Kols:

Mellom 50 og 75 prosent av alle med lungesykdommen vet ikke at de har den

Mange opplever dårligere kondis og hoste som helt ufarlig, mener ekspertene, men tidlig diagnostikk ved kols er svært viktig.

KOLS: Rundt 20 000 nordmenn får kols hvert år. Sykdommen kan bli svært alvorlig, men med en tidlig diagnose og behandlingsrettede tiltak kan prognosene bedres betydelig. FOTO: NTB Scanpix
KOLS: Rundt 20 000 nordmenn får kols hvert år. Sykdommen kan bli svært alvorlig, men med en tidlig diagnose og behandlingsrettede tiltak kan prognosene bedres betydelig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 20 000 nordmenn får kols hvert år. Sykdommen kan bli svært alvorlig, men med en tidlig diagnose og behandlingsrettede tiltak kan prognosene bedres betydelig. Samtidig regner man med at mellom 50 og 75 prosent av alle med lungesykdommen ikke vet at de har den, ifølge Olav Kåre Refvem, som er spesialist i indremedisin og lungesykdommer, og medisinsk rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

- Det er nok fordi sykdommen gjerne treffer i 40-årene og senere. Man legger til seg andre vaner med årene, og man merker ikke symptomene når de kommer snikende, sier han.

- Man får gjerne litt tyngre pust, man klarer ikke å følge andre helt når man går i bakker og man kan begynne å hoste i forbindelse med anstrengelser, fortsetter han.

LES OGSÅ: Husker du å trene denne muskelen?

- Mange røykere tenker det er normalt å hoste

Refkvem får støtte av Jonny Kongerud, professor i medisin ved Universitetet i Oslo og avdelingsleder ved Lungeavdelingen ved Rikshospitalet.

- Utviklingen av kols går langsomt og mange merker ikke til å begynne med at de blir tungpustne. Om en blir tungpustet, tror mange at de kanskje bare har fått litt dårlig kondis eller at en som for eksempel 60-åring ikke skal klare så mye som før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer