Sunn livsstil forlenger livet

Menn er friskere enn kvinner på sine eldre dager

Selv om kvinner lever lengst har menn flere friske leveår, viser studie.

FRISKE ÅR: Kvinner lever fremdeles lenger enn menn, men får færre friske år på sine eldre dager enn menn, viser studie. Foto: Scanpix.
FRISKE ÅR: Kvinner lever fremdeles lenger enn menn, men får færre friske år på sine eldre dager enn menn, viser studie. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Det er velkjent at vi lever stadig lenger i Norge, og forventet levealder var i 2015 cirka 84 år for kvinner og 80 år for menn, ifølge Folkehelseinstituttets Folkehelserapport.

Men hvorfor kvinner lever lenger enn menn, er det mange forskere som spør seg om, forteller Bjørn Heine Strand, seniorforsker PhD ved Folkehelseinstituttet, avdeling aldring.

- Noe av det kan skyldes forskjellig livsstil og ulik risikoatferd. Utover det er det fortsatt forskjeller, sier Strand.

Tar igjen kvinnene

Men selv om statistikken viser at kvinner lever lengst, viser forskning samtidig at forskjellen mellom kjønnene er mindre i dag enn før. Mennene har rett og slett tatt igjen kvinnene.

Ifølge Strand skyldes dette i stor grad røykerelatert dødelighet som lungekreft og kols.

- Kvinner startet å røyke ti år etter menn, da ser man at de nådde toppen ti år etter. Lungekreft og kols har lang forsinkelse, slik at man kan dø av det lenge etter at man har sluttet å røyke, forklarer forskeren.

Menn får flere friske leveår

Ikke bare tar menn innpå kvinner i levealder, nyere studier viser også at menn er friskere på sine eldre dager enn det kvinner er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer