Vekt

Menn tør ikke dette

Eller er de bare mindre forfengelige?

Vei deg ofte hvis du vil holde en stabil vekt. Men husk at vekta kan lure deg. - Bruk heller målebånd, tren styrke og spis ofte, sier kostekspert Ina Garthe.  Foto: colourbox.com
Vei deg ofte hvis du vil holde en stabil vekt. Men husk at vekta kan lure deg. - Bruk heller målebånd, tren styrke og spis ofte, sier kostekspert Ina Garthe. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange kvinner stiger på badevekta for et lite sannhetens øyeblikk flere ganger i uka. «Har jeg gått opp? Jeg føler meg litt tjukk.» «...Næh, faktisk 200 gram lettere enn på tirsdag.»Menn, derimot, veier seg svært sjelden, viser en dansk studie gjort ved Statens Institut for Folkesundhet.

Tykke, men bryr seg ikke

Ti prosent av alle kvinnene i undersøkelsen gikk på vekta hver morgen. 24 prosent gjorde det ukentlig. Bare 18 prosent av mennene i studien gjorde det samme. Dette til tross for at de ifølge den samme studien hadde større grunn til å holde et øye med vekta si: Hele 53 prosent av mennene var faktisk overvektige, i motsetning til 37 prosent av kvinnene.- Menn er ikke så selvkritiske som kvinner. De oppdager ikke at de er overvektige før de får leddsmerter eller høyt blodtrykk. De er til gjengjeld mer handlekraftige når de skjønner at de må gå ned i vekt, sier psykolog Hanne Jensen til Samvirke.dk.

Se på vekta, hold deg slank

Å være svært opphengt i de små hektoene har trolig lite for seg, ettersom de fleste kvinner opplever en variasjon i vekta alt etter hvor de er i menstruasjonssyklusen. Men å holde et lite øye med hvilken retning nåla har kan være smart likevel. Helsenettstedet Prevention omtaler gjennomgang av 12 større studier der til sammen 16 000 slankere er blitt fulgt opp. Forskerne bak gjennomgangen konkluderer bastant med at badevekten er et av de beste redskapene du har om du vil ned i vekt, og den hjelper deg også å holde overflødige kilo borte når du har nådd den vekten du ønsker.

Hvor ofte veier du deg?

Slik veier du deg riktig

Hvor ofte bør du veie deg? Og når på dagen? Her får du tipsene om hvordan du kan bli venn med badevekta.

- Tren styrke

Vår trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe gir oss daglige tips om trening og helse, og ett av tipsene er at vi ikke må la vekten lure oss.- Hvis du vil ned en størrelse eller stramme opp kroppen, er det ikke nødvendigvis vekten du bør gjøre noe med. Den kan lure deg. Bruk heller målebånd, tren styrke og spis ofte, sier Ina. Endringer i kroppssammensetning vil ikke vises nemlig ikke på vekten. Det betyr at du kan redusere fettmasse og øke muskelmasse, uten at du ser så mye endringer på vekten.

Færre cm

- Siden muskelmasse veier mer enn fettmasse, vil det mange ganger være misvisende å bruke vekt og BMI. Målebånd er et enkelt mål der du lettere ser endringer som en strammere kropp og redusert livvidde. For en sprekere kropp er det altså mat og trening som bør være i fokus - og kast vekten. - Trening og sunt kosthold med et hyppig og regelmessig måltidsmønster, er de beste metodene for vektreduksjon eller endring i kroppssammensetning, sier Ina.Les også: 23 måter å gå ned i vekt på

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.