Sink

Mener dette tilskuddet kan hjelpe mot uren hud

- For store doser kan føre til bivirkninger som kvalme, brekninger og diaré, sier hudlege.

SINK: Det finnes studier som kan tyde på at sink har effekt på uren hud. FOTO: NTB
SINK: Det finnes studier som kan tyde på at sink har effekt på uren hud. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Nylig kom jeg over en video på TikTok, hvor en jente forklarte at huden hennes hadde blitt så mye bedre etter at hun begynte å ta tilskudd av sink.

I den forbindelse tok KK kontakt med Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken, for å se om det er noe sannhet i påstanden:

- Sink er et viktig sporstoff i kroppen for blant annet huden og immunforsvaret vårt, og finnes i både krem- og tablettform, sier hun.

HUDLEGE: Anne Birgitte Nordal. Foto: Anton Soggiu
HUDLEGE: Anne Birgitte Nordal. Foto: Anton Soggiu Vis mer

Sink har antiinflammatoriske egenskaper, og i kremform virker det tilhelende på sår og irritert hud.

- Et godt eksempel på bruk av sinksalve er rødt, sårt bleieutslett hos babyer. Dette kan i teorien også roe ned en betent kvise, og etter hvert har det kommet tilpassede akneprodukter med sink som en del av ingredienslisten. Men det er greit å være bevisst på at sink kan virke uttørrende hvis du smører det utover hele ansiktet. Sinkoksid finnes også i solkremer med fysisk filter, og oppleves som beroligende for huden, sier Nordal.

Gunstig i tablettform?

Sink kan altså pleie huden utenfra, men vil det være nyttig å innta det i tablettform?

- Alvorlig sinkmangel er sjelden i Norge, da vi som regel får nok tilskudd gjennom maten vi spiser. Sink finnes for eksempel i proteinrik mat, og faktisk fra østers, selv om de fleste kanskje fortærer dette sjelden, sier Nordal.

Symptomer på sinkmangel er blant annet uforklarlig vekttap, mindre apetitt, åpne sår i huden eller sår som ikke gror, nedsatt smak- og luktesans og diaré.

- Som hudlege har jeg en sjelden gang sett hva alvorlig sinkmangel kan gjøre - dette er da relatert til underliggende sykdom. Man får sår, flakete hud rundt lepper og ved endetarmsåpning, noe som også kan oppstå øvrige steder. Sinkmangel påvises ved å ta en blodprøve, sier hudlegen.

Kan ha effekt

Det finnes enkelte, små studier som viser bedring av akne ved tilskudd av sink i tablettform, men Nordal understreker at det fortsatt mangler større, vitenskapelige studier på det.

- Jeg vil ikke anbefale sinktilskudd som førstevalg ved aknebehandling, da det finnes mer utprøvde, dokumenterte og effektive behandlinger, både med og uten resept. Men, ønsker man å forsøke tilskudd mot mild til moderat akne, kan dette gjøres i samråd med lege, men vær forsiktig med for store doser, da det kan føre til bivirkninger som kvalme, brekninger og diaré, samt at det kan redusere opptak av jern.

Sink kan også virke antiinflammatorisk på andre hudtilstander, som for eksempel rosacea, sier Nordal.

SINK: Ønsker man å forsøke tilskudd mot mild til moderat akne, kan dette gjøres i samråd med lege.
SINK: Ønsker man å forsøke tilskudd mot mild til moderat akne, kan dette gjøres i samråd med lege. Vis mer

Verdt å teste tilskudd?

Men dersom du sliter med uren hud, kan det være verdt å teste ut tilskudd av sink for å se om det har effekt?

- Har du plager med akne vil jeg i første omgang anbefale nøye utprøvd og dokumentert aknebehandling man vet funker. Er du skeptisk til dette er det ikke noe i veien for å teste ut sinktilskudd, men som sagt, vær forsiktig med for høye doser og forhør deg med legen din, anbefaler Nordal.

Lite utbredt problem

Jacob Juel Christensen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus og forsker ved universitetet i Oslo, forteller at ingen risikerer å få sinkmangel om man ser på den generelle populasjonen i Norge.

- De aller fleste spiser tilstrekkelig med sinkholdige matvarer, og sannsynligheten for å utvikle mangel er svært lav. Men enkelte sykdommer i tarmsystemet kan hindre opptak av sink, og enkelte medisiner kan påvirke omsetningen av sink. Dette kan føre til mangel, men det er da relatert til sykdomstilstander, hvor en eventuell sinkmangel trolig vil være del av et større klinisk bilde, sier han.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Jacob Juel Christensen. Foto: Lommelegen
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Jacob Juel Christensen. Foto: Lommelegen Vis mer

Christensen opplyser også om at personer som får intravenøs ernæring over en viss tid må ha tilført sink, ellers utvikler de også sinkmangel.

Christensen mener det er helt unødvendig å bruke sinktilskudd, med mindre man har fått påvist sinkmangel.

- Hvis man har en bekreftet mangel og begynner med tilskudd, tar det nok ikke lange tiden før denne normaliseres igjen. Vi har for øvrig ingen virkelig gode biomarkører for sinkstatus, så det nytter ikke «å gå til legen for å sjekke status».

For mye sink

- Hva skjer om man får i seg for mye sink?

- Man kan som regel bare få i seg for mye dersom man tar tilskudd av sink, det klarer man ikke med vanlig mat. Allikevel er det ikke særlig farlige symptomer man nødvendigvis opplever. Høyt inntak gjennom tilskudd kan kanskje påvirke omsetningen av kobber, som igjen vil kunne føre til nedsatt immunsystem og nedsatt evne til å omsette lipider/fettstoffer i kroppen, sier Christensen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer