Matlaging:

Matlagingsvanene du bør droppe snarest

- Noe av det viktigste du gjør, sier kokk.

TEMPERATUREN ER VIKTIG: Lær deg forskjellen mellom lav, middels og høy temperatur på komfyren din, for å få et best mulig resultat. FOTO: NTB
TEMPERATUREN ER VIKTIG: Lær deg forskjellen mellom lav, middels og høy temperatur på komfyren din, for å få et best mulig resultat. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Matlaging kan være både gøy og terapeutisk, spesielt hvis du lager mat til andre eller liker å eksperimentere med ulike smaker og krydder.

For mange kan derimot matlaging også være utfordrende og frustrerende. For eksempel hvis det er noe du ikke forstår, kjøttet alltid blir tørt eller sausen blir smakløs uten at du forstår hvorfor.

Enten du er en nybegynner på kjøkkenet eller har finpusset kjøkkenferdighetene dine en stund, er det sannsynligvis noen feil du fortsatt gjør.

Kaster du ut pastavannet? Oljer du risten på grillen? Glemmer du å lese gjennom hele oppskriften før du begynner? Krydrer du kun maten når den er ferdig? Koker du havregrøten?

Norske kokker deler hvilke vanlige matlagingsvaner du bør unngå for å få et best mulig resultat på kjøkkenet.

FORBEREDELSER ER VIKTIG: - Den største feilen veldig mange gjør er at de ikke planlegger godt nok og ikke er ute i god tid. Det er da det blir tidsklemme, dårlig kosthold, matsvinn og lite bærekraftige valg, sier eksperten.
FORBEREDELSER ER VIKTIG: - Den største feilen veldig mange gjør er at de ikke planlegger godt nok og ikke er ute i god tid. Det er da det blir tidsklemme, dårlig kosthold, matsvinn og lite bærekraftige valg, sier eksperten. Vis mer

Dropp disse vanene

Magnus Sjøberg, som er kokk og ansvarlig for alle oppskrifter i Adams matkasse og Godt levert, sier til KK at du bør droppe følgende matlagingsvaner:

1. Du leser ikke gjennom oppskriften før du begynner

- Jeg mener at å lese gjennom oppskriften før du begynner er noe av det viktigste du gjør. Se at du har det du trenger og sett frem alt av ingredienser, panner og utstyr du trenger på kjøkkenbenken, råder Sjøberg.

Han sier at hvis det for eksempel står i oppskriften at det tar 20 minutter å lage retten, risikerer du å bruke mye lenger tid hvis du ikke forbereder deg.

- Plutselig trenger du en bolle, men den står i oppvaskmaskinen og du må i gang med å vaske den for hånd, da går det mye tid. Sjekk heller på forhånd at alt du trenger er klart og legg det frem på benken. Da minimerer du også risikoen for å brenne fisk og kjøtt, fordi du ikke må lete etter redskaper, sier han.

2. Du bruker kjele med tynn bunn

Bruk kjele med tykk bunn når du skal varme opp sauser. Maten brenner seg lettere i kjeler med tynn bunn, sier kokken.

3. Du bruker en sløv kniv

Invester i en god og skarp kniv.

- Det er lettere å kutte seg med en sløv kniv, og det er sikrere å bruke en god og skarp kniv, sier Sjøberg.

4. Du legger ikke en fuktig klut under skjærebrettet

Et godt tips er å ha en fuktig klut under kjælefjølen, da vil den ligge godt fast på benken og du unngår at den beveger seg mens du kutter.

- Alle kokker bruker det, for det kan bli skummelt hvis skjærebrettet beveger seg. Det er tryggere og hyggeligere å jobbe når alt ligger på plass, sier han.

5. Du vet ikke forskjellen på lav, middels og høy temperatur

Lær deg forskjell mellom lav, middels og høy temperatur på komfyren din.

- Ofte står det middels temperatur i oppskrifter, og det er lurt å lære seg hva det betyr. Da er det ikke full gass, og det er viktig for å få et best mulig resultat av råvarene, sier Sjøberg.

FORBERED DEG: - Jeg mener at å lese gjennom oppskriften før du begynner er noe av det viktigste du gjør, sier kokken til KK. FOTO: NTB
FORBERED DEG: - Jeg mener at å lese gjennom oppskriften før du begynner er noe av det viktigste du gjør, sier kokken til KK. FOTO: NTB Vis mer

De fleste gjør noen tabber på kjøkkenet

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan er kokk og har jobbet for Michelin-restauranten Sat Bains i London. Nå er hun kulinarisk ansvarlig for HelloFresh i Norden, og under deler hun noen betrakninger om hva vi ofte gjør feil på kjøkkenet og kommer med noen enkle tips.

- Nordmenn er generelt glad i å lage mat. Egne undersøkelser HelloFresh har gjort viser også at nordmenn har blitt veldig glade i å utforske og eksperimentere. De utfordrer seg selv på kjøkkenet og er veldig åpne for å prøve nye retter og ingredienser. Med det følger likevel noen utfordringer, sier Vestergaard Kaldan til KK.

Hun kommer med følgende råd:

1. Legg frukt i kjøleskapet

Mange opplever å måtte kaste for mye frukt, fordi den blir overmoden eller har begynt råtningsprosessen.

- Bananer vil for eksempel kunne vare opptil to uker lenger hvis man oppbevarer dem i kjøleskapet. Skallet kan fortsatt være brunt, men fruktkjøttet vil holde lenger, forklarer Vestergaard Kaldan.

Det samme gjelder aprikos, kiwi og mango. De modnes best utenfor kjøleskapet, men så snart de har oppnådd ønsket modenhet bør de legges i kjøleskapet.

2. Ikke oppbevar oljer på et varmt sted

Mange av oss har ofte flere oljer vi bruker i mat eller i tilberedningen av den. Slike matoljer har ulike egenskaper, men de har én ting felles - de bør ikke eksponeres for varme slik at temperaturen inne i flasken eller beholderen øker. Da kan den bli harsk.

- Extra virgin olivenolje, grønnsaksbaserte oljer og kokosnøttolje bør derfor oppbevares på et kjølig, mørkt sted som også er tørt, og derfor ikke i skap over stekeovnen, hvor de kan eksponeres for høyere temperaturer, sier hun.

Olivenolje bør faktisk behandles som juice fra fersk frukt. I motsetning til vin, som kan bli bedre med tiden, vil oljen vi presser forderves.

- Oppsummert er oljens fiender tid, varme, oksygen og lys. Derfor har flaskene også ofte en mørk farge, som bidrar til å redusere faren for at innholdet eksponeres for UV-stråling, sier eksperten.

3. Ha riktig varme på grillen

- Vi nærmer oss grillsesongen og mange er sikkert allerede i gang. Både kylling og pølser gjør seg på grillen, men det er ikke alltid like lett å få disse perfekt. Riktig varme er nøkkelen, og når du griller vil du som regel oppnå bedre resultat ved å bruke lokk, slik at varmen ikke forsvinner, sier Vestergaard Kaldan.

I så stor grad som mulig bør du forsøke å skape en ovnslignende tilstand der kjøttet og grønnsaker eksponeres for jevn varme.

Når du griller kylling bør du ikke ha for høy varme, da risikerer du at kjøttet blir stekt for hardt på utsiden før det er ferdig. Det beste er å bruke et steketermometer og ideell innvendig temperatur er rundt 74 grader.

- Det er også populært å bruke ulike marinader til kylling. Mange av disse har høyt sukkerinnhold, særlig barbecue-saus, som gjør at de karamelliseres fort. Derfor bør sausen påføres etter at kyllingen har stekt litt, og ikke før de legges på grillen, råder hun.

GRILLPØLSER: Visste du at du bør koke pølsene i et par tre minutter før du legger dem på grillen? Foto: NTB
GRILLPØLSER: Visste du at du bør koke pølsene i et par tre minutter før du legger dem på grillen? Foto: NTB Vis mer

4. Kok pølsene før du griller

Pølser er en favoritt om sommeren, både for store og små. Det mange ikke vet er at det kan være lurt å la pølsene småkoke i vann i tre-fem minutter før de legges på grillen. Det vil gjøre skinnet fastere og derfor redusere sjansen for at pølsene sprekker.

- Hvis man ikke har mulighet til å koke pølsene først er det viktig å la dem få romtemperatur før de legges på grillen. Skill gjerne pølsene fra hverandre, slik at de også har lik temperatur når de legges på. Da oppnår du jevnere steking, sier kokken.

Du må i hvert fall ikke ta dem rett ut fra fryseren og legge dem på grillen, da blir de mest sannsynlig brent og du ender opp med pølser som ikke er gjennomstekt.

VELG RIKTIG KJELE: Bruk kjele med tykk bunn når du skal varme opp sauser. Maten brenner seg lettere i kjeler med tynn bunn, sier kokken.
VELG RIKTIG KJELE: Bruk kjele med tykk bunn når du skal varme opp sauser. Maten brenner seg lettere i kjeler med tynn bunn, sier kokken. Vis mer

22 vanlige matlagingstabber

Under ser du 22 vanlige matlagingstabber som mange av oss gjør, ifølge tasty.co.

1. Du overfyller pannen

Å overfylle pannen er en vanlig tabbe når du lager middag. Selv om det kan være fristende å få plass til så mange grønnsaker som mulig på stekebrettet, vil det øke fuktigheten og sannsynligheten øker for at maten vil dampe i stedet for å stekes.

Gi ingrediensene rom til å puste, på den måten kan de bli perfekt gyllenbrune.

2. Du salter ikke vannet nok

Når pasta tilsettes i kokende vann, vil pastaen absorbere en del av vannet mens den koker. Hvis du ikke salter vannet, vil maten forbli smakløs.

Hvis du lurer på hvor mye salt du bør tilsette vannet, er svaret: mer enn du tror! Det meste av saltet du tilsetter vil gå tapt i vannet, så for å være sikker på at noe av det kommer i pastaen, må du være raus.

3. Du heller ut alt pastavannet

Kokevannet når du lager pasta er fylt med stivelse, som vil bidra til å binde pastaen og sausen sammen og gjøre sausen mer silkeaktig. Vannet er også allerede saltet, noe som gjør det mer smakfullt enn vanlig vann.

Så neste gang du lager pasta, spar en halv kopp kokevann som du kan bruke i sausen.

4. Du skyller pasta etter den er kokt

Ved å skylle pastaen vil du fjerne stivelsen. De eneste gangene det er greit å skylle pasta er hvis du lager pastasalat eller bruker den i en røre.

5. Du krydrer bare maten helt på slutten av matlagingen

En av de vanligste feilene som gjøres av nybegynnere er å krydre maten for lite. For å sikre at maten er riktig krydret, tilsett salt og pepper gjennom hele tilberedningsprosessen, og ikke bare helt til slutt.

6. Du glemmer at syre ofte er like viktig som salt

Salt får mest oppmerksomhet når det kommer til riktig krydret mat, men syre er like viktig. Syrlighet er ofte det som skiller en god rett fra en fantastisk rett. Å fullføre en rett med en skvett sitron eller eddik er et godt tips.

7. Du bruker alltid en nonstick-panne

Nonstick-stekepanner er flotte å bruke til egg og pannekaker, men de egner seg ikke til så mye annet. Mest fordi de ikke kan bli like varme som andre panner og fordi varmefordelingen ikke alltid er jevn.

8. Du forvarmer ikke pannen helt

Det er flere grunner til at du nesten alltid bør forvarme pannen før du tilsetter ingrediensene. Hvis du steker et kjøttstykke i en lunken panne, kan det forhindre at du får en jevn bruning. Det kan også få kjøttet til å feste seg til pannen.

Når du legger grønnsaker i en panne vil de miste noe av fuktigheten. Hvis pannen er varm nok vil vannet fordampe, men hvis den ikke er varm vil det forbli i pannen og dampe grønnsakene.

9. Du kjøper feil kjøttstykke

Noen stykker er ypperlige for saktekoking, mens andre må tilberedes raskt på høy varme. Sørg for at du kjøper riktig kjøttstykke for det du vil gjøre.

10. Du flytter for mye på maten mens den tilberedes

Det er selvfølgelig veldig fristende å snu og flytte rundt på maten og sjekke om den er ferdig med noen sekunders mellomrom. Men tålmodighet er nøkkelen her. La magien skje uten å forstyrre ingrediensene i pannen, det vil gi en fin gyllen farge og bedre tekstur og smak.

11. Du bruker alltid olivenolje

Det er verdt å gjenta: Du bør ikke bruke olivenolje til alt. Det er fordi olivenolje har et lavt røykepunkt, noe som betyr at den begynner å ryke hvis du prøver å bruke den på høy varme - for eksempel til å fritere eller steke kjøtt.

12. Du sliper aldri knivene dine

En skarp kniv er både mer effektiv og tryggere å bruke. Når du bruker en sløv kniv må du bruke mer styrke, noe som kan føre til at du kutter deg. Ideelt sett bør du slipe kniven din minst en gang i uken.

13. Du legger varm mat direkte i et kaldt kjøleskap

Hvis du lar varm mat ligge ute i romtemperatur i svært lang tid (over to timer), kan maten begynne å utvikle bakterier. Men det er også en fare ved å plassere varm mat i kjøleskapet, for det kan øke temperaturen i kjøleskapet og sette annen mat i fare.

14. Du forbereder ikke ingrediensene dine på forhånd

Å forberede ingrediensene er nøkkelen til mindre stress på kjøkkenet. Det betyr å måle opp mengdene og hakke det som skal hakkes.

15. Du deglaserer ikke

Å deglasere betyr å koke ut stekepannen med vann eller annen væske etter at det har vært stekt kjøtt i den. Væsken brukes vanligvis til å lage saus.

Du kan bruke vin, tomatsaus, sitronsaft, kyllingbuljong eller til og med vann for å deglasere en panne.

16. Du bruker ikke termometer for å se om kjøttet er klart

Den beste og mest nøyaktige måten å tilberede kjøtt til perfeksjon på, er å bruke et termometer for å sjekke om kjøttet er ferdig.

17. Du lar ikke kjøttet hvile noen minutter

Å la kjøttet hvile i 10–20 minutter etter at det er ferdig tilberedt, vil sikre en supersaftig biff eller kotelett.

18. Du oljer risten i stedet for å smøre det du griller

I motsetning til hva mange tror, vil ikke det å olje risten forhindre at maten fester seg til grillen. Det kan derimot gi en ekkel ettersmak til maten.

19. Du tørker ikke kjøttet før du steker det

Når du steker kjøtt er det veldig viktig å fjerne overflødig fuktighet. På den måten vil du få en fin og jevn brunfarge. Dette gjelder de fleste proteiner du ønsker å steke, fra fisk til tofu.

20. Du rister ikke nøtter og frø

Dette er et trinn med lav innsats og høy belønning, som kan utgjøre forskjellen mellom en god rett og en veldig god rett.

21. Gryten du bruker til å koke pasta er for liten

Kok pasta i en stor gryte med vann. For å sikre at pastaen din ikke klumper seg og klistrer seg sammen, må du gi den plass til å bevege seg rundt i gryten. Det er heller ikke nødvendig å tilsette olje til pastavannet.

22. Du heller saus på pastaen, i stedet for å tilsette pastaen i sausen

Smaksmessig er det bedre å legge pastaen din i en gryte med sausen og blande alt der, i stedet for å toppe pasta med saus på tallerkenen din.

Mange sliter med det samme

- Disse punktene er det mange som gjør feil. Jeg underviser i grunnleggende matlagingsmetoder og hvordan man drifter husholdningen, og det er selvsagt veldig mange gjengangere folk sliter med.

Det sier Charlotte Mohn Gaustad, som er kokk og driver Charlottes Husmorskole, til KK.

- Hva tror du er den aller største feilen vi gjør på kjøkkenet?

- Det går jo ikke direkte på matlaging, men den største feilen veldig mange gjør er at de ikke planlegger godt nok og ikke er ute i god tid. Det er da det blir tidsklemme, dårlig kosthold, matsvinn og lite bærekraftige valg, sier Mohn Gaustad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer