Diabetes, kreft og alzheimer:

Mener fett kan motvirke aldring

Særlig tre sykdommer forebygges, hevder forskere i Danmark.

FETT: Det er selvsagt viktig å skille på sunt og usunt fett. For eksempel er nøtter, avokado, olivenolje og fet fisk gode kilder til sunt fett. Foto: Scanpix.
FETT: Det er selvsagt viktig å skille på sunt og usunt fett. For eksempel er nøtter, avokado, olivenolje og fet fisk gode kilder til sunt fett. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Det er velkjent blant forskere at når kroppen forbrenner sukker, danner den det giftige biproduktet som heter metylglyoksal. Det kan reagere med proteiner og DNA og dermed gjøre skade. Stoffet kan spille en viktig rolle for utviklingen av alders- og livsstilsrelaterte sykdommer som diabetes, kreft og alzheimer.

Diabetespasienter har for eksempel mye metylglyoksal i blodet.

Nå viser ny forskning fra Aarhus Universitet i Danmark at når kroppen forbrenner fett, danner den stoffet acetoacetat som motvirker og uskadeligjør metylglyoksal.

Kroppen må forbrenne eget fett

– Man fjerner noen av de giftige stoffene fra sukkerforbrenningen ved å spise fett eller ved å spise en kalorifattig diett, slik at kroppen må forbrenne sitt eget fett.

Det sier en av forskerne bak studien, Mogens Johannsen, professor ved Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet i Danmark, til Videnskap.dk.

Konklusjonene, som er basert på reagensrørforsøk og senere også påvist i blodprøver fra mennesker, ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Chemical Biology.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.