Sparetips

Marianne lager middag til hele familien for 50 kroner

Småbarnsmødre, single og godt gifte kvinner deler sine beste tips til mathandelen.

SPARETIPS: Sjekk hva du har i kjøleskapet før du handler, planlegg hva du trenger og hvor mye penger du har å bruke på ukeshandelen - slik kan du spare mye penger. FOTO: NTB
SPARETIPS: Sjekk hva du har i kjøleskapet før du handler, planlegg hva du trenger og hvor mye penger du har å bruke på ukeshandelen - slik kan du spare mye penger. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økonomieksperter deler stadig gode sparetips med KKs lesere. Heldigvis - for de fleste av oss er jo opptatte av hvordan vi kan spare penger på både strøm og mat i disse dager.

I denne artikkelen skal vi imidlertid la «kvinnen i gata» dele tips!

Vi har nemlig spurt 10 kvinner i ulike livssituasjoner: Hvilke grep er det som faktisk gjør at du sparer penger når du handler mat og dagligvarer?

De deler gjerne sine tips med KKs lesere. Kanskje får du noen ideer til hvordan du kan spare noen kroner når du er i matbutikken?

Kvinner forteller: Slik sparer vi penger på mat

Victoria, 45 år, samboer og mamma til to:

«Planlegging. Det er hele nøkkelen. Ikke nytt og spennende, men avgjørende for å spare mest mulig. Planlegg meny ut fra hva man har i skuffer og skap (dette er jo også en form for kapital), kjøp KUN det man trenger å supplere med, og hold deg til planen! Hele trikset er altså planleggingen, og funker det ikke, så er det ikke planlagt godt nok. Eventuelt er ikke viljen til å spare stor nok, det kan jo også hende.

Å kjøpe til 50 prosent avslag er «waste of money» om man ikke bruker det man kjøper, har jeg erfart. Gå på salg er ikke sparing, det er forbruk (med mindre man kjøper det som står på listen på salg).

Tur på senter, byen og så videre er hyggelig, men aldri gratis. Jeg mener ikke at man aldri skal unne seg det, men da må det være en plan - som igjen må følges. Det er litt «styr» i starten, men nødvendig for å spare. Man venner seg til det og forhåpentligvis motiveres man av at pengebeholdningen vokser»

Ranveig, 56 år, gift:

«Sjekker Mattilbud-appen hver søndag, og planlegger innkjøp etter tilbud. Sørger for å benytte Æ og Trumf. Det vi sparer mye penger på er varer som kjøttdeig, karbonadedeig, kaffe, ost, toalettpapir, Findus, brød egg. Alltid tilbud hos "en eller annen".»

TILBUDSAPPER: Ranveig sparer mye penger på å alltid sjekke tilbudsapper før hun handler. FOTO: NTB
TILBUDSAPPER: Ranveig sparer mye penger på å alltid sjekke tilbudsapper før hun handler. FOTO: NTB Vis mer

Gry, 37 år, alenemor til tenåring:

«Handler alltid datovarer så langt det går. Kjøper mat via Toogoodtogo- appen. Da kan en ofte få noe man vanligvis ikke bruker penger på, som boller eller ekstra godt brød. Drikker vann og kan holde oss til juice i helger - det blir en ekstra luksusfølelse da. Lager mat ut i fra det vi har som trengs å brukes. Bruker alltid kuponger fra Coop for eksempel, og scanner medlemskort. Følger med på tilbud.»

Arnhild, 49 år, gift:

«Kjøp bare ting du vet blir spist og brukt, la nyhetene få være nyheter for andre. Kjøp opp ost på tilbud og rasp for å ha i porsjonsposer i fryseren. Gjør som jeg er vokst opp med: ha lørdag på lørdag, skjei ut på søndag med en «bedre» middag og la ukedagene gå i hverdagsmat. Ikke kjøp vann med smak og bobler, det er altfor dyrt, men et genialt businessprosjekt. Bak brød og kaker selv. Ta med bæreposer selv på handel. Prut på «skadet» frukt og brune bananer (like gode inni) og benytt deg av fornøydhetsgarantien som Coop har. Send mannen med handlelista, han handler BARE det som står på lista (fint med enkle menn) - billigere blir det også. Ikke kjøp apotekvarer i dagligvare, de er mye billigere på nett.»

Elin, 46 år, mor til tenåringer:

«Jeg lager krydrede, sprøstekte kikerter som erstatning for kjøtt. Det har faktisk falt i smak hos mine kjøttglade ungdommer.»

Marianne, 36 år, gift og tobarnsmor:

«Handle en gang i uka, og hvis det er noe jeg sparer på eller jeg lar være å kjøpe så setter jeg de kronene inn på en egen sparekonto for å synliggjøre at jeg faktisk har klart å spare. Et helt genialt tips jeg lærte av økonom Siw Slevigen.

Jeg ser alltid på kiloprisen og kjøper mye av butikkenes «egne» produkter (Rema sin ost er jo tross alt produsert av Synnøve Finden ) og de er ofte også best i test. Kjøper også store pakker og deler opp i mindre som fryses ned. Har gjort én middag om til omelett hver uke, så da blir det middag til fire til 50 kr, pluss niste til dagen derpå. Kjøper såpe og vaskepulver på Felleskjøpet, ofte veldig billig der.»

May, 35 år, singel:

«Som singel og uten barn, er det viktig for meg at jeg ikke handler ting på tilbud bare fordi de er på tilbud. Jeg kjøper det jeg trenger, når jeg trenger det. Om jeg prøver å planlegge frem i tid, så går maten ut på dato lenge før jeg får spist den. Frysedisken er min beste venn»

Anita, 42 år, gift og trebarnsmor:

«Handler 1 gang per uke, men stort sett bare tilbudsvarer. Det vil si, er det salg på gulost, handler jeg 6 stykker den ene uken, og har da for halvannen måned. Neste uke er kanskje kylling eller koteletter på salg, da storhandler jeg det. Har for eksempel hatt hverdagsgrovt brød kjøpt til 10 kroner stykket i en lang periode nå. Har stor fryser med godt omløp på maten. Eneste som må kjøpes hver uke er stort sett melk og frukt.»

Elin, 59 år, gift:

«Jeg vet hva jeg vil betale. Har en maksgrense. Kjøper når varene er under den grensa. Lager mat av det jeg har. Kjøper inn i stort når jeg kan, for eksempel fem kilo-sekker med ris og 3-4 liter-kanner med god olivenolje på innvandrerbutikker. Ser alltid i datodisken.

Jeg har hatt stor nytte av å lære meg å lage enkle og næringsrike matretter fra bunnen av, med god smak. Det går fort, like fort som å steke pizza. Og jeg lager store gryter når jeg får tak i billig kjøtt, som jeg fryser ned porsjonsvis. Trykk-koker ble en gamechanger for oss med henhold til kjøtt. Vi kan kjøpe det billigste kjøttet og lage knallgod mat. Anbefales varmt.»

Kathrine, 53 år, samboer:

«Ikke kjøp mat som er ukjent for familien bare fordi det står i billigdisken! Blir det ikke spist har du ikke spart noe som helst. Handlelister med matplan, og handel kun en gang i uka. Lag store kasseroller med gryter, supper, lapskaus og så videre, og frys ned i porsjoner. I stedet for å kjøpe godteri, lag selv.»

FRYSER NED: Mange av kvinnene KK har snakket med er flittige brukere av fryseren. FOTO: NTB
FRYSER NED: Mange av kvinnene KK har snakket med er flittige brukere av fryseren. FOTO: NTB Vis mer

– Fine råd

Det virker altså som om enkelte ting går igjen hos de prisbevisste kvinnene: Planlegging, ikke handle noe kun fordi det er på tilbud, kjøp inn store kvanta når det er billig, bruk fryseren.

– Dette er fine råd, sier spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, når vi oppsummerer kvinnenes tips for henne.

Hun råder også alle til å sjekke hva de har hjemme før de skriver handleliste.

– Så får du planlagt ut fra hva du har hjemme, da kaster du mindre mat. Og ikke gå sulten i butikken. Da blir fristelsene større. De fleste av oss vet hvordan det er å gå innom butikken på vei hjem fra jobb, det er ofte det havner litt ekstra i kurva da. Flere sånne turer blir dyrt.

FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Lise Eide Risanger
FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Lise Eide Risanger Vis mer

– Jeg vil også presisere å være bevisst kilopris og første og annenhånds-sortering, legger hun til.

Gulrøtter som ser litt rare ut eller bananer med en litt annerledes fasong: De er de samme, så her er det bare å velge de billigste.

Kilo, liter og stykkpris

Det er enormt mye å hente på å være bevisst kilo, liter og stykkpris når du handler, understreker forbrukerøkonomen.

Når det gjelder frukt og grønt, for eksempel, er det mye å spare, understreker hun.

– Det er også enorme forskjeller på ferdig kuttede og ferdig pakket frukt og grønt. Gjør du den jobben selv kan du spare mye. Dette er varer som ser fristende ut og er lett å ta med seg for å spare tid. Men er du flink til å planlegge, så sparer du mye tid på å ta færre turer til butikken. Så kan du bruke den tiden på å kutte, marinere og lage litt mer fra bunn selv.

Ikke minst er det viktig å handle det vi spiser.

– For alt du kaster i søpla er fryktelig dyrt. Vi vil ikke kaste bort penger, men det er på mat vi kaster bort mest dessverre.

– Vi fryser alltid ned bananer vi ikke får spis før de blir gamle. Modne bananer i smoothie er helt perfekt!

Generelt er det også mye du kan spare på å være medlem i de ulike kundeklubbene, understreker Tvetenstrand.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer