Sparetips

Med denne ingrediensen kan du drøye matbudsjettet

– Rimelig, mettende og sunt, sier ekspert.

SPARETIPS: Det er spesielt én ingrediensen på matbutikken som både er sunn og næringsrik, samtidig som den sparer deg en slant. FOTO: NTB
SPARETIPS: Det er spesielt én ingrediensen på matbutikken som både er sunn og næringsrik, samtidig som den sparer deg en slant. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mens både mat og strøm blir dyrere, og renta fyker samme vei, er det mange som ser seg om etter rimelige alternativer til matbordet. De siste årene har mange dessuten blitt mer opptatt av bærekraft, og innført en vegetardag eller to, og det skulle derfor være kjærkomment med en ingrediens som kan være med å spe på budsjettet.

Da KK i januar 2023 skrev om billigere mat, gjorde journalistkollega Gry Thune et regnestykke på de lenge forhatte belgfruktene, kontra biff og kjøttdeig. Hun konkluderte med at bønner, kikerter og linser kan være med på å holde matkostnadene nede. Det ansporet oss til å se også på andre matvarer som kan hjelpe oss til en litt rimeligere hverdag – og gjerne en sunnere også, om det går.

Og hva landet vi på, om ikke gryn! Ja, jeg vet hva du kanskje tenker: 50-tallet ringte og vil ha grynet sitt tilbake! Men vent litt, vi snakker ikke om sagogryn – saftsuppe med sagogryn står vel ikke akkurat som et sunnhetens fyrtårn med sin base av potet- og tapiokastivelse.

Vi snakker heller ikke om semulegryn, laget av det innerste i hveten, og selv om semulegrynsgrøt er ganske godt, har grynet et forholdsvis lavt innhold av næring og fiber. Ei heller snakker vi om polentagryn, laget av tørket mais, og som kokes opp til gul grøt eller pudding, best egnet til desserter.

Nei, grynet vi snakker om her er både næringsrikt, fiberrikt og mettende. Og dessuten ganske rimelig, tatt i betraktning at det må bløtlegges og kokes, noe som opp mot halverer kiloprisen. Vi snakker om god gammeldags byggryn.

I BLØT: Byggryn eser til dobbel størrelse etter bløtlegging og koking. FOTO: NTB
I BLØT: Byggryn eser til dobbel størrelse etter bløtlegging og koking. FOTO: NTB Vis mer

Proppfull av næringsstoffer

Bygg er antakelig av de første kornsortene menneskene dyrket. Det regnes som en av de sunneste, spesielt på grunn av kostfibrene, som gir metthetsfølelse og er gunstig for fordøyelsen. Fibrene er dessuten næring for tarmbakteriene, noe som er viktig for immunforsvaret. Om som ikke det var nok, bygg er dessuten rik på jern og vitamin B.

– Bygg er helt klart sunt, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved Bramat.

– Det er påvist sammenhenger mellom høyere inntak av kostfibre og forebyggelse av viktige livsstilssykdommer.

Billig frokost

Borchsenius trekker frem supper, gryter og salater som bruksområder der byggryn passer veldig godt:

– En god hjemmelaget tomat- eller tomat og linsesuppe med litt byggryn i er både sunt, billig og mettende. Man kan veldig gjerne bytte ut ris med byggryn og da få i seg mer fiber og antioksidanter,

Og er du på utkikk etter en rimelig, sunn og mettende frokost, er ikke Borchsenius i tvil:

– Prøv byggrynsgrøt. Det er både sunt, godt og billig.

EKSPERT: Cathrine Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og trekker frem bygg som en sunn matvare. FOTO: Alberto Palladino
EKSPERT: Cathrine Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og trekker frem bygg som en sunn matvare. FOTO: Alberto Palladino Vis mer

Byggryn kan brukes i alt fra salater, gryter, grøter og puddinger, til supper og wok. Søker vi på nettet finner vi byggotto, som erstatning for risotto. Eller hva med å spe byggryn inn i kjøttkaker og tacokjøttdeigen, for å drøye kjøttforbruket i en tid med høye matvarepriser? Bløtlagt byggryn kan brukes i hjemmebakt brød, og i kokt form egner bygg seg som varm eller kald siderett, der man tradisjonelt sett ville gått for ris, potetmos eller couscous.

Rimelig godt

De siste årene har man begynt å se byggryn i butikkhyllene, som et alternativ til ris i alt fra ferdigsalater til lunsjretter i plastbeger. I halvfabrikatene er det lite som tyder på at bygg skulle være mer økonomisk – et beger bygglunsj koster omtrent det samme som havrelunsj eller rislunsj. Men ser man på en pakke tørre gryn, og tar i betraktning at de både skal bløtlegges og kokes, kan regnestykket se annerledes ut.

BYGG: Salat med byggryn som base og grønnsaker i rike monn. Mettende og sunt er det også. FOTO: NTB
BYGG: Salat med byggryn som base og grønnsaker i rike monn. Mettende og sunt er det også. FOTO: NTB Vis mer

«Prisen venner du deg til», sa min kjære onkel. Han var en nestor på bilsalg i Tromsø. I tilfellet bygg skulle ikke prisen trenge noen tilvenning. Et kilo tørre byggryn koster rundt 30 kroner. Etter bløtlegging og koking havner vi på en kilopris på rundt 15 kroner. Jo da, man kan få ris til en billigere penge, men ernæringsmessig kommer byggrynet bedre ut (bare husk at oppgitt næringsinnhold er for tørr vare. Men det samme gjelder jo for ris).


God tid

Men byggryn lager seg ikke selv. Man må ha litt tid. Og kanskje en flik av 50-tallet i seg? Det nytter nemlig ikke å stå på kjøkkenet klokka fire og klø seg i hodet og tenke: Skulle man laget noen med byggryn, tro? Grynene må bløtlegges i minst to timer, og aller helst over natta. Og siden kokes i omtrent en halvtime. Men tar du deg bryet – og tiden – får du spenstige byggryn som popper i munnen, nærmest som små Beluga-egg.

Og ikke trenger du å koke gryn hver dag heller. Bløtlagt byggryn holder seg i kjøleskapet opp mot en uke i tett boks. Ferdigkokte gryn kan fryses i porsjonspakker, noe som gjør at du faktisk kan stå der klokken fire og klø deg i hodet og spørre deg: Skulle man laget noe med byggryn, tro?

Blodig affære

Egentlig er det vel bare fantasien som setter grenser, og det bringer oss tilbake til 50-tallet. Byggryn er nemlig en av ingrediensene i god gammeldags blodmat, slik som blodpannekaker, blodklubb, blodpølse eller blodpudding.

BLODPØLSE?: Gjerne, om den lages med saftige byggryn. FOTO: NTB
BLODPØLSE?: Gjerne, om den lages med saftige byggryn. FOTO: NTB Vis mer

Så om du vil ta din nye venn byggrynet helt ut i svingene, kjøp en liter blod hos slakteren, tynn ut med vann eller melk, og lag røre med byggmel, etter gammel oppskrift. Tilsett krydder som pepper, ingefær, allehånde og nellik, og gjerne litt nyretalg (hvem har vel ikke det for hånden?), før du tilsetter kokte byggryn. Rosinen i pølsa er – hold deg fast – rosin (!). Stek, kok eller la trekke i vannbad, avhengig av om du lager pølse, pudding eller pannekake.

Og best av alt – du får mest sannsynlig hele herligheten for deg selv!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer