Fruktbarhet:

Menns fruktbarhet påvirkes også av alder

Overgangen er tydeligst hos kvinner, men også hos menn er det viktig med kunnskap om alderens påvirkning, mener forsker.

PÅVIRKES AV ALDER: Selv om menn kan bli fedre stort sett hele livet, så påvirker alderen også fruktbarheten hos menn. FOTO: NTB Scanpix
PÅVIRKES AV ALDER: Selv om menn kan bli fedre stort sett hele livet, så påvirker alderen også fruktbarheten hos menn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi vet at hos kvinner så blir sannsynligheten for å kunne bli gravid lavere med alderen, mens fruktbarheten er høyest før vi når 30-årene. Ved menopausen, som oftest inntrer rundt 50 års alder, opphører menstruasjonen og du kan ikke lenger få barn. Men selv om det ikke er like tydelig hos mannen, så spiller også hans alder inn på fruktbarheten og risikoen for komplikasjoner.

- Hos kvinnen er nedgangen i fruktbarhet ganske bratt og tydelig, mens det ikke er slik hos mannen, og det er kanskje derfor fertilitet og alder ikke har fått like mye oppmerksomhet når det gjelder menn. Men studier har vist at også for menn synker fruktbarheten med økende alder. Det er stadig eldre fedre, og det er viktig å vite noe om alderens betydning også for menn, påpeker Trine B. Haugen, som er professor i biomedisin, og leder av forskningsgruppen «Reproduktiv helse hos menn» ved OsloMet.

Usikre sammenhenger

Det er gjort en del studier på menns alder og risiko for sykdom hos avkommet og svangerskapskomplikasjoner, men det er samtidig vanskelig å finne klare sammenhenger, blant annet fordi man må være to for å få barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer