Mindfulness:

Mindfulness, smart eller bare fjas?

Metoden kan gi deg bedre helse, men ikke tro at det er en quick fix.

MINDFULNESS: På norsk kalles det gjerne oppmerksomt nærvær, og det handler om å være her og nå, og ta en pause fra livets mange aktiviteter. FOTO: NTB Scanpix
MINDFULNESS: På norsk kalles det gjerne oppmerksomt nærvær, og det handler om å være her og nå, og ta en pause fra livets mange aktiviteter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kanskje tenker du at du kunne trenge litt mindfulness akkurat nå, midt i førjulskaoset. Kanskje har du allerede vært på kurs og kan en del om det. Eller kanskje tenker du at mindfulness bare er fjas.

- Folk forbinder så utrolig mye forskjellig med mindfulness. Mens noen mener mindfulness er en helt egen måte å leve på, er det for andre bare en time på treningssenteret, sier psykolog Kari Frank, som er spesialrådgiver i Norsk Psykologforening, til KK.

Tolker du mindfulness slik den amerikanske professoren Jon Kabat-Zinn mente det, da han på tampen av 70-tallet utviklet behandlingsmetoden, så viser en fersk rapport at mindfulness kan gi bedre psykisk helse.

LES OGSÅ: Utbrent? Dette er symptomene

Bedre psykisk helse og livskvalitet

Rapporten, som er skrevet av den norske legen og familieterapeuten Michael de Vibe, konkluderer med at mindfulness har en middels sterk effekt på psykisk helse.

- Rapporten viser også at det har tydelig effekt på livskvalitet, sier de Vibe til KK.

Han har gått gjennom drøyt 100 randomiserte kontrollerte studier, og rapporten hans er publisert av forskningsnettverket Campbell Collaboration, som er et internasjonalt forskningsnettverk som produserer forskningsoversikter, og er også omtalt av Folkehelseinstituttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer