Trening

Maten som ødelegger for treningen

- Da er sjansen stor for at vinninga går opp i spinninga, sier eksperten.

SPISE USUNT ETTER TRENING: Pleier du å spise sjokolade og snop etter treningsøkten? Ifølge eksperten er det ikke særlig lurt, da det kan gå hardt ut over resultatene dine.  Foto: Knut Wiarda - Fotolia
SPISE USUNT ETTER TRENING: Pleier du å spise sjokolade og snop etter treningsøkten? Ifølge eksperten er det ikke særlig lurt, da det kan gå hardt ut over resultatene dine. Foto: Knut Wiarda - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Pleier du å belønne deg selv med ekstra god mat og snop etter at du har hatt en hard økt ute eller på treningssenteret? 

Det er selvsagt lov å unne seg noe ekstra av og til, men blir det til en vane kan resultatet av treningen i verste fall utebli. 

LES OGSÅ: Får du ikke resultatene du ønsker av treningen?

- Det er langt fra uvanlig, og i grunnen ikke så rart. Fysisk aktivitet er jo krevende og for mange er det også noe som nødvendigvis ikke er favorittsyssel, sier Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, samt driver firmaet Forever Fit.

- Da er det ofte fint å kunne belønne seg med noe godt etterpå. For mange er det nettopp disse små belønningene som hjelper dem å holde ut økta, sier hun. 

BELØNNING: Eksperten forteller at mange holder ut treningen nettopp fordi de har en belønning å se frem til når de kommer hjem.  Foto: Monkey Business - Fotolia
BELØNNING: Eksperten forteller at mange holder ut treningen nettopp fordi de har en belønning å se frem til når de kommer hjem. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Riktig mat før og etter trening 

Vinninga går opp i spinninga 

Dersom du ønsker å unne deg noe etter treningen, råder eksperten deg til å heller velge sunn kos, fremfor kjappe løsninger som junk, brus og godteri. 

- Dersom målet ditt er å gå ned i vekt eller oppnå en sunnere livsstil, vil det å spise usunn mat og snop etter treningen gjøre at vinninga fort går opp i spinninga, forklarer Rosvoll.

Trening er viktig for å opprettholde en sunn kropp, men ifølge Rosvoll er det først og fremst kostholdet som må til pers dersom du ønsker en vektreduksjon. 

- Tyr man til usunnheter etter hver økt vil man ha problemer med å nå målet sitt. Det kan til og med resultere i at man ikke oppnår noe som helst med treningen - at resultatene rett og slett uteblir. 

VINNINGA GÅR OPP I SPINNINGA: Dersom du stadig belønner deg selv med søtsaker kan du ende opp med å ikke oppnå ønsket resultat av treningen.  Foto: Alliance - Fotolia
VINNINGA GÅR OPP I SPINNINGA: Dersom du stadig belønner deg selv med søtsaker kan du ende opp med å ikke oppnå ønsket resultat av treningen. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: 5 tips for å gå ned i vekt 

Slik bryter du ut av mønsteret 

Men det er ikke til å komme unna: når man er i fysisk aktivitet vil de fleste oppleve økt appetitt, og da er det lett å enten overspise, ty til usunne løsninger eller belønne seg selv med snop utover kvelden. 

For å unngå dette mener eksperten det er lurt å ha med mat i treningsbagen som du kan spise rett etter økten. 

PAKK MED SUNN MAT I TRENINGSBAGEN: Det kan være en god idé å pakke med en banan i treningsbagen slik at du unngår å ty til raske og usunne løsninger når du kommer hjem.  Foto: AntonioDiaz - Fotolia
PAKK MED SUNN MAT I TRENINGSBAGEN: Det kan være en god idé å pakke med en banan i treningsbagen slik at du unngår å ty til raske og usunne løsninger når du kommer hjem. Foto: AntonioDiaz - Fotolia Vis mer

- Dette skal ikke være et stort måltid, men for eksempel en banan, noen rosiner og nøtter, en proteinbar, nutrilettbar eller proteinshake.
Innen en time bør man spise et litt større måltid som inneholder både proteiner, karbohydrater og fett.

- Her kan man mer enn gjerne legge inn et «kosemåltid», men velg sunn kosemat. 

Det kan for eksempel være speltlompepizza, bakt potet med masse grønnsaker og litt kjøtt, havrepannekaker, wok med grønnsaker og kylling, kesam med varme bær og nøtter. 

- Ikke tenk på trening som en unnskyldning til å spise søppelmat. Kroppen elsker trening og den elsker også mat som gir den næring. Og etter trening trener den mat som kan bygge opp musklene igjen, ikke snop og søppelmat, sier Rosvoll. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer