TIPSER OM SUNN OG BILLIG MAT: - Jeg har aldri brukt mye penger på mat, selv om jeg er veldig glad i ulike smaker og retter, forteller Marie Thrane som kommer med kokebok om «sparemat» som også er sunn og miljøvennlig. FOTO: Marie Thrane
TIPSER OM SUNN OG BILLIG MAT: - Jeg har aldri brukt mye penger på mat, selv om jeg er veldig glad i ulike smaker og retter, forteller Marie Thrane som kommer med kokebok om «sparemat» som også er sunn og miljøvennlig. FOTO: Marie Thrane Vis mer

Billig mat

Marie lager middag for 25 kroner

- Jeg anslår at jeg og min samboer bruker rundt 2000 kroner i måneden på mat.

Hva skal vi ha til middag? Kan du gå innom butikken? Denne samtaletråden er velkjent for de aller fleste av oss, og ender ofte med ett detaljert innkjøp tiltenkt en enkelt middag. Og sånn holder vi på, dag etter dag og mange erfarer at denne måten å lage mat på er både dyr og lite inspirerende.

Marie Thrane (25) har master i folkehelsevitenskap og driver Instagramkontoen @middagfor25kr der der alle middagene, som navnet tilsier, koster under tjuefem kroner per porsjon, OG er sunne OG miljøvennlige.

- Hvordan er det mulig?

- God, sunn mat trenger absolutt ikke koste all verden. Og det har jeg hatt lyst til å formidle til andre, sier Marie som selv alltid har vært glad i å lage mat, og hjalp til mye hjemme på kjøkkenet da hun var mindre.

- Da jeg flyttet til Oslo for å studere fortsatte jeg å spise lignende det vi gjorde hjemme, men tenkte mer og mer på å spare penger med fortsatt spise sunt og godt.

- Gjennom studiet har jeg blitt mer og mer opptatt av bærekraft og klima, og har kombinert det med ernæring og mat på budsjett, forteller Marie til KK.

- Derfor har et kosthold med mye belgfrukter og grønnsaker blitt viktig for og noe jeg vil inspirere andre til å prøve seg på, sier Marie som i januar skal gi ut kokebok med oppskrifter, tips for mindre matsvinn og hvordan lage digg restemat.

- Kan man virkelig være en «foodie» på budsjett?

- Absolutt! Men det fordrer at du bruker mye grønnsaker og belgfrukter framfor kjøtt, sier Marie. Hun spiser både kjøtt og fisk, men ikke hver dag.

- Å bruke mindre kjøtt har åpnet en ny verden for meg ved å fokusere enda mer på å lage gode smaker av enkle ingredienser. Indisk og annen asiatisk mat er et perfekt eksempel på skikkelig god mat som ikke koster mye. Du trenger litt grønnsaker, knuste tomater, kokosmelk, kikerter eller linser og krydder. Så har du tidenes kosemat til en billig penge, sier Marie som anslår at hun og samboeren har et månedlig matbudsjett på rundt 2000 kroner

Hva er dine beste tips for å kutte i matbudsjettet?

- Handle på lavpriskjedene og ikke være redd for å kjøpe lavprismerker. Ofte er det bare at de billigste grønnsakene ikke er like «pene» eller har «feil» størrelse. Se på kiloprisene, og gå innom reolen der de har nedsatte varer, gjerne før du fyller kurven. Generelt er det et tips å spise mer grønnsaker, belgfrukter og kornvarer, og mindre kjøtt og ferdigmat, sier Marie.

Har du noen råvarer som «redder» deg, sånn prismessig?

- Hakkede tomater, løk, gulrøtter, linser og kikerter er ingredienser som koster lite, som raskt kan bli en pastasaus, gryte eller suppe uten mye jobb. I boka tipser jeg også om varer det er lurt å ha i kjøkkenskapet, slik at du alltid kan smelle sammen noe av det du har. Det er i grunn noe av det jeg er mest opptatt av. Å bruke det man har i kjøleskap og kjøkkenskap, og kjøpe rimelige ingredienser som lett lar seg kombinere sammen, sier Marie.

Har du et «gulltips» for en rett mange lager - og som man kan gjøre rimeligere?

- Jeg pleier å blande litt grønne erter i guacamole, det er både sunt, godt og langt rimeligere enn å bare bruke avokadoen, sier Marie som mener det er godt tips, særlig dersom man skal lage store porsjoner.

Ertene tiner du på benken eller i vannbad og de gir både fin grønnfarge og gode næringsstoffer, påpeker Thrane.

Og er de egentlig trygge å spise? Vis mer

3 rimelige, sunne og enkle retter fra Marie

(alle oppskrifter er beregnet på fire personer)

Salat med rødbete og feta

SALAT MED RØDBETE OG FETA: - Enkel og velsmakende, og passer også nå på høsten, sier Marie. Foto: Marie Thrane
SALAT MED RØDBETE OG FETA: - Enkel og velsmakende, og passer også nå på høsten, sier Marie. Foto: Marie Thrane Vis mer

(pris per porsjon: 21 kr)

Ingredienser:

  • 6 rødbeter (500 g)
  • ca. 3 ss matolje
  • 1 ts timian
  • salt og pepper
  • 6 skiver loff/brød til krutonger
  • 400 g isbergsalat
  • 1 fetaost i blokk (200 g)
  • 40 g gresskarkjerner
  • 2 ss balsamico

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 225 ºC.
  2. Skrell rødbetene. (Husk at du blir rød på fingrene om du ikke bruker hansker.) Kutt dem deretter i litt store biter, ha dem i en ildfast form, hell over litt olje og dryss med salt, pepper og timian.
  3. Stek rødbetene i ovnen i ca. 40 minutter, til de er møre.
  4. I mellomtiden kan du lage krutonger om du ikke har fra før. Kutt noen skiver loff eller brød i terninger og fordel dem utover et stekebrett med litt olje og salt. Sett dem inn i ovnen de siste 10 minuttene av steketiden til rødbetene. (Her er det perfekt å bruke tørre brødskiver som ellers hadde blitt kastet!)
  5. Kutt salaten i strimler og ha dem i en stor bolle.
  6. Fordel smuldret fetaost over salaten.
  7. Rist gresskarkjernene i en tørr panne i noen minutter. Fordel dem over salaten sammen med krutongene og de ovnsstekte rødbetene.
  8. Drypp over litt balsamico helt til slutt.

Fransk bønnegryte

LUNT OG RIMELIG: - Jeg inviterer ofte venner på ulike gryter, sier Marie. Denne egner seg godt. Foto: Marie Thrane
LUNT OG RIMELIG: - Jeg inviterer ofte venner på ulike gryter, sier Marie. Denne egner seg godt. Foto: Marie Thrane Vis mer

(pris per porsjon:22 kr)

Ingredienser:

  • 1 boks store hvite bønner
  • 1 gul løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 300 g sopp (sjampinjong)
  • 1 ts timian
  • 1 ts spisskummen
  • 2 laurbærblad
  • 4 soltørkede tomater
  • 2 gulrøtter
  • 2 tomater
  • 5 dl vann
  • 1 grønnsaksbuljongterning
  • salt og pepper

Potetstappe

  • 8–10 poteter
  • 2 ss smør
  • 2 dl melk
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

  1. Kutt løken i biter og finhakk hvitløken.
  2. Ha det i en gryte med litt olje og la surre til løken er myk.
  3. Kutt soppen i to og ha den i gryta. Stek til soppen blir gyllen.
  4. Ha krydderne i gryta sammen med hakkede soltørkede tomater og litt av oljen de ligger i.
  5. Skrell og kutt gulrøttene i store biter, ha dem i gryta sammen med vann og grønnsaksbuljong.
  6. Kutt tomatene i båter, tilsett og la alt koke på svak varme i 30 minutter.
  7. Tilsett bønnene de siste minuttene og ta ut laurbærbladene.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Lag potetstappe ved å skrelle poteter og koke dem møre. Kutt gjerne potetene i mindre biter for å redusere koketiden.
  10. Mos potetene med en potetstapper eller stavmikser. Rør inn smør og melk og smak til med salt og pepper.

«One pot»-torsk med tomat

(pris per porsjon: 25kr)

SUNT, VARMT OG RIMELIG: En smakfull torskegryte med tomat og potet. Foto: Marie Thrane
SUNT, VARMT OG RIMELIG: En smakfull torskegryte med tomat og potet. Foto: Marie Thrane Vis mer

Ingredienser:

  • 400 g frossen torsk
  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 6–8 poteter
  • 2 ss matolje
  • 1 boks hakkede tomater
  • 3 dl vann
  • 1 paprika
  • salt og pepper
  • 1 sitron, saften av
  • ½ bladpersille

Sum per porsjon: 25 kroner

Framgangsmåte:

  1. Tin fisken.
  2. Kutt løken i biter og finhakk hvitløken.
  3. Del så potetene i tynne båter og ha dem i en dyp panne eller gryte sammen med løk, hvitløk og litt olje. La det surre i noen minutter, men pass på at hvitløken ikke blir brent.
  4. Tilsett hakkede tomater og litt vann som du skyller ut boksen med.
  5. Kutt paprikaen i litt store biter og ha dem i gryten.
  6. La alt koke i ca. 20 minutter uten lokk, til potetene er møre
  7. Smak til med salt og pepper før du legge torskebitene øverst i gryten. Sett på lokket og la fisken dampe i 5 minutter til den flaker seg.

8. Press over litt sitronsaft og dryss over hakket bladpersille før servering.

KULLSVART: Fanta har sluppet en helt sort brus i forbindelse med Halloween, men hva smaker den egentlig? Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: