Matsvinn:

Med disse enkle grepene kan du redusere matsøpla

FNs bærekraftmål er blant annet å redusere matsvinn, men hvordan gjør vi det?

FLERE TONN MAT BLIR KASTA: I 2018 kastet matbransjen i Norge 18 000 tonn med mat. FOTO: NTB Scanpix
FLERE TONN MAT BLIR KASTA: I 2018 kastet matbransjen i Norge 18 000 tonn med mat. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang tenkt på hva som skjer med maten som blir igjen på restaurantene etter stengetid? Det finnes nemlig regler for hvor lenge du kan selge mat som er ferdig tilberedt og som har stått fremme i en disk eller på en buffet. Mye av maten som ikke blir spist blir derfor kastet.

- Matproduksjon står for 30 prosent av klimagassutslippene i verden. Hvis en tredel av den maten som produseres i verden blir tapt eller kastet, kommer 10 prosent av de samme utslippene fra matsvinn alene. Til sammenligning kommer 7 prosent av utslippene fra flytransport, forteller Anne Marie Schrøder, kommunikasjons sjef for Matvett.

Tall fra matvett.no viser at det ble kasta hele 18 000 tonn med mat fra hotell, restaurant og kantine i 2018. De har nå startet en kampanje som heter «#KuttMatsvinn2020», der målet er å få med flest mulig serveringssteder på å redusere matsvinnet sitt med 20 prosent innen 2020.

Hvordan når de dette målet, og hvordan kan du og jeg hjelpe?

«Too Good To Go»

Det finnes faktisk allerede en hel del tjenester og verktøy som kan hjelpe med å redusere matsvinn i matbransjene. Vi har testet en av dem!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer