Matsvinn:

Med disse enkle grepene kan du redusere matsøpla

FNs bærekraftmål er blant annet å redusere matsvinn, men hvordan gjør vi det?

FLERE TONN MAT BLIR KASTA: I 2018 kastet matbransjen i Norge 18 000 tonn med mat. FOTO: NTB Scanpix
FLERE TONN MAT BLIR KASTA: I 2018 kastet matbransjen i Norge 18 000 tonn med mat. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang tenkt på hva som skjer med maten som blir igjen på restaurantene etter stengetid? Det finnes nemlig regler for hvor lenge du kan selge mat som er ferdig tilberedt og som har stått fremme i en disk eller på en buffet. Mye av maten som ikke blir spist blir derfor kastet.

- Matproduksjon står for 30 prosent av klimagassutslippene i verden. Hvis en tredel av den maten som produseres i verden blir tapt eller kastet, kommer 10 prosent av de samme utslippene fra matsvinn alene. Til sammenligning kommer 7 prosent av utslippene fra flytransport, forteller Anne Marie Schrøder, kommunikasjons sjef for Matvett.

Tall fra matvett.no viser at det ble kasta hele 18 000 tonn med mat fra hotell, restaurant og kantine i 2018. De har nå startet en kampanje som heter «#KuttMatsvinn2020», der målet er å få med flest mulig serveringssteder på å redusere matsvinnet sitt med 20 prosent innen 2020.

Hvordan når de dette målet, og hvordan kan du og jeg hjelpe?

«Too Good To Go»

Det finnes faktisk allerede en hel del tjenester og verktøy som kan hjelpe med å redusere matsvinn i matbransjene. Vi har testet en av dem!

«Too Good To Go», reklamerer med å være en god, brukervennlig og gratis app som bidrar til å redusere matsvinn.

Når du laster ned appen kan du velge posisjon eller søke opp adresser. Ved hjelp av det finner den bakerier, bensinstasjoner, dagligvarebutikker, kantiner, kafeer til hoteller og kiosker i nærheten av det valgte området. Videre kan du velge ut hvor du vil hente overskuddsmat.

Appen er helt gratis, det eneste du må betale for er overskuddmaten. Men maten du redder er mye billigere enn hva det ellers ville kostet. Her er eksemplene på hva vi fikk, og hva det kostet:

INDISK MAT: Billig take-away mat som du kan kose deg med hjemme. Foto: Privat
INDISK MAT: Billig take-away mat som du kan kose deg med hjemme. Foto: Privat Vis mer

Jeg betalte bare 100 kroner for to store porsjoner med indisk mat. Denne henta jeg på «Jaipur Restaurant» i Oslo sentrum.

Det du får er overskuddsmat, det vil si at du ikke får velge hva du får. For folk med allergier kan dette derfor være vanskelig. Men det finnes flere restauranter som kun fokuserer på for eksempel vegetarmat, eller har mye glutenfrie produkter.

Alle utleveringsstedene har et angitt klokkeslett for når man kan hente restematen. I tillegg blir det ofte fort utsolgt, derfor er dette noe man bør planlegge tidlig på dagen.

Dersom du sitter på jobb og føler at du ikke orker å lage middag senere kan du søke opp restaurantene i nærheten av deg, og se om de har noe overskuddsmat du kan redde.

BAKERI: Senere på kvelden var jeg ganske ivrig over appen, og bestile meg en «Too good to go»-pose fra Espresso House som ligger over gata. Frokost og lunsj til dagen etterpå for kun 39 kroner. Foto: Privat
BAKERI: Senere på kvelden var jeg ganske ivrig over appen, og bestile meg en «Too good to go»-pose fra Espresso House som ligger over gata. Frokost og lunsj til dagen etterpå for kun 39 kroner. Foto: Privat Vis mer

«Dumpster diving »

Hvilke andre grep kan vi ta? Vente lenger med å kaste mat er et grep.

- Produkter merket med best før er ikke farlige å spise etter at denne datoen er passert. Frukt og grønt kan man også se, kjenne og lukte på for å sjekke om de fremdeles er spiselige. Det finnes derfor ikke noe regelverk som sier at butikkene må kaste slike produkter, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver, seksjon hygiene og drikkevann.

Likevel finnes det andre matvarer som er merkert med «siste forbruksdag». Det er varer som skal oppbevares kaldt etter produsentens anvisning.

I den type mat finnes det mikroorganismer som kan gjøre oss syke, derfor bør man ikke ifølge Svindal spise mat etter «siste forbruksdag». Det kan være mat som kjøttdeig, fiskekaker, ferdigmat og myke oster.

- Dette er også et eksempel på hvorfor man ikke skal drive med «dumpster diving», sier Svindland.

LOVLIG I USA: Søppeldykking er lovlig i USA, og ifølge «The 1988 Supreme Court Ruling (California vs. Greenwood)», med en gang en person kaster noe blir det offentlig eiendom. Foto: NTB Scanpix
LOVLIG I USA: Søppeldykking er lovlig i USA, og ifølge «The 1988 Supreme Court Ruling (California vs. Greenwood)», med en gang en person kaster noe blir det offentlig eiendom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Dumpster diving», eller søppeldykking er rett og slett at man dykker i søppelcontaineren til matbutikkene etter stenge tid. Det er nemlig en del butikker som fortsatt kaster mye mat.

- I en søppelcontainer vil man kunne risikere at maten er forurenset. En søppelcontainer er ikke laget for å oppbevare mat, og for eksempel kan mat som har passert «siste forbruksdag» forurense annen mat. Containeren vil kunne være generelt skitten og man kan kanskje også risikere at noen kaster ting i containeren som ikke bør være i kontakt med mat. Det kan også være grunner til at butikken har kastet maten, som ikke er så lett å se, som for eksempel mat som er tilbakekalt av produsenten pga. helsefare, sier Svindal.

Men ikke alle er enige. Studentene som står bak intagram-kontoen «fattigere_studenter» driver med søppeldykking en gang i uka og det variere hvor mye mat de de redder. Hvis de har det de selv kaller for et «godt funn» kan de ha mat i flere dager/uker.

- Vi ser alltid etter mat som er pakket inn/har emballasje. Altså at det ikke er noe hull i den og lignende. Ingen av oss har blitt dårlig av maten, vi er nøye med å se, lukte og smake på maten, forteller en av studentene til KK.

De synes det er fin måte å spare penger på, men mye av grunnen handler også om miljøet.

- Det kastes alt for mye spiselig mat, både fra butikker, restauranter og hjemme hos folk. De har inspirert oss til å bidra med å redde mat og redusere matsvinn.

De velger å være anonyme, fordi søppeldykking er noe de driver med i hemmelighet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer