Hobby

- Mennesker som har en hobby unngår oftere demens, eldes senere og har lavere stressnivåer

Ja, det å ha en hobby kan absolutt være bra for deg!

EN HOBBY GIR OSS GLEDE: Visste du at det å ha en hobby, som for eksempel strikking, kan ha en positiv effekt på helsen din? Foto: Shutterstock / iravgustin
EN HOBBY GIR OSS GLEDE: Visste du at det å ha en hobby, som for eksempel strikking, kan ha en positiv effekt på helsen din? Foto: Shutterstock / iravgustin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange av oss flyr ukene forbi. Jobb, matlaging, hente barna og betale regninger. Du har kanskje lurt på hva som kan gjøre hverdagen litt mindre rutinebasert? Da kan en ny hobby være noe for deg

Gestaltterapeut Bianca Schmidt forklarer at en hobby gjør at vi føler oss mer inspirert. Ikke bare når vi holder på med det vi synes er gøy, men også i hverdagen. 

- Å være inspirert gjør at vi kommer i en flyt av glede. Vi får lyst til å ta tak i det ene og det andre, og vi vokser, gror, lærer og utvikler oss, sier hun til KK.no. 

Ideelt sett skulle vi gjerne følt dette om jobben og hverdagen vår, men sånn er det ikke for alle. Noen opplever jobben som en rutine, og da er det ekstra viktig å også drive med noe som gir oss glede og inspirasjon, mener Schmidt. 

- Det er når vi er i det feltet vi synes er gøy, vi lærer best. Det er utrolig sunt for oss. 

Hun sammenligner det med barn i sine første leveår, der de lærer og synes det er utrolig gøy. Og det er ikke minst veldig bra for helsen vår!

- Vi vet at mennesker som har en hobby oftere unngår demens, de eldes senere og har lavere stressnivåer. Ofte er en hobby med en gruppe andre mennesker, og du blir derfor mindre ensomme

- Tenk etter hva som inspirerer deg

Det er likevel noe du må tenke på før du velger deg en hobby. Det er viktig å ikke gjøre det fordi du føler det er noe du må. 

- Mange velger en hobby ut fra plikt. De tenker kanskje at de er nødt til å melde seg inn i et treningssenter fordi de må gå ned noen kilo. Men en hobby skal være gøy. Hvis du skal trene, se heller etter noe som gir deg glede, sier Schmidt. 

Kanskje du vet at du må komme deg i bedre form, men ikke orker tanken på å løpe mil etter mil på en tredemølle? Se etter noe du synes er spennende i stedet. Kanskje du vil synes det er gøy å melde deg inn i en kajakklubb? Eller lære deg å klatre

- Tenk etter hva som inspirerer deg. Det er den aller viktigste ingrediensen i en hobby. Glede og inspirasjon. Når du får inspirasjon gjennom en hobby er det lettere å ta med denne inspirasjonen tilbake i hverdagslivet også.

Slik blir en hobby noe mer enn bare et avbrekk i hverdagen, forklarer terapeuten. Å vaske opp etter middagen er ikke gøy i seg selv, men har du det bra og er inspirert vil du nok ta deg selv i å synge av glede mens du tar oppvasken. 

SMÅ TING: Start med de små tingene dersom du er usikker på hva du vil drive med. Kanskje fotografi og deling er noe for deg? Foto: CJG - Technology / Alamy/All Over Press
SMÅ TING: Start med de små tingene dersom du er usikker på hva du vil drive med. Kanskje fotografi og deling er noe for deg? Foto: CJG - Technology / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Når kjæresten er besatt av hobbyen sin

- Det er sunt å lære

Når du velger deg en hobby er det en stor sjanse for at du må gjennom en læringskurve. Selv om du velger noe som er gøy, er det ikke alltid like lett. Dette er derimot bare positivt, mener Schmidt. 

- De fleste ting man må lære seg er ikke gøy hele tiden. Melder du deg på et salsa-kurs vil du nok oppleve at det er noen dansetrinn du ikke får til, og kanskje du får lyst til å gi opp. Men plutselig får du det til, og da får du den gode mestringsfølelsen.

Slike læringskurver er bare sunne for oss, mener hun. Når vi får til noe vi har øvd mye på blir vi gira og føler at vi har utviklet oss. 

Terapeut Thomas Winther forklarer at vi mennesker trenger rekreasjon, gjerne i en form som gir oss glede, energi og motivasjon

- For noen er dette vinkvelder der de kan være sosiale med venner og lære noe nytt, mens andre får motivasjon av å samle på ting, sier han til KK.no. 

Winther forklarer at du dekker mange behov gjennom en hobby. 

- Du gjør noe som kun er lysbetont, og det gjør deg lykkeligere. Ikke minst får du muligheten til å omgås andre og få anerkjennelse av dem. 

Denne anerkjennelsen mener Winther er positivt for selvfølelsen vår. Samler du på noe spesielt kan du få mye anerkjennelse og oppmerksomhet i det miljøet som holder på med det samme.

- I tillegg stifter du nye bekjentskaper og vil derfor oppleve en sosial endring du ikke ville fått hvis det ikke var for den interessen. 

LES OGSÅ: Slik kan du trene styrke ute

Kan være bra for parforholdet 

Winther tror også at en hobby kan være veldig bra for parforholdet. Hvis du bor med partneren din ser dere hverandre mest sannsynlig store deler av dagen. Om begge har hver sin hobby er det bare positivt, sier terapeuten. 

- For noen føles det veldig bra å ha noe som bare er ens eget. De aller fleste trenger litt «space», så det å ha en hobby der man kan dyrke sine egne interesser tror jeg kan være veldig positivt for parforholdet. 

Kanskje du lenge har tenkt at du ønsker å gjøre noe mer i hverdagen, men ikke er helt sikker på hvor du skal begynne? Gjør det enkelt i starten, råder Schmidt. 

- Se om du kan gjøre små ting i hverdagen, som å gjøre middagen litt mer spennende. Kanskje du ender opp på et kokkekurs til slutt? Søk etter hva som gir deg inspirasjon og hva du synes er gøy. Det er det som er viktig, uansett hvor mye eller lite som skal til. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer