Omgangssyke 2022

Mer risiko for eldre og små barn

De første utbruddene av omgangssyke er allerede her. For eldre eller små barn kan viruset utgjøre en større risiko enn for de som ellers er friske - og det er faren for dehydrering man skal passe ekstra på.

DIARE OG OPPKAST? Det finnes ingen direkte behandling mot norovirusinfeksjon - annet enn å lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Og spesielt for eldre og små barn, hvor risikoen er knyttet til dehydrering, er rikelig med drikke viktig. Ifølge FHI er det en fordel om væsken man inntar for å forhindre uttørring ikke inneholder for mye sukker fordi dette kan øke graden av diaré. Men lettbrus er likevel ikke løsningen, som du kan lese i denne artikkelen. Foto: NTB/Scanpix
DIARE OG OPPKAST? Det finnes ingen direkte behandling mot norovirusinfeksjon - annet enn å lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Og spesielt for eldre og små barn, hvor risikoen er knyttet til dehydrering, er rikelig med drikke viktig. Ifølge FHI er det en fordel om væsken man inntar for å forhindre uttørring ikke inneholder for mye sukker fordi dette kan øke graden av diaré. Men lettbrus er likevel ikke løsningen, som du kan lese i denne artikkelen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus.

- De første utbruddene med norovirus er meldt til Folkehelseinstituttet denne høsten, men antallet varslede utbrudd er fremdeles lavt, sier Hilde Marie Lund, lege ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI).

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom - og er ansvarlig for minst 50 prosent av alle utbrudd med mage- og tarminfeksjon på verdensbasis. Det kan ramme folk i alle aldersgrupper og går vanligvis over av seg selv i løpet av noen dager.

Men for eldre eller små barn kan viruset utgjøre en enn større risiko enn for de som ellers er friske:

- Norovirus er for de aller fleste en ufarlig infeksjon der symptomene går raskt over. Det er imidlertid viktig å få i seg nok væske for å forhindre dehydrering. Eldre, personer med underliggende sykdom eller små barn kan ha noe høyere risiko for dehydrering enn andre, sier Lund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer