Kronisk Smerte

- Menn dør tidligere, men kvinner lider mer

Forskjellen er særlig stor når det gjelder utbredte smerter. - Menn dør tidligere, men kvinner lider mer, sier forsker ved Folkhelseinstituttet.

RAMMER FLEST KVINNER: Dobbelt så mange kvinner som menn er uføretrygdet med muskel- og skjelettsykdom som primærdiagnose.  Foto: Scanpix
RAMMER FLEST KVINNER: Dobbelt så mange kvinner som menn er uføretrygdet med muskel- og skjelettsykdom som primærdiagnose. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge plages av langvarige smerter, ifølge Folkehelseinstituttet. Det legger oss på topp i Europa, til sammenligning med våre naboland som ligger på mellom 16 og 19 prosent. Men forekomsten er langt høyere for kvinner enn for menn.

- Ja, det stemmer i aller høyeste grad, og spesielt når det gjelder mer alvorlige smertetilstander. Kjønnsforskjellen er særlig stor når det gjelder utbredte smerter, altså at man har smerter flere steder. For eksempel rammes mellom 10 og 15 ganger så mange kvinner som menn av fibromyalgi, forteller seniorforsker Christopher Sivert Nielsen ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Har du hørt om vikarierende smerte? 

Dobbelt så mange kvinner med muskel- og skjelettplager

Kronisk smerte er den aller viktigste grunnen til at menn og kvinner faller ut av arbeidslivet. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjorde muskel- og skjelettlidelser rundt 40 prosent av sykefraværsdagene som ble dekket av folketrygden i 2009. 

Snakker vi om smerte generelt er imidlertid ikke kjønnsforskjellene så store, men det er altså de utbredte og mer alvorlige smertelidelsene vi kvinner langt oftere rammes av. Ifølge NAVs statistikk fra 2013 har om lag dobbelt så mange uføre kvinner som menn sykdom i muskel- skjelettsystemet og bindevev som hoveddiagnose; 61 576 kvinner og 28 338 menn. Av de 20 222 som har myalgi eller fibromyalgi som hoveddiagnose er 17 777 kvinner. 

- Smerte er en av de viktigste årsakene til kjønnsulikheter i helse. Menn dør tidligere, men kvinner lider mer, sier Nielsen. 

LES OGSÅ: Over 225 000 kvinner har benskjøthet

HORMONER: Mange med migrene merker at hodepinen har sammenheng med menstruasjonssyklusen og migrene er tett knyttet opp mot kjønnshormonet østrogen.  Foto: Scanpix
HORMONER: Mange med migrene merker at hodepinen har sammenheng med menstruasjonssyklusen og migrene er tett knyttet opp mot kjønnshormonet østrogen. Foto: Scanpix Vis mer

Kan ha å gjøre med hormoner

Hva som er grunnen til at flere kvinner rammes vet man ikke sikkert, men mye tyder på at hormoner spiller inn. 

- En årsak kan være at kvinner er mer smertefølsomme enn menn. Man vet ikke helt hvorfor det er sånn, men tror at hormonelle faktorer kan ha betydning. Vi vet for eksempel at kvinner som har vært tidlig i puberteten, har økt sjanse for å utvikle kronisk smerte, sier Nielsen. 

- Migrene er langt vanligere hos kvinner enn hos menn, men forekomsten hos kvinner faller etter overgangsalderen, noe som tyder på at dette har med kjønnshormonet østrogen å gjøre. Har du migrene nå så er det altså en god mulighet for at den blir borte etter overgangsalderen, forteller Nielsen.  

LES OGSÅ: Kjersti (64) har tre ME-syke barn: - Flere ganger har vi vært redde for å miste dem

Yrkesliv og kultur spiller en rolle 

- Kvinner rammes mye oftere av langvarig smerte, for eksempel delvis uforståtte smertetilstander, som ME og fibromyalgi, sier Audun Stubhaug, professor ved UiO og leder ved Smerteklinikken på Rikshospitalet.

Han mener hovedgrunnen er hormoner, men vi vet fortsatt ikke nok om hvorfor det er slik. 

- Menn og kvinner er veldig like genetisk. En bror og en søster er genetisk sett nesten like like som to brødre. Men så er det kjønnshormoner som gjør at det likevel blir noe forskjell. Vi ser at når kvinner kommer i puberteten så skilles de to kjønnene fra hverandre. Det er biologiske forskjeller mellom kjønnene som påvirker mye, blant annet hjernen. 

- Det er den biologiske delen. Så er det også slik at psykososiale forhold slik som jobb og yrkesliv og kulturforskjeller mellom kjønnene kan være med på å forklare dette, men vi vet ikke helt størrelsen av det. Det er vist at for begge kjønn så vil utdannelse og jobb hvor man får styre mye selv, gjøre at man takler smerter bedre. 

Tradisjonelt har menn i større grad hatt jobber der de kan bestemme mye selv, mens kvinner har vært i yrker der planen for dagen legges for dem. Dessuten har kvinner tradisjonelt også hatt ansvaret hjemme.

LES OGSÅ: Slik kan riktig kosthold hjelpe mot migrene

Menn og kvinner kan trenge forskjellig behandling

Det er også påvist kvalitative forskjeller mellom menn og kvinner, og dette kan bety at smertebehandlingen menn og kvinner får ikke skal være lik. 

- Det vil si at det at mekanismene som bidrar til utvikling av kronisk smerte til en viss grad er forskjellige for hvert kjønn. På lang sikt kan slike funn bety at man utvikler forskjellig smertebehandling for hvert kjønn, sier Nielsen.

Stubhaug er opptatt av å få frem at smertebehandling uansett skal tilrettelegges hver enkelt.

- Det er viktig at behandlingen er individuell. Man kan ikke kjøre samme opplegg på alle. Et godt eksempel er at vi ofte hører at det hjelper å trene. For de aller fleste er trening bra, men for andre kan belastningen være for stor slik at man blir dårligere. Da må treningen doseres forsiktig og med kløkt og erfaring, avslutter han. 

LES OGSÅ: 6 sykdommer alle kvinner bør vite om

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer