Løping

Mat for maks joggeenergi!

Sjekk hva du skal spise og drikke for å få mest mulig ut av løpetreningen fram mot KK-mila.

TRÅKK TIL: 7. september er det klart for KK-mila - kom i gang med løpingen og blo med på moroa! Foto: Colourbox
TRÅKK TIL: 7. september er det klart for KK-mila - kom i gang med løpingen og blo med på moroa! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
7. september braker det løs på Aker Brygge i Oslo, med flere tusener av spreke sneller som skal vise hva de er gode for med joggesko på beina.

Ikke meldt deg på ennå? Gjør det her!

Til deg som er i gang med løpetreningen har vi hanket inn ekspertråd fra Helle Bornstein, personlig trener og daglig leder av Smart Trening. Hun vet hva slags kosthold du bør ha for å få mest mulig ut av løpeøktene dine. Og heldigvis – det er slett ikke så komplisert, så lenge du har et sunt kosthold i bunn.– Å spise sportsbarer eller drikke sportsdrikke, eller spise bestemte restitusjonsmåltider etter trening er ikke nødvendig for vanlige mosjonister. Det blir fort bare ekstra kalorier og sukkerbomber som du egentlig ikke trenger. Hold deg til de faste måltidene dine, råder Bornstein.

– Er du helt utkjørt og svimmel etter en økt kan det være fint å spise noe før neste normale måltid, men de færreste trener så hardt. Jobben er å få til gode nok måltider gjennom dagen, og ikke skape egne måltider for at du skal kunne trene.

Sjekk også Helles treningsblogg: Hellebornstein.no

KJØR PÅ: En salat om dagen er bra for magen (og kroppen ellers). Men du trenger også sunt fett og proteiner! Foto: Frukt.no
KJØR PÅ: En salat om dagen er bra for magen (og kroppen ellers). Men du trenger også sunt fett og proteiner! Foto: Frukt.no Vis mer

Generelle kostholdsråd

 • Sats på et kosthold basert på rene og naturlige matvarer. Hvert måltid bør bestå av både proteiner, grønnsaker, sunt fett (for eksempel fet fisk, avokado eller olivenolje) og litt karbohydrater (gjerne grove kornprodukter). Minst mulig halvfabrikata og ferdigmat er det beste.
 • Et daglig proteininntak på 1 gram per kilo kroppsvekt er viktig. Er du glad i å jogge mye, men også vil opprettholde muskelmassen, bør du øke proteininntaket opp til 1,8 gram, og gjøre styrketrening minst én gang i uka.
 • Spis 3-4 måltider i løpet av dagen, med fokus på grønnsaker, proteiner, fett og litt karbohydrater, som metter i 3-4 timer av gangen.

 • LES OGSÅ: Løping er den beste treningsformen
  Før og etter løpeøkta

 • Spis et måltid cirka 1 1/2 time før økta. Ved treningsøkter på under 30 minutter med lav intensitet trenger du ikke spise noe først.
 • Dropp sportssjokolader, sportsdrikker og lignende før og etter trening. Dette tilfører bare unødvendige sukkerkalorier og tilsetningsstoffer.
 • Spis et måltid bestående av grønnsaker, proteiner, sunt fett og litt karbohydrater både før og etter trening. Det er ikke nødvendig å hive innpå pasta, ris eller brød fordi du skal på joggetur, med mindre du skal på virkelig lange økter som varer mer enn 90 minutter.

 • LES OGSÅ: Intervaller får deg raskest i form

  Under løpeøkta

 • På økter over 90 minutter må du ha med drikke, men ta gjerne med på kortere økter, også. Det skal veldig lite dehydrering til før det merkes på energinivået. Å bruke drikkebelte er en smart løsning.
 • Ha vann på drikkeflasken. Sportsdrikker er fulle av sukker og tilsetningsstoffer. For en vanlig mosjonist er det ikke nødvendig med saft eller sportsdrikker.
 • Skal du ut på skikkelig langtur og løpe/gå 3 timer eller mer, bør du spise litt nøtter og småbiter med mørk sjokolade underveis.

 • LES OGSÅ: Så mye vann trenger du når du trener

  GIR RÅD: Helle Bornstein ved Smart Trening. Foto: Rolf Ørjan Høgset
  GIR RÅD: Helle Bornstein ved Smart Trening. Foto: Rolf Ørjan Høgset Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer