Migrenegjennombrudd

I årevis har forskerne slitt med å finne de bakenforliggende årsakene til migrene. Nå har blodprøver fra en million mennesker gitt etterlengtede svar, melder NRK.

MIGRENE: Ny forskning har identifisert risikogener for ulike typer migrene. Foto: NTB
MIGRENE: Ny forskning har identifisert risikogener for ulike typer migrene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny stor studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Genetics viser, for første gang, at ulike typer migrene har ulike genetiske årsaker. Blant annet har forskerne funnet at det går et klart genetisk skille mellom personer som har migrene med og uten aura.

Gjennombruddet henger sammen med størrelsen på studien: Med blodprøver fra rundt en million mennesker har det vært mulig å identifisere risikogener for migrene på et helt annet nivå enn tidligere. Dermed har mange nye brikker falt på plass, opplyser forsker og professor ved NTNU, Knut Hagen til NRK. Han er en av flere forskere fra mange land som har bidratt i studien.

Resultatene er viktige av to grunner:

Ved bruk av genanalyser vil det i fremtiden bli lettere å sette diagnosen og også lettere å finne riktig medisin. Til NRK understreker Hagen at det riktignok vil ta lang tid å utvikle nye medisiner, og at funnene derfor ikke har praktisk betydning for pasienter her og nå. Det vil i tillegg ta tid før man kan få stilt diagnosen gjennom blodprøver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.