Mensen og trening:

Mensen påvirker treningen din

Visste du at du kan optimalisere treningsøktene dine ut ifra menstruasjonssyklusen?

MENSEN OG TRENINGEN: Dersom du vil få mest mulig ut av treningen din, bør du trene styrke de to første ukene av menstruasjonssyklusen. FOTO: NTB Scanpix
MENSEN OG TRENINGEN: Dersom du vil få mest mulig ut av treningen din, bør du trene styrke de to første ukene av menstruasjonssyklusen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Visste du at mensen kan påvirke treningen din? Man skulle kanskje tro at formen ble dårligere (og at vi blir mer gretne), noe som kan stemme, men det kan også være positivt for treningseffekten.

– I våre studier viste det seg at styrketrening under de første to ukene i menstruasjonssyklusen, fører til økt muskelstyrke og muskelmasse, sammenlignet med styrketrening de to siste ukene i syklusen, sier Lisbeth Wikström-Frisén, som jobber som forsker ved Idrettsmedisinsk enhet ved universitetet i Umeå i Sverige.

Østrogen, som er et anabolt hormon, har en gunstig effekt på muskelvekst. Progesteron er et katabolt hormon, som øker nedbrytningen av protein.

– Under de to første ukene av menstruasjonssyklusen, er østrogennivået høyere, mens progesteronnivået er lavere – derfor vil man få bedre effekt av styrketrening disse ukene, sier Wikström-Frisén.

Kan optimalisere treningen ut ifra menstruasjonssyklusen

De fleste tenker at jevnlig trening er det beste, men dersom man ønsker å optimalisere treningen for å få best effekt, kan det være lurt å ta utgangspunkt i menstruasjonssyklusen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer