Spise Mat Som Har Gått Ut På Dato

Matvarene du kan spise etter at de har gått ut på dato

Stol på sansene, datostemplingen kan fort lure deg.

SPISE MAT SOM HAR GÅTT UT PÅ DATO: Egg er blant de matvarene som du fint kan spise etter at de har gått ut på dato.  Foto: Shutterstock / R_Szatkowski
SPISE MAT SOM HAR GÅTT UT PÅ DATO: Egg er blant de matvarene som du fint kan spise etter at de har gått ut på dato. Foto: Shutterstock / R_Szatkowski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som støtt og stadig kaster mat fordi du ikke har rukket å spise den opp før den har gått ut på dato? Litt svinn vil det alltid bli, men det burde likevel gå an å begrense mengden mat som kastes.

Det er nemlig ikke alltid nødvendig å kaste mat som har gått ut på dato, da en rekke matvarer holder seg mye lenger enn det datostemplingen tilsier. 

Vi har laget en liste over noen matvarer du fint kan spise eller drikke etter at de har gått ut på dato!  

LES OGSÅ: Så mange egg kan du faktisk spise

Egg 

Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, noe som skyldes et europeisk regelverk. Norske egg holder seg imidlertid friske og like gode mye lengre enn det datostemplingen tilsier. Egg er faktisk spiselige i uker og kanskje til og med måneder etter holdbarhetsdatoen – i alle fall hvis de oppbevares kaldt.

Eggets innhold skrumper litt inn når det blir gammelt, men det kan fortsatt brukes så lenge det ikke lukter dårlig - råtne egg kjenner man på lukten, og disse må kastes.

Melk, yoghurt og rømme 

Du kan fint drikke melk og spise yoghurt og rømme etter at det har gått ut på dato, så lenge varene lukter som normalt. Lukter melken vondt, eller har klumper i seg, bør du helle den i vasken. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer