- Mat er nøkkel til god eldrehelse

KRONIKK: - Eldre ønsker seg mat som smaker og lukter godt, og ser delikat ut – og de vil spise sammen med andre! Hvis vi må planlegge for egen alderdom – hvordan kan vi tenke smartere for å sikre en god mathverdag?

SPISE ALENE: Dårlig matlyst kan føre til både feilernæring og underernæring - og å få dekket det grunnleggende behovet for ulike næringsstoffer er ofte en utfordring for de eldre, skriver artikkelforfatteren. - Å spise sammen med andre er viktig, sett både i et forebyggings- og folkehelseperspektiv. Gode sosiale relasjoner har positive effekter for både fysisk og mental helse. Noe som igjen vil bidra til å øke matlysten hos den eldre. Foto: NTB/Shutterstock
SPISE ALENE: Dårlig matlyst kan føre til både feilernæring og underernæring - og å få dekket det grunnleggende behovet for ulike næringsstoffer er ofte en utfordring for de eldre, skriver artikkelforfatteren. - Å spise sammen med andre er viktig, sett både i et forebyggings- og folkehelseperspektiv. Gode sosiale relasjoner har positive effekter for både fysisk og mental helse. Noe som igjen vil bidra til å øke matlysten hos den eldre. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle ønsker en god alderdom som inneholder et aktivt liv med sosialt nettverk og helse som gjør det mulig.

Vi i Nofima har spurt dagens eldre om hva som er viktig når det kommer til mat i hverdagen. De svarer at å kunne velge det de selv vil spise og når de vil spise er det aller viktigste. De er mest redde for ensomhet, og at de ikke vil klare å håndtere sin egen mathverdag slik at matlysten og gleden over et måltid blir borte.

Det er viktig å forstå eldres levesett, og spesielt mat- og måltidsvaner for å skape forutsetninger for et godt liv i alderdommen. Særlig med tanke på at Kvalitetsreformen Leve hele livet legger opp til at flest mulig skal kunne bo hjemme lengst mulig. De fleste eldre ønsker også selv å bo hjemme.

Når bør planleggingen av egen alderdom begynne? Verdens helseorganisasjon WHO antar at man er eldre ved 65 år, og at man er gammel når man passerer 80. Når vi har spurt folk over 55 år om når de vil definere seg som gamle er svaret ofte at det avhenger av helsetilstanden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer