Oppblåst

Mat med mye fiber kan ofte føre til at du blir oppblåst

Det er de sunne matvarene som har størst sjanse for å gjøre deg oppblåst, ifølge ekspertene.

OPPBLÅST MAGE: Det er enkelte matvarer som gir deg oppblåst mage. Og ifølge ekspertene er det ofte den sunne maten.  Foto: © Axel Leschinski
OPPBLÅST MAGE: Det er enkelte matvarer som gir deg oppblåst mage. Og ifølge ekspertene er det ofte den sunne maten. Foto: © Axel Leschinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være oppblåst i magen er noe de aller fleste kjenner til enten vi har spist litt for mye eller noe vi reagerer på. Det er ikke til å stikke under en stol at det er ganske så ubehagelig, og noe de fleste av oss ønsker å unngå.

– Oppblåsthet skyldes at tarmbakteriene bryter ned næringsstoffene og da produseres det gass, forteller klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite, som driver ernæringsfysiolog.no.  

Hun forteller at det også kan skyldes at du har svelget mye luft. 

Noen matvarer har likevel lett for å produsere mer gass når de passerer gjennom fordøyelsessystemet, og du har sikkert fått med deg at meieriprodukter og kornprodukter utpekes til de store synderne når det kommer til å bli oppblåst og luft i magen. Men er disse matvarene egentlig verstingene? 

– Belgfrukter som bønner og linser gir luft i magen fordi de inneholder mye fiber. Fiber brytes ikke ned i magesekken, og bakteriene i tarmen produserer derfor mer gas når de spiser på disse, forteller Lekven Fimreite. 

Hun forteller at disse er bra for oss selv om de kan føre til oppblåst mage fordi de det tar med seg avfallsstoffer ut av kroppen. 

LES OGSÅ: 7 magesykdommer du bør vite om

Grønnsaker kan gi luft i magen

Grønnsaker med høyt fiberinnhold kan også føre til at man blir oppblåst. 

OPPBLÅST: - Matvarer det er vanlig å bli oppblåst av er erter, brokkoli, rotfrukt, og korn, sier klinisk ernæringsfysiolog. Foto: © Free Imagination
OPPBLÅST: - Matvarer det er vanlig å bli oppblåst av er erter, brokkoli, rotfrukt, og korn, sier klinisk ernæringsfysiolog. Foto: © Free Imagination Vis mer

– Matvarer det er vanlig å bli oppblåst av er erter, brokkoli, rotfrukt, og korn, sier klinisk ernæringsfysiolog, Liv Irene Dalby, ved Kost for Alle.

Med andre ord har vi stor sjanse for å bli oppblåste når vi spiser sunn mat. Men er det noen grense mellom når det oppblåstheten går fra å være kun irriterende, til å bli et tegn på et problem som for eksempel en allergi?

– Oppblåsthet som skyldes at du har spist for mye fiberrik mat skyldes sjelden intoleranse. Er man intolerant eller har allergi kommer oppblåstheten gjerne sammen med diaré, sier Lekven Fimreite ved ernæringsfysiolog.no.

Hun forteller at dette ikke er vanlig å være intolerant når det kommer til fiberik mat, men at dette oftest skyldes tilstander som cøliaki, hvor man reagerer på gluten, og laktoseintoleranse, hvor man reagerer på meieriprodukter. 

Dalby forteller at toleransen ovenfor visse matvarer varierer fra person til person. 

– Lite fysisk aktivitet kan og gi liten bevegelse og nedsatt bevegelse i tarmen, forteller hun. 

LES OGSÅ: Du kan være allergisk uten å vite om det

Vann med kullsyre kan hjelpe

Hvis man først har blitt oppblåst, er det egentlig noen måte å bli kvitt det da? For det kan være skrekkelig ubehagelig. 

– Har du først blitt oppblåst må luften ut på en måte, og det må gå over av seg selv. Sitter luften øverst i magen kan det hjelpe å drikke et glass kullsyreholdig vann slik som Farris slik at man får rapet opp luften, forteller Lekven Fimreite. 

Det er derfor lettere å forebygge enn å gjøre noe med problemet når det først har oppstått. 

– Du kan for eksempel begrense hvor mye du spiser av fiberrike matvarer om det ikke passer seg å få luft i magen, sier Lekven Fimreite. 

Ifølge Dalby kan voldsom omlegging av kosten føre til at man blir mer oppblåst.

– For enkelte kan det å endre kostholdet til å inneholde mye frukt, grønnsaker og fiber være en stor overgang, og det være snakk om tilpasning, forteller hun.  

– Ved å unngå å spise og drikke samtidig, og å spise sakte og tygge maten godt kan og hjelpe. Fysisk aktivitet og regelmessig avføringsvaner er også alltid gunstig, forteller Dalby. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om blindtarmbetennelse 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer