Mat

Maten som er ekstra tøff for magen

Det er slett ikke bare chili som kan være utfordrende for fordøyelsessystemet ditt.

FET MAT: Fet mat, og da særlig fritert mat, er veldig tungt for magen å fordøye.  Foto: Thinkstock
FET MAT: Fet mat, og da særlig fritert mat, er veldig tungt for magen å fordøye. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mageproblemer skyldes som oftest hva du har spist, og de færreste har en fordøyelse som kan stilles etter klokken.

Selv om det i utgangspunket ikke skal være noe problem å fordøye det meste av maten du spiser, er det enkelte matvarer som kan by på noen utfordringer.

Dine første tanker faller kanskje da på mat som for eksempel chili, men endringer i tilberedning og prosessering av mat, i tillegg til en mer stillesittende hverdag, gjør at magen reager på mye mer enn bare sterk mat, har Health.com tidligere skrevet.

LES OGSÅ: Slik spiser du magen flat

KAN GI HALSBRANN: Selv om antioksidantene i blant annet rødvin har store fordeler, kan alkohol bidra til halsbrann.  Foto: All Over Press
KAN GI HALSBRANN: Selv om antioksidantene i blant annet rødvin har store fordeler, kan alkohol bidra til halsbrann. Foto: All Over Press Vis mer

Fritert mat

Det kommer nok ikke som noen overraskelse at fet mat og fritert mat ikke er spesielt bra for midjen, men det er heller ikke noe fordøyelsen din setter pris på.

Disse matvarene kan ofte være veldig tunge for magen å takle, og det resulterer i at det blir produsert mer magesyre, som fører til halsbrann.

For mye fettholdig mat kan også føre til noe som kalles fettdiaré. Det innebærer at man har konsumert for store mengder fett til at kroppen klarer å fordøye det, og dermed vil det bli mye større mengder i avføringen.

- Det er begrenset hvor mye kroppen klarer å takle på én gang. Mennesker med irritabel tarm bør spesielt holde seg unna mat som inneholder mye fett - inkludert smør og krem, forteller Jessica Anderson, en ekspert innen diabetes ved Texas A&M Health Science Center.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Maten du bør droppe før strandturen

Alkohol

Det er som oftest dagen derpå du først kjenner at det siste glasset med vin ikke var så lurt likevel, men i tillegg til at du blir fyllesyk vil alkohol påvirke fordøyelsen din.

Alkohol gjør deg kanskje mer avslappet, men det vil også bidra til at lukkemuskelen fra magen vil bli avslappet og dermed er det lettere at magesyre vil komme opp igjen og gi deg halsbrann.

- Alkohol kan også bidra til å svekke enkelte enzymer i magen og hindre næringsstoffer fra å bli absorbert, forteller Anderson.

For mye alkohol kan også føre til diaré og kramper, men med mindre du ikke har gastrointestinal lidelser skal ikke moderate mengder irritere fordøyelsessystemet. Faktisk kan et glass rødvin om dagen gjøre deg godt.

LES OGSÅ: Spis masse av denne frukten

GLAD I SJOKOLADE? Blant annet melkeallergier kan gjøre det tøft for fodøyelsen. I så fall bør du se etter ren sjokolade.  Foto: All Over Press
GLAD I SJOKOLADE? Blant annet melkeallergier kan gjøre det tøft for fodøyelsen. I så fall bør du se etter ren sjokolade. Foto: All Over Press Vis mer

Bær

Det er ingen tvil om at bær ha mange fordeler for kroppen din, og enkelte av variantene bli ansett som supermat, men de små frøene i frukt kan spesielt bli et problem for personer som har divertikulitt.

Divertikulitt innebærer at man har små lommer inne i tarmen, som egentlig ikke skal være der, og dermed kan det raskt bli betent.

- Teorien er at frøene vil samle seg inne i disse lommene og øke risikoen for infeksjoner. Det er aldri blitt bevist i noen studier, men har lenge vært en teori, forteller Tim McCashland, gastroenterolog ved de medisinske universitet i Nebraska.

Hvis du merker irritasjoner etter at du spist noe med frø, enten det er bær eller en loff, bør du holde deg unna det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Sjokolade

Selv om sjokolade er aldri så godt - og faktisk bra for blant annet blodtrykket ditt - er det ikke alltid like gunstig for fordøyelsen din.

En studie fra 2005 viste at dette spesielt gjelder for personer som allerede har en irritabel tarm, eller som sliter med forstoppelse.

- Men det er ikke nødvendigvis sjokoladen i seg selv som er synderen, forteller Andersen.

Mange mennesker er allergiske mot melk, og derfor kan det være dette innholdet som gir reaksjonene. I tillegg er det flere varianter som inneholder koffein, som kan bidra til kramper, oppblåsthet og diaré.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til luftsmerter

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer