RULL UT: En massasjerulle/foamroller kan hjelper mot stølhet, og har flere andre fordeler, mener ekspertene.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
RULL UT: En massasjerulle/foamroller kan hjelper mot stølhet, og har flere andre fordeler, mener ekspertene. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Massasjerulle

Massasjerulle: Er det egentlig noe vits?

- Det er ikke det mest behagelige som finnes, men skal ha mange fordeler, sier ekspertene.

Publisert

Nå som høsten snart er her for fullt, er det mange som vil legge fra seg sommerens litt mer bedagelige livsstil. I dag er det svært mange som er tilhenger av styrketrening, da det både kan øke forbrenningen betraktelig i ettertid og gjør at du ser strammere ut. 

Sliter du mye med stivhet i ettertid, kan en foamroller/massasjerulle være et kjekt hjelpemiddel. Ifølge styrkecoach Tor Erik Stavå, kan den avlange runde saken hjelpe mot så mangt. 

- En massasjerulle skal ha mange fordeler, særlig for stillesittende mennesker. Men også for de som trener mye, sier Stavå.

1. Løsne opp i muskelknuter

2. Øke blodtilførselen

3. Øke leddutslag

4. Redusere smerter

5. Korte ned restitusjonstiden

Personlig trener i mykjemeir.no, Ronny Bakke, er også tilhenger av massasjerulle. 

MASSASJE: Etter tung styrketrening kan en foamroller være fordelaktig, dagen etter.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
MASSASJE: Etter tung styrketrening kan en foamroller være fordelaktig, dagen etter. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

- Det er et hjelpemiddel som mye annet, men jeg er mest fan av å bruke det som et supplement til massasje. Man kan absolutt bruke det til noe mobilitetestrening også, eller på områder som er ekstra stive, sier han. 

LES OGSÅ: Derfor bør du ha en foamroller

Slik bruker du den

Men hvordan bruker man den litt rare gjenstanden? Staavå forklarer hvilke områder på kroppen som får best utbytte av foamroller. 

- Massasjerulle er fint å bruke på bakside og forside legg (unngå skinnleggen), bakside, utside og framside lår, den myke delen av ryggen (unngå ryggraden), brystryggen og latsen/siden av ryggen.

- Man kan også enkelt bruke en rulle på både bryst og lyske. For øvrige områder på kroppen synes jeg man får bedre kontakt og effekt av en massasjeball. Bandyball, lacrosseball, baseball eller dedikerte massasjeballer, sier han. 

LES OGSÅ: Trener du egentlig effektivt nok?

Tor Erik Stavå er selv tilhenger av massasjerulle, og forklarer hvordan du enkelt kan få det til.

- Massasjerulle er ikke det mest behagelige som finnes, og tøffinger trenger kjøreregler. Du ønsker ikke å passere en 6'er på en smerteskala som går til 10. Man ruller 3-4 ganger opp og ned/fram og tilbake pr område. Finner du et punkt som er ekstra smertefullt så stopp der en stund, påfør press, før du fortsetter ferden videre. Finner du det samme punktet igjen og igjen uke etter uke så må du finne ut hvorfor det blir sånn, sier han. 

Men er det et område du ikke skal spare penger på, så er det dette. 
 

- Kvaliteten på plasten må være god. Er plasten tynn så har den lett for å sprekke eller bli oval og vanskelig å rulle på. En bra massasjerulle varer i årevis, sier han. 

Ronny Bakke forklarer at det er viktig at man klarer å slappe helt av når man bruker den. 

PRESS: Det å legge press på et område som gjør vondt, kan være deilig.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
PRESS: Det å legge press på et område som gjør vondt, kan være deilig. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

- Er du anspent i et område, så må du klare å slappe av når du gjør det, hvis ikke kan du bare gjør vondt verre. Spenner du deg, så hjelper det overhodet ikke. Nakken, for eksempel, kan du trigge ganske feil, slik at du får masse vondter i stedet for at det er en avslappende ting, sier han.  

LES OGSÅ: Massasjedingsen du vil elske

- Muligens bortkastet tid

De personlige trenerene forklarer at det er stor skepsis til massasjerull i fagmiljøet. Akkurat som det ikke er bevist at tøying kan forhindre stølhet, er det heller ikke bevist at denne fungerer.

- Det pågår det en heftig diskusjon i fagmiljøet, og det mangler en del forskning på området. Ulempene er at det er muligens bortkastet tid. At det er placeboeffekten som gjør at det fungerer, sier Stavå. 

Bakke innrømmer at det ikke mye dokumenterte resultater, men forklarer hvordan den mest sannsynlig kan hjelpe.

- Det er ingenting som tilsier at det hjelper på stølhet. Det er ingen forskning som viser at det hjelper mot det, samme som med tøying. Men når man blir støl og har trent tøft, så er det å få ned spenningen i muskulaturen, veldig fint. Det gjør jo at du føler deg mer avslappet, og det føles rett og slett litt bedre, sier han. 

- Det er treningen som gjør deg sterkere

Det er ingen hemmelighet at både media og sosiale medier fokuserer mye på kropp og trening, og stadig finner man «nyere og bedre» metoder. Stavå mener vi må huske på hva som er viktig. 

- Det er tross alt treningen som gjør deg sterkere. De siste årene så har fokuset på rehabilitering og prehabilitering i forbindelse med trening, tatt litt overhånd. Det er ikke uvanlig å høre om folk som har fått foreskrevet, eller at de selv har forsket seg fram til en hel haug med øvelser og intervensjoner, for å takle stramme muskler, skader og restriksjoner.

- Noen øvelser og litt fokus på de riktige tingene vil lage bedre forhold i kroppen med tanke på skader og forebygging, men å bruke 30-40 minutter av en treningsøkt på rulling og massering er ikke nødvendig, sier han. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer