Mikrobølgeovn:

Mikromaten kan faktisk være sunnere

Oppvarming i mikrobølgeovnen bevarer næringsstoffene i grønnsaker best.

MIKROBØLGEOVN: Skal grønnsakene varmebehandles er det faktisk mikroen som er best. FOTO: NTB Scanpix
MIKROBØLGEOVN: Skal grønnsakene varmebehandles er det faktisk mikroen som er best. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke lenge siden mikrobølgeovnen var ryktet for å gjøre maten ordentlig usunn, men selv om de fleste har frikjent den i dag, er du kanskje ikke klar over at den også kan gjøre maten sunnere når du sammenligner med andre metoder for oppvarming?

Dagbjørn Skipnes ved matforskningsinstituttet Nofima forsker på varmebehandling av mat, og har blant annet sett på hva som skjer med næringsstoffene i grønnsaker når vi tilbereder dem i mikrobølgeovnen. Han kan fortelle at grønnsaker fra mikroen faktisk kan lønne seg.

- Ja, og det samsvarer med litteratur som sier at det lønner seg med hurtig oppvarming, forteller han.

LES OGSÅ: Er frosne grønnsaker sunnere enn ferske?

Bevarer næringsstoffene best

Årsaken er at når grønnsakene varmes opp raskt, så bevares flere av næringsstoffene. Vannløselige vitaminer er de som dårligst tåler varme over lang tid.

- C-vitamin er et vitamin som er ganske sårbart for høye temperaturer over lang tid, forteller han.

Dette til tross for at det har vært rettet noe skepsis mot mikrobølgeovnen, som har hatt rykte på seg for å kunne gjøre kjemiske endringer i maten.

- Mikrobølgene utgjør ingen helsefare. De endringene som skjer skyldes oppvarmingen, sier Skipnes.

LES OGSÅ: 6 geniale triks som gjør maten enda sunnere

Vær obs når du tiner kjøtt i mikroen

Og mikrobølgeovnen kan brukes til mye. Heving av gjærbakst en av dem. Tining av kjøtt skal også være helt ufarlig, så lenge du stiller inn mikroen riktig.

- Det kan være vanskeligere å tine slik at du får riktig varmefordeling i en mikro. Om du tiner på full varme så vil du få forbrenning i kantene, fordi når deler av maten først har begynt å bli varme, så går ting veldig fort.

Også Bjørn Tore Teigen, egg- og kjøttfaglig ansvarlig ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt, forteller at mikrotining går helt fint om du ikke har tid til noe annet.

- Det er jo forskjell på mikrobølgeovnene. Noen har kostbare ovner med en tinefunksjon, og ellers ville jeg kjørt den helt nede på minimum styrke, sier Teigen.

Tiner du for fort risikerer du at kjøttet er kokt innvendig. Å tine enda langsommere, gjerne i kjøleskapet, er aller best, mener han.

- Det er det ideelle, men får du gjester i kveld og kjøttet ligger i fryseren så sliter du jo. Da kan du godt tine i mikro, men jeg vil si at det heller er en mulighet du har om du for eksempel har glemt å ta opp kjøttet.

LES OGSÅ: - Utvalget av ferdigretter har blitt større, og det finnes mange sunne alternativer å velge i

MIKROBACON: Steker du bacon i mikroen slipper du alt fettet og stekeosen. Husk at det ikke er all embalasje eller beholdere som egner seg i mikrobølgeovnen. FOTO: NTB Scanpix
MIKROBACON: Steker du bacon i mikroen slipper du alt fettet og stekeosen. Husk at det ikke er all embalasje eller beholdere som egner seg i mikrobølgeovnen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Steke bacon i mikro?

Tilbereding av kjøtt er det også noen som bruker mikrobølgeovnen til.

- Det finnes jo flere triks, blant annet er det noen som steker bacon i mikroen for å slippe alt fettet, sier Skipnes.

- Egg skal du ikke ha mikroen, minner han samtidig på.

Hele egg med skall vil nemlig eksplodere om du koker dem i mikrobølgeovnen, på grunn av all dampen og varmen som samles opp inne i egget. En omelett kan du dog trygt prøve deg på.

Også Teigen har sett folk ha både pølser og egg i mikroen, men selv er han litt skeptisk og mener den først og fremst er god på to ting; tining av brød og kjøtt, og til oppvarming av middagsrester.

- Det spørs jo litt hvilket type kjøtt det er snakk om, men jeg ville ikke lagt lammelåret i mikroen, sier han.

- Du vil jo også miste den stekesmaken som mange gjerne vil ha på kjøttet, legger han til.

LES OGSÅ: Dette må du vite for å unngå å bli syk av ris- og pastarestene

Pass på å få det gjennomvarmt

Hos Mattilsynet rådes det til litt forsiktighet.

- Avhengig av størrelse, fasong og blant annet fordeling av fett og vann i matvarene, kan det oppstå varme og kalde områder ved oppvarming i mikrobølgeovn. Dette kan være et problem, særlig i forhold til dreping av sykdomsfremkallende bakterier. Ved oppvarming av mat i mikrobølgeovn bør man sørge for at temperaturen kommer opp i minst 75 grader i hele retten, sier Eva Johanne Lillebakken, som er seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann.

- Det er også viktig å bruke beholdere og emballasje som er egnet for bruk i mikrobølgeovnen. Generelt er det viktig å følge bruksanvisningen fra leverandøren av mikrobølgeovnen. Denne skal gi veiledning med hensyn til styrkeinnstilling og tilberedningstid for ulike matvaretyper.

LES OGSÅ: Lag perfekt eggerøre i stekeovnen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer