Seksuell Trakassering

Menn trakasserer fordi de tror de slipper unna med det

Det handler om mer enn bare seksuell frustrasjon.

VANLIG: 13 prosent av kvinner mellom 16 og 24 år opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen minst to ganger i måneden, Ifølge SSB. Foto: Shutterstock / KPG Payless2
VANLIG: 13 prosent av kvinner mellom 16 og 24 år opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen minst to ganger i måneden, Ifølge SSB. Foto: Shutterstock / KPG Payless2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg de mange overgrepene som skjedde på nyttårsaften, der et titalls kvinner ble tafset på og forsøkt voldtatt i all offentlighet på togstasjonen i Køln. Omfanget av saken har selvsagt skapt store reaksjoner, men sannheten er dessverre at seksuell trakassering skjer langt oftere enn de fleste er klar over.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm, sier til KK.no at seksuell trakassering er et utbredt problem i norsk arbeidsliv, og da særlig blant unge kvinner.

– Ifølge tall fra SSB oppgir 13 prosent av kvinner mellom 16 og 24 år at de opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen minst to ganger i måneden, forteller hun.

Seksuelle kommentarer, lange blikk og «uskyldige» berøringer er noe de fleste kvinner har opplevd på et eller annet tidspunkt, og selv om det nesten høres ut som en helt vanlig episode av «Mad Men», er det faktisk en del av virkeligheten.

LES OGSÅ: Seksuelle overgrep kan gi kroppslige plager

Handler både om sex og makt

Humoristen og sosiologen Harald Eia skrev i et innlegg på NRK at det dessverre er slik at menn trakasserer kvinner, rett og slett fordi de har lyst. Selv lærte jeg at man kan ikke få alt man har lyst på her i livet, uansett hvor seksuelt frustrert du nå måtte være. Men er det egentlig bare frustrasjon det handler om?

EKSPERTEN: Spesialist i klinisk voksenpsykologi, Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Spesialist i klinisk voksenpsykologi, Peder Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Det er ikke alltid så greit å vite hvorfor folk gjør som de gjør, men spesialist i klinisk voksenpsykologi, Peder Kjøs, tror ikke det er så enkelt at det kun handler om én ting.

– Det er nok flere faktorer som spiller inn, og både makt og sex har noe å si her. Seksuell trakassering er ofte tett forbundet med mobbing, som igjen handler om rangordning. Det er en måte å holde et slags system om hvem som er øverst på rangstigen, sier han til KK.no.

Selv om det helt klart er flest menn som seksuelt trakasserer, betyr det slett ikke at det gjelder alle menn. Kjøs tror heller ikke at det bare er snakk om at de gjør hva de har lyst til, en avgjørende faktor er at de tror de slipper unna med det.

– Graden av sosial kontroll er med på å tillate det. Hvis det foregår seksuell trakassering på en arbeidsplass så er det som regel fordi det ikke blir slått hardt nok ned på. Så da fortsetter det fordi de slipper unna med det, forklarer han.

Si ifra til noen du stoler på

Hvor går så egentlig grensen for hva som er greit og hva som ikke er det? Det er til en viss grad faktisk opp til deg selv. Hva som regnes som seksuell trakassering er ifølge Bjurstrøm avhengig av alvorlighetsgraden av det som har skjedd, samtidig som det skal legges vekt på hvordan den enkelte opplever situasjonen. 

– Likestillingsloven definerer seksuell trakassering som «uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer», og det kan dreie seg om både fysisk eller verbal oppmerksomhet, forklarer likestillings- og diskrimineringsombudet.

LES OGSÅ: Her skjer de fleste voldtekter

MAKTSPILL: Seksuell trakassering handler om mer enn bare sex, det er også knyttet til makt og det at de tror de slipper unna med det. Foto: Shutterstock / thodonal88
MAKTSPILL: Seksuell trakassering handler om mer enn bare sex, det er også knyttet til makt og det at de tror de slipper unna med det. Foto: Shutterstock / thodonal88 Vis mer

– Seksuell trakassering er ulovlig og ikke noe man skal godta. Hvis man opplever noe som uakseptabelt er det lurt å fortelle det til noen man stoler på så snart som mulig. Det kan være en god kollega på jobben, fagforeningen, eller fastlegen. Det er viktig, både for å få hjelp og støtte, men også for å kunne dokumentere det som har skjedd dersom man ønsker å gå videre med saken, legger hun til.

Hun foreslår også at man kan ta kontakt med likestillings- og diskrimineringsombudet som kan gi hjelp og veiledning, og kan vurdere om arbeidsgiver har gjort nok for å forebygge og hindre trakassering. 

– Vi kan også vurdere om man har blitt utsatt for negative sanksjoner etter at man har varslet om trakasseringen. Det er domstolene som vurderer om det man har blitt utsatt for er seksuell trakassering, mens mbudet vurderer hvorvidt arbeidsgiver har gjort nok for å ivareta sitt ansvar i slike situasjoner, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer