Ny studie:

Menn er like flinke som oss til å multitaske

Nei, kvinnene er faktisk best, mener norsk psykolog.

MULTITASKE: Det er kjekt å kunne multitaske, men fint å være til stede i en og en ting også. FOTO: NTB Scanpix
MULTITASKE: Det er kjekt å kunne multitaske, men fint å være til stede i en og en ting også. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er en stereotypisk forventning om at kvinner er født til å multitaske. Men nylig bestemte forskere i Tyskland seg for å «teste denne stereotypien» og har vi svaret, skriver Medical News.

LES OGSÅ: - Vi føler oss skyldige når vi setter av tid til oss selv

Multitasking er en treningssak

Forsker Patricia Hirsch og hennes kolleger ved Institutt for psykologi, Universitetet i Aachen, Tyskland, skal altså ha funnet svaret en gang for alle: Det er ingen kjønnsforskjeller i menns og kvinners evne til å multitaske oppgaver!

- Men hva slags oppgaver testet de deltakerne i? spør Annika Melinder, professor i psykologi, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, og ser litt nærmere på studien med sitt erfarne blikk:

  • «Concurrent multitasking» og «dual tasking», hvor deltakerne måtte gjøre to oppgaver på en gang
  • «Sequential multitasking» og «task switching», hvor de måtte gjøre sekvensielle oppgaver og svitsje mellom disse.

Kategoriseringsoppgaver med konsonanter og vokaler og oddetall og partall.

- Dette er et typisk lab eksperiment. Men når det gjelder multitasking hos kvinner, når vi tenker at det er noe de er bedre på en menn, så handler det om ting de gjør i virkelighetens verden, sier Melinder.

I virkeligheten lager du mat og så hører du datteren din i alfabetet og så sender du kanskje en tekstmelding til det andre barnet om å komme å spise middag snart. Vi svitsjer ikke minst mellom sekvensielle oppgaver.

- Hadde de testet mer hverdagslige ting er det muligens lettere for en kvinne å svitsje mellom oppgavene. Tenk når du er på kjøkkenet, eller kjøpesenteret: hvor du går inn i butikken og snakker med barnet ditt og kikker på mobiltelefonen og passer på lillemann så ikke han tipper ut av vognen, sier hun.

Dette selv om de kognitive, eller de eksekutive funksjonen som vi kaller disse operasjonene, som skal til er like gode mellom menn og kvinner. Dette er hjernens dirigent som styrer vår oppmerksomhet og hvordan vi kan hoppe mellom ulike temaer, holde tilbake ulike impulser for å tenke på noe og gjøre noe annet.

- Det er ingen grunn til å tro at de eksekutive funksjonene skulle være kjønnsspesifikke, da dette er menneskelige egenskaper. Men utfoldelsen kan man tenke seg kan være det fordi man har trent på det, sier Melinder.

Men dette kan forklare hvorfor de kom likt ut. Hadde de blitt testet for andre stimuli, så er det muligens slik at antagelsen om at kvinner er bedre multitaskere enn menn hadde slått gjennom.

Hun konkluderer at det kan være en berettiget kritikk mot studien å generalisere funnene til å gjelde i hverdagen og i kjønnsrollemønstre.

LES OGSÅ: Oprahs råd til kvinner: Prioriter deg selv først, så partneren din, så barna

Multitasking eller ikke multitasking?

- Multitasking eller ikke multitasking. Det er spørsmålet?

- Selv om du er flinkere til å multitaske enn din mann, så er det likevel sånn at du bruker energi på å gjøre det. Du bruker antagelig mer kognitiv kapasitet når du multitasker enn når du ikke gjør det, sier Melinder.

Mange kvinner stresser mye og et resultat av at kvinner multitasker mer i hverdagslige situasjoner er at vi utsetter oss for mye stress. Vår vane og vår erfaring endrer ikke det faktum at det bidrar til at vi blir slitne.

I visse situasjoner er det å få barna ut av døren på ti minutter og komme seg til skolen veldig praktisk, før en gjenfinner balansen. Det er ikke noe galt i å være strukturert og organisert og handle effektivt.

Men når du multitasker så er du ikke helt til stede i alt. Du er mindre til stede jo flere ting du putter inn.

- Det blir fort et spørsmål om prioriteringer. Det kan være smart å kunne multitaske noe slik at du får de ting unna. For så å være tilstede, oppmerksom i ting som du har valgt og mener er viktigere, som å være sammen med barna dine, sier Melinder.

- Her er det ikke noen kjønnsforskjeller

Det er også hele tiden er en ratio mellom hvor mange oppgaver du putter inn og hvor mange feil du kommer ut med. Vi bruker energi og stresser og kvaliteten på det du gjør blir dårligere.

- Multitasking innebærer at du bruker ressurser på to eller flere ting samtidig. Siden ressursene er begrenset, er det åpenbart at hver av oppgavene da må utføres med mindre oppmerksomhet og fokus, sier Frode Svartdal, fagansvarlig for kognitiv psykologi i Store Norske Leksikon.

Siden noen oppgaver krever lite ressurser (f.eks automatiserte ferdigheter som strikking), vil denne ikke være veldig ødeleggende for noe du gjør samtidig (følge med på en forelesning). Men litt vil selv denne tappe prestasjon.

- Det du må tenke på, er om du er villig til å gå inn i viktige oppgaver med et handicap, sier Svartdal, som til daglig er professor i psykologi, UiT, Norges arktiske universitet

Å utføre en viktig oppgave, som å delta i et viktig møte som politiker, er etter hans vurdering ikke forenlig med å gjøre noe annet samtidig, uansett hvor trivielt det er.

- Hva personen selv mener om dette, er uinteressant. Mange overvurderer egen evne til multitasking, sier Svartdal.

Det gjelder også å snakke i mobil mens du kjører. Selv håndholdt er uheldig her, det å snakke på telefon mens du kjører medfører mindre oppmerksomhet, lengre reaksjonstid og så videre.

- I disse tingene er det ikke noen kjønnsforskjeller, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer