Irritabel Tarm

Maten som er bra for urolig mage

Kan redusere luft, diaré og forstoppelse.

IRRITABEL TARM: FODMAP-redusert mat kan lindre symptomene, mens mat som er høy på FODMAP kan gjøre symptomene verre.   Foto: NTB Scanpix
IRRITABEL TARM: FODMAP-redusert mat kan lindre symptomene, mens mat som er høy på FODMAP kan gjøre symptomene verre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irritabel tarm (IBS) er den vanligste formen for mageplager, og rundt 10 prosent av oss har dette. Det finnes ingen kur og det er fortsatt mye man ikke vet om tarmproblemer, men mye tyder på at maten vi spiser både kan forverre og forbedre situasjonen.

Stadig flere får øynene opp for en diett basert på det som kalles FODMAP-redusert mat, og forskning viser ifølge Norsk helseinformatikk at du kan redusere mageproblemer i forbindelse med IBS ved å unngå visse matvarer, uten at det betyr at du blir frisk av å droppe disse matvarene.

- Men forskning har vist at dietten kan lindre symptomene for 70 prosent av dem som har IBS, forteller Cecilie Hauge Ågotnes til KK.no. Hun holder foredrag, skriver bøker og blogger om emnet.   

For eksempel har forskere, blant annet ved Monash University i Australia, funnet ut at bananer, blåbær, druer, kiwi, sitrusfrukter, bringebær og jordbær er FODMAP-redusert mat, det betyr at du fint kan spise dette om du har IBS.  

Epler, pærer, mango, hermetisk frukt, vannmelon, honning, store mengder tørket frukt, fruktjuice og fruktose derimot, mener man det er lurt å redusere inntaket av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer