Helsekost og kosttilskudd

- Medfører en risiko

- Å kjøpe kosttilskudd fra utlandet over internett medfører en risiko, sier Mattilsynet. Også Legemiddelverket advarer. I verste fall kan innholdet forårsake forgiftninger og dødsfall.

USIKKERT HVA DE INNEHOLDER: Usikkerheten rundt hva produkter som kosttilskudd, helsekost og liknende, egentlig inneholder, er noe av det som er problematisk ved å importere slikt selv. Og bruker du legemidler, bør du være ekstra forsiktig. Foto: NTB/Shutterstock
USIKKERT HVA DE INNEHOLDER: Usikkerheten rundt hva produkter som kosttilskudd, helsekost og liknende, egentlig inneholder, er noe av det som er problematisk ved å importere slikt selv. Og bruker du legemidler, bør du være ekstra forsiktig. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

- Kosttilskudd er ikke forhåndskontrollert og godkjent, slik som legemidler må være. De kan inneholde ulovlig tilsatte legemidler, eller inneholde stoffer som beskrives som «naturlige». At et produkt er «100 prosent naturlig» er ikke nødvendigvis noen garanti for at det er trygt, sier seniorrådgiver Anne Kristi Sommer i Mattilsynet.

Også Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier at det dessverre finnes eksempler på denne typen produkter som kan være direkte farlige - som eksempelvis et slankemiddel som ble solgt på nett som inneholdt et stoff som het dinitrofenol (DNP) - som forårsaket alvorlige forgiftninger og dødsfall.

- Og det er nettopp slike ting vi ikke ønsker skal skje, sier Madsen.

Tollvesenet og Miljødirektoratet har beslaglagt dobbelt så mye ulovlige helsekostprodukter i 2021 som i fjor.

- Du vet ikke hva de inneholder

Det er forskjell på legemidler og kosttilskudd/helsekostprodukter.

Madsen forteller at det er et sett regler som gjelder for det som klassifiseres som legemidler - og så kan det være andre regler som gjelder for det som ikke klassifiseres som legemidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer