Mindfulness:

Mindfulness, smart eller bare fjas?

Metoden kan gi deg bedre helse, men ikke tro at det er en quick fix.

MINDFULNESS: På norsk kalles det gjerne oppmerksomt nærvær, og det handler om å være her og nå, og ta en pause fra livets mange aktiviteter. FOTO: NTB Scanpix
MINDFULNESS: På norsk kalles det gjerne oppmerksomt nærvær, og det handler om å være her og nå, og ta en pause fra livets mange aktiviteter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kanskje tenker du at du kunne trenge litt mindfulness akkurat nå, midt i førjulskaoset. Kanskje har du allerede vært på kurs og kan en del om det. Eller kanskje tenker du at mindfulness bare er fjas.

- Folk forbinder så utrolig mye forskjellig med mindfulness. Mens noen mener mindfulness er en helt egen måte å leve på, er det for andre bare en time på treningssenteret, sier psykolog Kari Frank, som er spesialrådgiver i Norsk Psykologforening, til KK.

Tolker du mindfulness slik den amerikanske professoren Jon Kabat-Zinn mente det, da han på tampen av 70-tallet utviklet behandlingsmetoden, så viser en fersk rapport at mindfulness kan gi bedre psykisk helse.

LES OGSÅ: Utbrent? Dette er symptomene

Bedre psykisk helse og livskvalitet

Rapporten, som er skrevet av den norske legen og familieterapeuten Michael de Vibe, konkluderer med at mindfulness har en middels sterk effekt på psykisk helse.

- Rapporten viser også at det har tydelig effekt på livskvalitet, sier de Vibe til KK.

Han har gått gjennom drøyt 100 randomiserte kontrollerte studier, og rapporten hans er publisert av forskningsnettverket Campbell Collaboration, som er et internasjonalt forskningsnettverk som produserer forskningsoversikter, og er også omtalt av Folkehelseinstituttet.

Mindfulness kan på norsk beskrives som oppmerksomt nærvær og kan brukes som en metode for å behandle stress og andre helseplager.

- Det handler om å øve seg på å være her og nå, og ta en pause fra livets mange aktiviteter og bare være tilstede, sier de Vibe, som nylig gikk av med pensjon fra Folkehelseinstituttet, og som holder kurs, underviser og har vært opptatt av mindfulness i mange år.

Studiene analysert i rapporten stammer blant annet fra USA, Europa, inkludert Norge og Sverige, samt Asia og Australia, og inkluderer flere enn 8000 testpersoner.

Det er studier gjort på kurset Mindfulness based stress reduction (MBSR), som er analysert i rapporten. Dette er det originale kursprogrammet utviklet av Kabat-Zinn, en behandlingsmetode han laget for å gi pasienter et verktøy for å bedre egen helse og livskvalitet.

LES OGSÅ: Så vanlig er depresjoner

LES OGSÅ: 6 tips som reduserer stress

Ingen quick fix

- Mindfulness kan hjelpe mot psykisk sykdom og det er gode grunner til å ta forskningen på alvor, sier Frank, som selv har tatt MBSR-kurset og, i likhet med mange psykologer, har brukt metoden i sin kliniske praksis.

- Men, psykologer er ikke kun opplært i én metodikk, men mange ulike og vi bruker til enhver tid en kombinasjon av de metodene vi i det enkelte tilfellet mener passer best, sier Frank.

Hun mener det er viktig å ha realistiske forventninger og være klar over at mindfulness ikke er noen quick fix eller universalløsning.

- Mindfulness er en holdning, det er ikke sånn at du tar et åtte ukers kurs og så er du ferdig. Det er en del som hele tiden jakter på bedre helse, det prosjektet vil spenne beina under deg. Du skal ikke begynne med mindfulness for å bli tøffere eller sterkere eller friskere. Om det virker slik, er det en bonus, sier Frank.

Hun er opptatt av at folk skal forstå at mindfulness handler om her-og-nå, og er også bekymret for tendensene til en tankegang om at lykken ene og alene er ditt eget ansvar.

- Det at noen skal tro at det bare er å ta et par timer mindfulness, og så har du løst alle problemene dine, sier hun.

LES OGSÅ: Så skadelig er stress i lengden

LES OGSÅ: Så lite søvn kan gjøre deg syk

Mindfulness ved NTNU

Økt forståelse for hva mindfulness er, var også en av grunnene til at de Vibe utarbeidet rapporten.

- Jeg har lenge vært interessert i hvordan vi som leger kan støtte pasienters selvhelende evner. Mindfulness fremmer helse og velvære gjennom å endre den måten vi møter stress og utfordringer på, sier de Vibe.

Kurs i MBSR tilbys i dag av mange helseforetak i Norge. For noen få år siden ble det også opprettet to forskjellige videreutdanninger i mindfulness ved NTNU Gjøvik, hvor de Vibe også underviser.

Studiene gir en innføring i oppmerksomhetstrening ved bruk av meditasjon, yogaøvelser og kroppsbasert avspenning.

- Dette er videreutdanninger og tidligere studenter har vært folk som jobber i skolen, psykologer, leger, fysioterapeuter, sykepleiere og også noen innen HR og ledelse. Det er mange misforståelser og myter rundt mindfulness, og jeg håper at vi gjennom disse utdanningstilbudene kan bidra til en bedre forståelse for hva mindfulness er, sier førsteamanuensis Gunvor M. Dyrdal, som er fagkontakt for videreutdanningen til KK.

LES OGSÅ: Elin ble utbrent: - Kroppen og hjernen klappet sammen

LES OGSÅ: Monica hadde tre jobber, ble utbrent og fikk ME

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer