at du overforbruker nesespray er:

  • Kronisk tett nese
  • Dårlig søvn (fordi du føler at du ikke får puste)
  • Mye nesespray kan også føre til psykisk avhengighet og absistenssymptomer som hodepine, rastløshet og angst.

- Nesespray er effektivt for å redusere hevelser i slimhinnene, og motvirker derfor kroppens naturlige reaksjon på en forkjølelse. Men med en gang vi får noe i kroppen som den ikke liker, prøver den å gjenopprette balansen. I dette tilfellet forsøker kroppen å opprettholde hevelsen, forklarer Jørgen G. Bramness, som er dr.med. spesialist i psykiatri og Professor II ved UiT Norges arktiske universitet.

Når forkjølelsen går over, og man har brukt nesespray over tid, vil man oppleve å få kronisk tett nese, som er er en fortsettelse av kroppens motkamp mot nesesprayen.

- Etter overforbruk vil mange oppleve at de trenger nesespray selv om de ikke er forkjølet. Det er veldig vanlig, sier han.

LES OGSÅ: F-faktoren som øker risikoen for å bli avhengig

Bør nesespray være reseptbelagt?

- Vi har ikke tall på hvor mange som har et overforbruk, men så langt vi kan se er det et lite antall i forhold til alle som bruker nesespray på riktig måte, sier Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk.

Han sier at legemiddelverket alltid tar grundige vurderinger på om et legemiddel skal være reseptbelagt eller ikke.

- Vi må veie fordeler og ulemper opp mot hverandre. Det er hundretusenvis av mennesker som trenger og bruker nesespray, og hvis det ble reseptbelagt måtte alle disse gått til legen for å få resept hver gang de var tett i nesen. Det ville blitt en unødvendig belastning på allerede overbelastede fastleger, forklarer han.

Et annet argument for at nesespray fremdeles skal være reseptfritt, er tilgjengelighet.

- Nå kan nesespray kjøpes i nærbutikken på samme måte som Paracetamol, slik at pasientene får tak i det når de trenger det. Når man raskt kan behandle tett nese med nesespray, er det også muligheter for å redusere antibiotikaforbruket, forklarer han.

Madsen understreker at de aller fleste bruker nesespray på riktig måte, og vet at man ikke skal bruke nesespray lenger enn høyst nødvendig.

- Bivirkningene kommer hvis man bruker det lenger enn 7-10 dager, før det er det få bivirkninger. Vi har også strammet inn på retningslinjene, og anbefaler ikke bruk til barn under to år uten at det skjer i samråd med lege, sier han.

Han påpeker at dersom du er mye plaget med tett nese, bør du gå til legen da det kan ha andre årsaker enn forkjølelse. Mulige andre årsaker er falske mandler hos barn, allergi eller polypper.

TRENING HJELPER: For Marianne ble redningen å trene og være fysisk aktiv. Foto: Privat.
TRENING HJELPER: For Marianne ble redningen å trene og være fysisk aktiv. Foto: Privat. Vis mer

Slik ble Marianne kvitt avhengigheten

Det eneste som funket for Marianne, var å bare bestemme seg for det og slutte tvert.

- Det finnes ingen quick-fix mot avhengighet. Jeg har prøvd ulike nedtrappingsmetoder, som å bytte til barnenesespray eller å blande det med saltvann, men det fungerer ikke. Til syvende og sist må man bare slutte helt. Det blir som å slutte å røyke, enten røyker du eller så slutter du, sier hun.

I dag må hun holde seg helt unna nesespray, selv om hun er forkjølet.

- Hvis jeg begynner å bruke nesespray nå, så blir jeg avhengig med én gang. Jeg holder meg helt unna, for det er ikke verdt det. Jeg har vært avhengig tre ganger og det er sykt slitsomt. Da er jeg heller forkjølet et par uker, forteller hun åpenhjertig.

De gangene Marianne har vært avhengig, har det tatt flere uker fra hun slutter med nesespray til avhengighetssymptomene letter.

- Det er slitsomt, og jeg skjønner at mange synes det er vanskelig. Det påvirker søvnen, jeg får hodepine og alt føles tungt, sier hun.

Bramness sier at det eneste som hjelper er å være tålmodig og gi kroppen tid til å avvenne seg.

- Man får en fysisk avhengighet og må gjennom en avvenning. Det er ganske vanlig, og man må være tålmodig og vente til reaksjonen går over, sier han.

Dersom man fortsetter å bruke nesespray over tid, blir slimhinnene kunne bli såre og man vil lett blø neseblod.

- Hvis du rett og slett ikke klarer å slutte, bør du først slutte på dagtid. Ta nesespray kun før du legger deg, og trapp ned på den måten. Du kan også prøve saltvannsspray. Det blir som å drikke alkoholfri øl eller bruke nikotinfri snus, sier professoren.

For Marianne ble redningen å trene og være fysisk aktiv.

- For eksempel når jeg våknet tidlig om morgenen og var helt tett, måtte jeg bare gå tur eller jogge en morgentur, for da fikk jeg litt luft og følte meg bedre. Det er jo ikke alle som føler for å jogge klokka seks om morgenen, men det fungerte for meg, sier hun.

Legen til Marianne har sagt tydelig ifra om at hun må holde seg helt unna nesespray i fremtiden, og at hun heller må vente på at fremtidige forkjølelser forsvinner av seg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer