Overvekt

Maten som er laget for at vi skal overspise

Diabetesmedisinen Ozempic er delvis blitt utsolgt for å behandle overvekt. Samtidig spiser en gjennomsnittlig nordmann 60 prosent ultra-prosessert mat som kan få oss til å overspise.

SUNN HVERDAGSMAT? Det er god grunn til å lese hva som står på ingredienslista til matvarene når du handler. Foto: NTB
SUNN HVERDAGSMAT? Det er god grunn til å lese hva som står på ingredienslista til matvarene når du handler. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mot slutten av 2022 ble det meldt at diabetesmedisinen Ozempic nesten var utsolgt i Norge og at mange brukte den til å behandle overvekt. Ifølge Felleskatalogen kan du blant annet bli kvalm, kaste opp eller få diaré av medisinen.

Maja Skogstad har master i samfunnsernæring og er gründer av barnematbyen.no. Hun mener konseptet med å bruke piller for å gå ned i vekt må være siste utvei. Noe hun har stilt spørsmål ved på Instagramkontoen @ernaeringsmamma:

- Aftenposten melder om at diabetesmedisiner er delvis utsolgt i Norge og at mange bruker den til å behandle overvekt. Det jeg lurer på da er om disse personene har fått opplysning om at en gjennomsnittlig nordmann kjøper 60 prosent ultra-prosessert mat og at akkurat denne maten er designet for å overspise på, skriver hun.

Ultraprosessert mat får oss til å overspise

Kort oppsummert: Ultraprosessert mat er ofte merket med proteinrik, kalorifattig, uten sukker og uten fett. Men: Denne maten er ofte sunnvasket - den fremstår som sunnere enn den egentlig er. Ofte er disse produktene bearbeidet på en måte som får de til å smake søtere og de kan være tilsatt unødvendige tilsetningsstoffer som gjør maten mer likbar og lettere å overspise på, hevder Skogstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.