- Jeg kastet opp av smerte og fikk lammelser

Stine Skoli Ommedal (29) har slitt med migrene i mange år. Så bestemte hun seg for å kutte ut p-piller. Det fikk en uventet bivirkning.

Publisert
Sist oppdatert

– Migrenen har styrt livet mitt i mer enn 15 år, sier Stine Skoli Ommedal (29).

Trebarnsmoren, som er en av Norges mest populære influensere, har i mange år vært åpen om sine utfordringer med migrene. Noe som har ført til at hun har fått utallige tips om mulige behandlingsmetoder, alt fra ulike ernæringsforslag til tilbud om ulovlige preparater.

Bortsett fra sistnevnte har hun testet det meste, uten særlig effekt.

– I tillegg til vanlige migrenemedisiner har jeg blant annet prøvd blodtrykksenkende medisiner som sies å ha en forebyggende virkning. Problemet mitt er at jeg har så lavt blodtrykk i utgangspunktet, så det var så vidt jeg klarte å stå oppreist, smiler hun.

– Jeg mistet hukommelsen og ble svimmel og rar.

– Jeg har også testet ut forskjellige p-piller, for eksempel en type som utsetter mensen og som skal fungere bra som et migrenepreparat. Jeg gikk også på en spiral som fungerte litt i en periode, men så ble anfallene hyppigere og hyppigere.

Anfall som varer i åtte timer

Stine har migrene med aura. Det vil si at hun like før migreneanfallet får et forvarsel i form av forstyrret synsfelt. Andre typiske varselsymptomer kan ifølge Helsenorge.no være øresus, at man føler seg nummen i kroppen eller at man får vansker med å snakke.

Etter cirka en halv time går dette forvarselet over til migrene og hos Stine kan et typisk anfall vare i hele åtte timer.

Under anfallet må hun ligge på et stille og mørkt rom. Her forsøker hun å sove, men smertene er så ekstreme at hun bare blir liggende og vri seg.

– På det verste får jeg lammelser i hender og føtter, samt i tungen og kjeven. Jeg kaster også opp, helt uten stopp. Å kaste opp mens du har kraftig hodepine er noe av det verste og mens det står på tenker jeg at jeg ønsker å dø i stedet for å måtte gå gjennom det.

– Det er som at jeg mister meg selv. Jeg gråter og blir som et barn.

Kan ikke glede seg til noe

Stine hadde det første migreneanfallet i begynnelsen av tenårene da hun fikk sin første menstruasjon. Siden den gang har hun hatt migreneanfall minst en gang i måneden, som regel i forbindelse med eggløsning eller menstruasjon.

Hun erfarer at migreneanfallene i stor grad påvirkes av hormoner, men at faktorer som lite søvn, stress eller at hun gleder seg til noe, kan trigge dem.

– Migreneanfallene er jo i seg selv helt grusomme, men det er frykten for å få dem som ødelegger mest for meg i dagliglivet. Jeg har hele tiden vært redd for at dette er dagen hvor jeg vil få et nytt anfall.

– Det å glede seg til noe, for eksempel en hyttetur, er en trigger for meg. Det er derfor kjipt å måtte legge bånd på seg selv og ikke tillate seg å glede seg til noe.

Migrenen opphørte under graviditeten

Det var først i 2013, da hun ble mamma til tvillingjenter, at Stine fikk en liten pause fra migreneanfallene. Under denne graviditeten opphørte nemlig migrenen helt, men da hun i 2018 ventet barn nummer tre ble migrenen sterkere enn noen gang før.

– Men det jeg merket med alle tre barna, var at jeg etter fødselen ikke hadde migreneanfall før jeg fikk mensen tilbake. Da jeg ammet min yngste datter turte jeg ikke starte med prevensjon før hun var 11 måneder, fordi jeg var redd for at det skulle ødelegge ammingen. I den perioden var jeg så å si helt fri for migrene, men så fort jeg startet opp med prevensjonspreparater, kom migrenen tilbake.

Etter hvert opplever Stine at p-pillene gir henne voldsomme humørsvingninger. Hun bestemmer seg derfor for å kutte dem ut, noe som får en uventet bivirkning. I dag, ett år senere, er hun så godt som kvitt migreneanfallene.

Stine forteller at hun har fått en helt ny hverdag og hun håper det vil vare.

– Jeg hadde to veldig små migreneanfall i forbindelse med at faren min lå alvorlig syk på sykehuset, men bortsett fra det har jeg vært helt frisk.

– Den største forandringen er at jeg nå nærmest har mistet frykten for å få migreneanfall. Det er rart å tenke på hvor mye migrenen har styrt livet mitt, fordi jeg hele tiden har vært redd for å bli syk. Dersom jeg fikk et anfall, visste jeg at hele dagen var ødelagt. Migrene opptok så mye plass. Noe av det aller beste har vært å endelig kunne glede seg over ting igjen, det har vært en veldig god følelse, sier hun.

Frykten for å få migreneanfall er alltid tilstede i Stines liv. - Det er rart å tenke på hvor mye migrenen har styrt livet mitt, sier hun. FOTO: Privat

Ikke alle blir bedre av å slutte med p-piller

For Stine har det å slutte med p-piller altså hatt en god effekt, men ifølge Knut Hagen, professor i nevrologi ved NTNU, er det slett ikke alltid slik.

Epidemiologiske studier basert på Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viste imidlertid at forekomst av hodepine var høyere hos de som brukte p-piller i forhold til de som ikke brukte p-piller.

Gamle typer p-piller med høyt østrogeninnhold var knyttet til høyest forekomst av hodepineplager.

– I klinisk praksis vil det være individuelle forskjeller, en mindre andel migrenepasienter opplever bedring av migreneplager etter oppstart på p-piller, for en stor andel er plagene uendret, mens en andel også opplever forverring etter oppstart på p-piller, sier han.

– Typisk velger man gjerne forsøk med p-piller uten østrogen for migrenepasienter. De som har migrene med aura skal vurdere andre typer prevensjon enn p-piller, og i hvert fall unngå p-piller med østrogeninnhold. Kombinasjonen migrene med aura, røyking og bruk av østrogenholdig p-piller øker den relative risiko for hjerneslag 14 ganger for kvinner under 45 år. Selv om den absolutte forekomst er lav.

Ifølge Helsenorge.no vil kvinner som opplever forverring av migrenen ved inntak av p-piller ofte bli anbefalt minipiller som prevensjon.

Migrene dobbelt så vanlig hos kvinner

Hormonelle endringer, da spesielt endring i østrogennivå, er ifølge Hagen en av de mest typiske migrenetriggerne.

– Nøyaktig hvordan endringer i østrogen bidrar til migreneanfall vet man ikke i detalj. Før pubertet er forekomsten av migrene omtrent lik for gutter og jenter, mens etter pubertetstidspunkt er det dobbelt så vanlig med migrene hos kvinner som hos menn.

– På den måten kan vi si at sykliske endringer i østrogen er en viktig forklaring til forskjell i migreneforekomst mellom menn og kvinner. Det vil si at slik østrogenvariasjon bidrar til økt sårbarhet for å utvikle migrene, slik også forskjeller i gener er av betydning. Migrene uten aura hos mor dobler risiko for at barn utvikler migrene, mens mor som har migrene med aura gir fire ganger økt mulighet for at barn utvikler migrene, forklarer han.

Mange opplever bedring under graviditet

Dersom man i likhet med Stine skulle bli bedre etter en graviditet, har man heller ingen garanti for at det vil vare. Under en graviditet opphører nemlig de sykliske variasjonene av østrogen, fordi østrogennivået er jevnt høyt.

Dette forklarer hvorfor mange med migrene opplever bedring under de to siste trimestre av svangerskapet.

Men etter fødselen vil mange kvinner igjen oppleve gradvis forverring av migrenen, selv om enkelte først utsetter denne forverringen til etter ammeperioden.

– Dessverre er det lite spesifikke behandlingsmetoder som har blitt etablert for de som har en mensrelatert migrene. Studier med hormonplaster, østrogentilskudd og syv-dagers kur med lavdosert tripan har dessverre ikke dokumentert så god effekt at slik behandling har blitt etablert som rutinemessig praksis, sier Hagen.

– På samme måte kan man ikke heller anbefale hyppig graviditet for disse migrenepasienter, selv om dette oppleves som beste behandling. Det som derfor forsøkes for denne pasientgruppen er forebyggende behandling som har best dokumentert effekt ved migrene, uavhengig om de har strengt mensrelatert migrene eller ikke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer