Skylle frukt:

- Melon bør skylles før oppdeling, selv om man ikke spiser skallet

Skyller du frukt og grønt får du bort 80 prosent av alle bakterier, virus og parasitter.

SKYLLE FRUKT: Visste du at det er viktig å skylle skallet til vannmelonen? FOTO: NTB Scanpix
SKYLLE FRUKT: Visste du at det er viktig å skylle skallet til vannmelonen? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du å alltid skylle alt av frukt og grønt? De fleste av oss er flinke til å gi eplet en god sveip under vasken, men husker du for eksempel å skylle urtene? Eller frukten du uansett ikke spiser skallet på?

- Det er en god regel at all frukt, bær og grønnsaker alltid skal skylles i kaldt rennende vann før bruk, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Frisk frukt og grønt, spesielt det vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré, fortsetter hun.

Frukt og grønt dyrkes gjerne ute i naturen og utsettes for alt som skjer rundt.

- I Norge er vi så heldige at vi har store mengder med rent og godt vann til å vanne grønnsaker, frukt og bær. Slik er det ikke overalt, fortsetter Byermoen.

Dyrking i varmt klima med mindre tilgang på rent vann å vanne med, øker risikoen for smittefarlige bakterier, virus og parasitter, og dessuten skal grønnsakene gjennom flere ledd og innom flere mennesker før de ligger i grønnsaksskuffen hos oss, og dårlig håndhygiene på veien dit kan øke risikoen for smitte ytterligere.

- Risikoen for å bli syk av å spise grønnsaker, frukt og bær er svært liten, mens gleden over å nyte dem er tilsvarende stor, sier Byermoen.

LES OGSÅ: Har du smakt kakifrukt?

Du får bort mellom 70 og 80 prosent ved å skylle i vasken

- Selv om friske frukt, bær og grønnsaker ser rene og pene ut, kan de inneholde bakterier, virus og parasitter som gir oppkast og diaré. Dette gjelder spesielt produkter som er importert fra land med varmere klima med mangelfull tilgang på rent vanningsvann, forteller Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Mattilsynet.

- Forurensing av produktene kan også skje via jord, gjødsel, dyr eller dårlig håndhygiene ved høsting og håndtering. Man bør derfor alltid skylle frukt og grønt grundig før de spises.

Men så har du kanskje lurt på om det egentlig funker? Hvor mye parasitter, virus og forurensning kan egentlig den lille skyllen fjerne?

- En god skylling under springen vil redusere mengden av mikroorganismer som finnes på overflaten, forteller Jensvoll.

- Skylling av frukt og grønnsaker med rent vann skal ifølge en dansk undersøkelse kunne redusere forekomsten av bakterier med så mye som 70-80 prosent.

LES OGSÅ: Husker du å vaske denne?

Husk å vaske skallet selv om du ikke skal spise det

Det anbefales at du vasker all frukt, bær, urter og grønnsaker som skal spises rå, også frukt og bær med skall du ikke spiser.

- Produkter som melon bør også vaskes før oppdeling, selv om man ikke spiser skallet. Dette er for å unngå at bakterier og annen forurensning overføres med kniven til melonkjøttet, forteller Jensvoll.

Bladgrønnsaker brukes gjerne uten varmebehandling, og kan dessuten være litt vanskeligere å få skylt ordentlig. Lurer du på hvordan du best gjør det, kan du sjekke denne filmen som Fødevarestyrelsen i Danmark har laget.

Asparges og sukkererter bør varmebehandles

Husk også å vaske alle spirer. Spireprosessen gir nemlig spesielt gode vekstvilkår for bakterier som måtte befinne seg på frøene når de såes.

Det er faktisk også slik at noen importerte produkter bør varmebehandles. Dette gjelder blant annet friske minimais (de som er på hermetikk er allerede varmebehandlet), sukkererter, asparges, krydderurter og fryste bær. Det har vært registrert flere utbrudd av norovirus og hepatitt A i fryste bær solgt i Norske butikker.

- Risikoen kan også reduseres ved å legge for eksempel importerte krydderurter i eddikvann. Bruk om lag en halv desiliter syv prosent husholdningseddik per liter vann og la bladene ligge i vannet i ti minutter. Dette vil redusere mengden bakterier på overflaten av produktet, forteller Jensvoll.

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i tørket frukt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer