Fedmeoperasjon

Marte halverte vekten sin etter fedmeoperasjonen: – Det har vært som å få livet i gave på nytt

Mange overvektige med diabetes type 2 kan ifølge ekspert bli helt frisk ved hjelp av fedmeoperasjon.

FIKK INNVILGET FEDMEOPERASJON: For diabetiker Marte Aasen ble fedmeoperasjonen starten på en helt ny hverdag. FOTO: Privat
FIKK INNVILGET FEDMEOPERASJON: For diabetiker Marte Aasen ble fedmeoperasjonen starten på en helt ny hverdag. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det har vært som å få livet i gave på nytt, stråler Marte Aasen (38).

Etter at hun for ni måneder siden fikk utført en gastric bypass har hun gått ned hele 53 kg. Men det viktigste for Marte er at hun har gått fra å ha en alvorlig sykdom som hemmet henne i hverdagen, til å nå kunne fungere som normalt igjen.

Marte forteller at problemene med vekta kom gradvis fra hun var 18 år gammel.

– Før det klarte jeg å holde vekta greit og lå mellom 70 og 80 kg. Men fordi jeg er født uten skjoldbruskkjertel har jeg veldig lavt stoffskifte, i tillegg fikk jeg som tyveåring påvist at jeg har PCO. På mitt tyngste veide jeg 109 kg, forteller hun.

I forbindelse med en hofteoperasjon i 2015 oppdaget legene at hun også hadde et unormalt høyt blodsukkernivå og like etterpå fikk hun diagnosen diabetes type 2.

– Da startet kampen, sier Marte.

– Jeg begynte først på tabletter, men jeg ble bare dårlig av medisinen og den fikk ikke ned blodsukkeret mitt. Det ble bestemt at jeg skulle bruke sprøyter, men til tross for høye doser ville ikke kroppen min godta insulin.

I august 2016 ble det besluttet at Marte kunne få innvilget en fedmeoperasjon, nærmere bestemt en gastric bypass, da dette har vist seg å være effektivt for personer med insulinresistens.

Gastric bypass er en operasjon hvor kirurgen ifølge Helsenorge.no forminsker magesekken ved å lukke av en stor del av magesekken og en del av tynntarmen. Resten av tynntarmen kobles på den forminskede magesekken.

Men veien frem mot operasjonen skulle vise seg å bli en vidløftig og vanskelig prosess for Marte.

Fra beslutningen ble tatt tok det nesten ett år før hun fikk henvisning til sykehuset som skulle foreta operasjonen og bare noen uker før operasjonen skulle finne sted - ble den ytterligere utsatt. Legene var usikre på om en operasjon ville være hensiktsmessig med tanke på hennes spesielle helseutfordringer.

Usikker på om hun ville overleve

For Marte ble det et enormt nederlag. Helsen hennes ble bare verre og verre, og usikkerheten rundt operasjonen tæret på psyken.

– Jeg slet veldig med blodsukkeret og var inn og ut av sykehuset hele tiden. Det begynte å bli farlig for meg fordi jeg tok skyhøye mengder insulin uten at det hadde særlig virkning. På én dag kunne jeg bruke over 600 enheter insulin, noe som tilsvarer en måneds forbruk for en vanlig diabetiker.

– Jeg gikk ofte og la meg med en blodsukkerverdi på 20-30 mmol/l, mens det normalt skal ligge mellom 4-6. Når jeg la meg for å sove om kvelden, var jeg usikker på om jeg kom til å våkne nesten morgen. Jeg tenkte mye på mannen min og familien min som ville bli sittende igjen, forteller hun.

Marte opplevde at selv de enkleste oppgavene i hverdagen ble stadig vanskeligere.

– De store dosene med insulin førte til at jeg fikk masse vann i kroppen og jeg var spesielt hoven i føttene. Jeg hadde så sterke smerter at jeg nesten ikke klarte å gå, det kjentes som om jeg gikk med kniver under føttene hele tiden.

Med høyt blodsukker blir man heller ikke så klar i hodet. Jeg ble sliten av å se på tv og glemte ofte ting. Jeg forsøkte å være sosial, men det gikk bare ikke, forteller hun.

LES OGSÅ: Nei, du får hverken diabetes eller mer magefett av lettbrusen

FØR OG ETTER FEDMEOPERASJON: På mitt tyngste veide jeg 109 kg, forteller Marte, som har gått ned 53 kg etter at hun ble fedmeoperert. FOTO: Privat
FØR OG ETTER FEDMEOPERASJON: På mitt tyngste veide jeg 109 kg, forteller Marte, som har gått ned 53 kg etter at hun ble fedmeoperert. FOTO: Privat Vis mer

Kunne slutte med insulin dagen etter

Etter ytterligere kontroller ble det i mars 2018 endelig besluttet at Marte ville få innvilget en gastric bypass operasjon og hun ble satt på tre ukers forkur. Som en forberedelse til operasjonen måtte hun drikke en spesiell shake hver tredje time åtte ganger per dag. Dette resulterte at hun på bare tre uker gikk ned åtte kilo, hvorav mye var væske.

Den 9. april i fjor var det klart for operasjon og Marte forteller at resultatet kom overraskende fort.

– Det første døgnet var jeg koblet til en insulinpumpe fordi legene ønsket å følge nøye med, men allerede natten etter måtte de slå den av da alt var rettet seg. Jeg hadde et blodsukker på 5,6, noe jeg ikke har hatt på mange år, sier hun med et smil.

Selv om hun fortsatt har diabetes type 2, har Marte ikke hatt behov for å bruke insulin etter operasjonen.

– På grunn av at jeg spiser mye mindre klarer jeg å regulere blodsukkeret, men jeg reagerer på enkelte typer mat som gir meg høyt blodsukker. Jeg har for eksempel lært at jeg ikke kan spise grøt og hvetemel, men det gjør meg ingenting fordi jeg faktisk er i live!

Marte forteller at hun på mange måter føler at hun har fått livet i gave på nytt etter operasjonen.

– På samme måte som når man er baby, så må vi som er fedmeopererte lære oss å spise igjen. Vi begynner med flytende føde og så går det over til mos. De første gangene jeg skulle spise opplevde jeg å bli mett på bare to spiseskjeer med suppe. Det var en veldig rar følelse!

– Men mest av alt føles det som om jeg har fått livet i gave fordi jeg nå har en helt annen livskvalitet. Vennene mine sier at jeg har fått tilbake gnisten i øynene mine. Jeg kan være med på ting og har energi til å gå på fjellturer igjen, noe jeg gjorde mye før. Jeg verdsetter også de små tingene som faktisk er de som betyr mest for meg, for eksempel det å kunne kjøpe et par joggesko og klare å få dem på seg igjen uten å kjenne smerter.

LES OGSÅ: - Jeg hadde valget mellom om å dø av overvekt eller å få et bedre liv

ET HELT NYTT LIV: Etter å ha vært svært syk i mange år, kunne Marte og ektemannen André Rindal i fjor feire Martes gode helse og ti års bryllupsdag i Tyrkia. FOTO: Privat
ET HELT NYTT LIV: Etter å ha vært svært syk i mange år, kunne Marte og ektemannen André Rindal i fjor feire Martes gode helse og ti års bryllupsdag i Tyrkia. FOTO: Privat Vis mer

Lettet på kravene for å operere flere med diabetes

Årlig utføres det cirka 3000 fedmeoperasjoner i Norge og ifølge Dag Hofsø, ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst og Endokrinologisk seksjon ved Sykehuset i Vestfold, har cirka en fjerdedel av disse pasientene diabetes type 2.

– For å kvalifisere til operasjon må man ha en kroppsmasseindeks (KMI) over 40 kg/m2 eller KMI over 35 kg/m2 med en følgetilstand, som for eksempel diabetes type 2.

– Men de siste årene det har kommet flere studier som har vist effekt på diabetes hos de som har en KMI mellom 30 og 35 kg/m2. Så nå operer vi, og mange andre sentra i verden, også pasienter med diabetes som ligger på dette nivået, sier han.

Hofsø, som er spesialist på hormonsykdommer og som har en doktorgrad på type 2 diabetes og fedmekirurgi, forteller at de aller fleste pasientene kan redusere eller slutte helt med insulin etter en slik operasjon.

– Cirka 70 prosent av pasientene blir kvitt sin diabetes etter fedmekirurgi og det skjer ofte rett etter operasjonen. Hovedårsaken er nok at pasientene spiser veldig lite etter operasjonen. De får flytende kost i en til to uker, noe som fører til at de raser ned i vekt.

– Dette gjør også at blodsukkeret blir mye bedre og insulinbehovet reduseres dramatisk. Dette skjer altså først og fremst fordi man spiser veldig lite. Det samme ville ha skjedd uten en operasjon også, forklarer han.

Diabetes kan komme tilbake

Selv om mange blir raskt bedre etter en fedmeoperasjon, er det imidlertid ingen garanti for at man blir kvitt diabetes for evig og alltid.

– Noen får diabetes tilbake og det handler ofte om at de blir eldre. Alder er en svært viktig risikofaktor for diabetes. I tillegg går mange litt opp i vekt igjen ettersom årene går. De som ikke blir kvitt diabetes etter fedmekirurgi er gjerne de som har mest alvorlig diabetes eller som har hatt det i mange år, sier han.

Hofsø mener ventetiden stort sett har blitt kortere de siste årene. Mye fordi det i dag er stadig flere sykehus som utfører denne typen operasjoner.

– Det er nå generelt kort ventetid på operasjon ved norske sykehus, men forberedelsene kan ta noe tid. For å få et godt resultat er det helt sentralt at man gjennomgår kursing og veiledning i månedene før operasjonen. Dette er et irreversibelt inngrep så det er veldig leit hvis man angrer. Det er derfor veldig viktig at man bruker tiden til forberedelse slik at man er sikker på at det er dette man vil.

LES OGSÅ: - Fedmeopererte har større risiko for å bli alkoholikere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer